PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Základy meteorologie.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
ZIMA – PŘÍDAVNÁ JMÉNA Český jazyk – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Únor 2013.
Ústní lidová slovesnost
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Projektový den VELIKONOCE
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Při vysvětlování nepoužívejte slova příbuzná!
Ústní lidová slovesnost - folklór
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Bohá č ová Datum vytvo ř ení: Č íslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_CJL_1 Ro č ník: III. Č eský jazyk a literatura Vzd ě lávací.
Pet Shop Pranostiky☺.
Tvoření slov – přejímání z cizích jazyků, tvoření sousloví
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Lidová slovesnost Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_03_Slovo, význam slova, sousloví, rčení.
Mgr.Kateřina Karbulová. nejstarší projevy slovesného umění nalezneme už v pravěku závislost člověka na přírodě, řadu přírodních jevů si neuměl vysvětlit,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
rčení, sousloví, přísloví, pranostika
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
VYPRACOVALA: Mgr. Ivana Tesařová, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Pořekadlo VY_32_INOVACE_20 Sada 2 Čtení a literární výchova ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622/21/7.1.4/2010.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_14_ Pranostiky I
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Nauka o významu slov Význam věcný (lexikální) – vyjadřuje, co slovo označuje; bývá vysvětlen ve slovníku (slovníkový) Hlemýžď = suchozemský plž s ulitou.
Pranostika VY_32_INOVACE_18
Rčení a přísloví VY_32_INOVACE_39_Rceni a prislovi
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Všestranné jazykové rozbory
Frazeologie a její užití
Měsíc po měsíci VY_32_INOVACE_11_03
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pravopis v lidové moudrosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přísloví VY_32_INOVACE_19
ČESKÝ JAZYK 4. ROČ. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_08
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
Starověk a středověk v ústní tradici
Vypracovala: Mgr. Viera Rišková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk LIDOVÁ SLOVESNOST PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk

P Ř Í S L O V Í krátká a jadrně vyjádřená průpovídka vyslovuje obecnou lidovou zkušenost podává mravní ponaučení nebo návod k jednání v určité situaci vyjadřuje životní moudrost ustálený výrok má často podobu rýmovaného dvojverší

P Ř Í S L O V Í Bez práce nejsou koláče. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Komu se nelení, tomu se zelení. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tichá voda břehy mele. Všude dobře doma nejlépe. Kdo mnoho mluví, lže nebo se chlubí.

P O Ř E K A D L O vyjádření životních zkušeností stručné, někdy rýmované bez mravního ponaučení

P O Ř E K A D L O Čumí jako tele na nová vrata. Dopadli jako sedláci u Chlumce. Bez peněz do hospody nelez. Nové koště dobře mete. Pes, který štěká, nekouše. Chodí s motykou na zajíce. Já nic, já muzikant.

R Č E N Í ustálené slovní spojení často má přenesený význam označuje typické situace vyjadřuje určitou životní zkušenost produkt lidové fantazie smyslem je pobavení typem rčení je přirovnání

R Č E N Í Mít brouky v hlavě. Připadat si jako páté kolo u vozu. Vzít nohy na ramena. Chytit příležitost za pačesy. Co na srdci, to na jazyku. Zdání klame. Pýcha předchází pád. Stát jako tvrdé Y.

P R A N O S T I K A lidová průpovídka, pořekadlo obsahuje předpověď počasí nebo nějakých jiných nadcházejících věcí a vyjadřuje životní zkušenost s tím související dává do souvislosti určité meteorologické jevy a roční dobu

P R A N O S T I K A Únor bílý – pole sílí. Medardova kápě – čtyřicet dní kape. Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. Na nový rok o slepičí krok. Na Hromnice o hodinu více. Svatá Anna – chladna z rána. Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Březen – za kamna vlezem.