Nástroje monitorování faktorů rozvoje regionu na příkladu MSK – Regional Entrepreneurship Monitor Jiří Mezuláník Vysoká škola podnikání, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Projekt „Propojení VaV pro MSP v sasko-českém příhraničí“. Příklady dobré praxe úspěšných aktivit výzkumu a vývoje Tomáš Vlasák Projekt „Propojení VaV.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Dotazníkové šetření v rámci projektu RIS – podnikatelská část JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jakub Křižka Tel
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Vzdělání pro budoucnost
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Jaroslava Barbara Sporková Inovace ve vzdělávání o inovacích.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
1. Výzkum faktorů přechodu od industriální ekonomiky ke znalostní a podnikavé ekonomice 2. Potřeba profesní přípravy pro business.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Životní úroveň obyvatel v České republice
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Průzkum trhu.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Vítejte na marketingu. Management a další uživatelé informací Marketingové prostředí Marketingový informační systém Interní databáze Shromažďování a třídění.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Gabriela Nekolová Kancelář zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
KVALITA rozvojový program kraje
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Transkript prezentace:

Nástroje monitorování faktorů rozvoje regionu na příkladu MSK – Regional Entrepreneurship Monitor Jiří Mezuláník Vysoká škola podnikání, a.s.

Regional Entrepreneurship Monitor - REM Výzkum faktorů přechodu od industriální ke znalostní a podnikavé ekonomice v podmínkách Moravskoslezského kraje Výzkum faktorů přechodu od industriální ke znalostní a podnikavé ekonomice v podmínkách Moravskoslezského kraje Dotačního program MSK Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji Dotačního program MSK Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji

Metodologická východiska GEM (Global Entrepreneurship Monitor) GEM (Global Entrepreneurship Monitor) PSED (Panel Study of Entrepreneurial Dynamics) PSED (Panel Study of Entrepreneurial Dynamics)

Definice faktorů a indikátorů REM REM se opírá o: Analýzu faktorů rozvoje podnikání v regionu vycházející ze sekundárních dat Analýzu faktorů rozvoje podnikání v regionu vycházející ze sekundárních dat Analýzu faktorů rozvoje podnikání v regionu vycházející z primárních dat Analýzu faktorů rozvoje podnikání v regionu vycházející z primárních dat

Faktory rozvoje regionu vycházející ze sekundárních dat Základní podmínky rozvoje kraje Základní podmínky rozvoje kraje Faktory posilující efektivitu rozvoje kraje Faktory posilující efektivitu rozvoje kraje Rámcové podmínky rozvoje vztažené k podnikání Rámcové podmínky rozvoje vztažené k podnikání

Základní podmínky rozvoje kraje Do této kategorie byly zařazeny faktory, které se týkají hlavně: Technické infrastruktury (dopravní obslužnost a její kvalita) Technické infrastruktury (dopravní obslužnost a její kvalita) Podnikatelské infrastruktury (subjekty poskytující služby pro podnikatele) Podnikatelské infrastruktury (subjekty poskytující služby pro podnikatele)

Faktory posilující efektivitu rozvoje kraje Do této kategorie byly zařazeny faktory, které se týkají hlavně: Vzdělávacího systému (se zaměřením na vysoké školství) Vzdělávacího systému (se zaměřením na vysoké školství) Technologií, vědou a výzkumem, tj. technologickou připraveností Technologií, vědou a výzkumem, tj. technologickou připraveností

Rámcové podmínky rozvoje vztažené k podnikání Do této kategorie byly zařazeny faktory, které se týkají hlavně oblastí: Věda a výzkum Věda a výzkum Formy a zdroje financování VaV ve vztahu k podnikání Formy a zdroje financování VaV ve vztahu k podnikání Vládní programy podpory VaV ve vztahu podnikání Vládní programy podpory VaV ve vztahu podnikání

Analýzu faktorů rozvoje podnikání v regionu vycházející z primárních dat Primární šetření bylo rozděleno do 2 částí: Primární šetření firem a populace v Moravskoslezském kraji Primární šetření firem a populace v Moravskoslezském kraji Expertní rozhovory s významnými osobnostmi Moravskoslezského kraje Expertní rozhovory s významnými osobnostmi Moravskoslezského kraje

Primární šetření firem a populace v Moravskoslezském kraji Byla zvolena forma kvantitativního výzkumu Byla zvolena forma kvantitativního výzkumu Technika osobního dotazování Technika osobního dotazování Kvótní výběr (430 respondentů) Kvótní výběr (430 respondentů) Forma dotazování F2F, CAPI Forma dotazování F2F, CAPI

Expertní rozhovory s významnými osobnostmi Moravskoslezského kraje Výběr expertů a metodika dotazování 4 experti ze sféry akademické 4 experti ze sféry akademické 9 expertů z veřejné sféry (státní správy či samosprávy) 9 expertů z veřejné sféry (státní správy či samosprávy) 8 expertů z podnikatelské sféry 8 expertů z podnikatelské sféry Standardizované otázky orientované do 4 oblastí Standardizované otázky orientované do 4 oblastí - Specifika MSK - Legislativní a hospodářská infrastruktura kraje - Vzdělanost v MSK - Výzkum, vývoj a inovace - Výzkum, vývoj a inovace

Další vývoj REM ? rem.vsp.cz rem.vsp.cz Aktualizace sekundárních 2010, 2011 (VŠP) Aktualizace sekundárních 2010, 2011 (VŠP) 8 expertů z podnikatelské sféry 8 expertů z podnikatelské sféry Širší využití ze strany decizní a podnikatelské sféry MSK Širší využití ze strany decizní a podnikatelské sféry MSK Přenositelnost REM Přenositelnost REM