Slavní čeští a světoví skladatelé. Bedřich Smetana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Medailonky Wolfgang Amadeus Mozart HV-1 Hudební výchova DUM č. 17
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Poznámky pro výuku Předmět: Hudební výchova Autor: Mgr. Tomáš Fabiánek
Bedřich Smetana ( zakladatel novodobé české hudby )
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO KLASICISMU
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Povídání o Bachovi.
Wolfgang Amadeus Mozart
JOHANN SEBASTIAN BACH.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Bedřich Smetana ( ).
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ANTONÍN DVOŘÁK.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
HUDBA V BAROKU.
Český hudební romantismus
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Český hudební romantismus
Světem hudby! Hra na klavír Housle
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
Základní informace, ukázky z děl
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Anotace: Určeno žákům 1.stupně ZŠ. Prvotní seznámení s osobností a dílem B. Smetany. Obsahuje odkazy na videa (učitel vybere jen něco podle svého uvážení).
Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
BEDŘICH SMETANA. Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
JOHANN SEBASTIAN BACH.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_06_Johann Sebastian Bach  Číslo.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Světoví hudební skladatelé
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
VY 32 INOVACE 543.
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
VY 32 INOVACE 541.
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Slavní čeští a světoví skladatelé

Bedřich Smetana

Narozen: , Litomyšl Zemřel: , Praha Narodil se v rodině sládka zámeckého pivovaru, byl z 11 sourozenců (sestry) Hudební skladatel, dirigent, klavírista a pedagog Studoval v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Plzni (gymnázium) a v Praze v r založil soukromou hudební školu v r se oženil s Kateřinou Kolářovou žil 5 let ve Švédsku (Göteborg) v r přišel o sluch – komponoval i jako hluchý skladatel

Dílo: Symfonická báseň „Má vlast“ (části: Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor, Blaník) Opery: Hubička, Braniboři v Čechách, Čertova stěna, Dvě vdovy, Libuše, Prodaná nevěsta, Tajemství, Dalibor, Viola (nedokončená) Dovršil obrozenecký vývoj národní hudby

Antonín Dvořák

Narozen: , Nelahozeves (u Prahy) Zemřel: , Praha V r začíná chodit do školy, jeho učitel si všímá jeho hudebního nadání a začíná ho rozvíjet Přes otcův nesouhlas se přihlásil na varhanickou školu, kterou úspěšně dokončil Po studiích hraje v kapele Karla Komzáka, kde se poprvé setkává s Bedřichem Smetanou

V r píše svůj první opus: Smyčcový kvintet A moll V r posílá do skladatelské soutěže své dvě symfonie, vzbuzuje tím zájem skladatele Johannesa Brahmse a jako mimořádně nadaný získává pětileté stipendium Od r hodně cestuje (Berlín, Vídeň, Kolín nad Rýnem, …) – pozvání do Moskvy, Petrohradu a Anglie V r píše dílo s názvem Requiem Přijímá místo ředitele na konzervatoři v New Yorku V r vzniká symfonie č. 9 – Z nového světa

Z Ameriky se vrací v roce 1985 V r píše operu Čert a Káča (velký úspěch) V r komponuje další operu Rusalka (nejslavnější dílo) Poslední dílo Admira (dokončeno až po Dvořákově smrti)

Wolfgang Amadeus Mozart

Narozen: 27. ledna 1756, Salzburg Zemřel: 5. prosince 1791, Vídeň Měl sedm sourozenců, dospělosti se dožil jen on a jeho sestra Marie Anna Jeho hudební nadání se projevilo velmi brzy (měl pověst zázračného dítěte) Předváděl virtuózní hru na klavír již jako dítě V 11 letech složil svou první operu Řadí se do období klasicismu

Od r pracoval jako koncertní mistr u Salzburského arcibiskupa Psal opery, serenády, instrumentální díla a církevní skladby V r požádal o propuštění a zkoušel se živit jako svobodný umělec V r se oženil s Konstancí Weberovou – nesouhlas otce i sestry mezi lety 1786 – 1790 vznikly Mozartovy nejslavnější opery (Don Giovanni, Figarova svatba) – byly uvedeny i v Praze mezi lety 1786 – 1790 vznikly Mozartovy nejslavnější opery (Don Giovanni, Figarova svatba) – byly uvedeny i v Praze

Potýkal se s finančními obtížemi, hradil nákladné léčení své ženy Konstance V r píše operu „Cosi van tute“ – premiéra ve Frankfurtu nad Mohanem (ohromný úspěch) Nejznámější dílo „Kouzelná flétna“ – objevují se zde zednářské motivy Jeho poslední dílo nese název „Requiem“ Na podzim r se nakazil infekční nemocí a 5. prosince 1971 umírá Existují rovněž teorie, že byl otráven a jako nepohodlný odstraněn, ty však nebyly potvrzeny

Johan Sebastian Bach

Narozen: , Eisenach Zemřel: Projevoval výrazné hudební nadání již od útlých let Jeho rodiče umírají velmi brzy, oporou se mu stává strýc, který jej zasvětil do základu varhaní a klavírní hry i do hudební teorie V r získává místo houslisty v městském orchestru ve Výmaru V 18 letech se stává varhaníkem v Arnstadtu, má k dispozici nový nástroj od slavného stavitele varhan Wendera

Byl velmi pracovitý, neustále sledoval vývoj hudby a hudební teorie Byl považován za virtuóza ve hře na varhany a cembalo V r byl povýšen na koncertního mistra Konflikt s vévodou – opouští Výmar a stěhuje se do Köthenu Zde napsal mnoho děl – suity, preludia, fugy, sonáty pro sólové housle a sólové violancelo V r se stěhuje do Lipska, kde působí jako vedoucí chlapeckého sboru Lipsko bylo v té době hudebním střediskem

Byl dvakrát ženatý a měl dohromady 20 dětí Čtyři z nich se staly rovněž proslulými hudebníky (Carl Philipp Emanuel, Johan Christoph, Wilhelm Friedman, Johann Christian) Je označován za velikána barokní hudby Dnes platí za jednoho z největších hudebníků vůbec Společně s ním vytvořil podobně obsáhlé dílo také Georg Friedrich Händel Narodili se ve stejném roce, oba v závěru života oslepli a zemřeli na následky operace Bach za svůj život nenapsal ani jednu operu, ve skromných poměrech německých zámeckých kapel k tomu neměl ani příležiost

Dílo: Varhaní skladby: fugy, preludia, chorální skladby, chorální předehry Duchovní skladby: mše, oratoria, kantáty Suity a sonáty: suity violančelové, sonáty triové, sonáty varhaní, houslové, sonáty pro flétny

Děkuji za pozornost