Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
AUTOR: Mgr. Ladislava Hurábová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_08 TEMA: Dějiny hudby - KLASICISMUS II ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží k prezentaci učiva o hudbě v období klasicismu, navazuje na předchozí materiál „Klasicismus I“ a zaměřuje se na osobnosti hudebních skladatelů. Já jsem ho využila ve výuce dějin hudby v 8. ročníku. Stručné body v jednotlivých snímcích poslouží učiteli jako osnova při výkladu a žákům jako zápis do sešitu. Pro poslechové ukázky využívám CD „Procházka dějinami hudby“

3 KLASICISMUS (2. pol. 18. st. – 20. léta 19. st.)
Čerpá z umění starého Řecka a Říma Zjednodušení a vyrovnanost v hudbě – prosté, zpěvné melodie, jednodušší harmonie a doprovod Zdokonaluje se instrumentální hudba, vzniká symfonie, rozvíjí se opera Střediskem se stala Vídeň – tzv. „vídeňký klasicismus“ (Haydn – Mozart – Beethoven)

4 HUDEBNÍ SKLADATELÉ: JOSEPH HAYDN
Rakouský skladatel Rohrau Vídeň

5 joseph haydn Působil ve službách knížete Esterházyho v Eisenstadtu a ve Vídni byl nazýván „otcem symfonie“ Dílo: opery, smyč. kvartety, koncerty symfonie (celkem104), např. S úderem kotlů, Dudácká, Londýnská, Hodiny ... Poslech: Symfonie č.101 D dur – Hodiny (CD I/18)

6 Wolfgang Amadeus mozart
Rakouský skladatel 1756 – Salcburk Vídeň

7 wofgang amadeus mozart
Již v dětství projevil geniální hudební nadání, s otcem a sestrou koncertoval po Evropě Působil ve službách arcibiskupa v Salcburku, poté jako dvorní skladatel ve Vídni, později se stal svobodným umělcem, pobýval i v Praze Se svojí ženou Konstancí Weberovou měl 2 syny, neustále se potýkal s finančními problémy a nemocí Zemřel v opuštěnosti a chudobě v 35 letech, zanechal ale přes 600 děl

8 wolfgang amadeus mozart
Dílo: Smyčcové kvartety, koncerty, sonáty a serenády - např. Malá noční hudba… Symfonie – např. D dur Pražská, C dur Jupiter… Opery – např. Únos ze serailu, Figarova svatba, Don Giovanni, Kouzelná flétna… Requiem Poslech: Serenáda G dur „Malá noční hudba“ (CD II/2)

9 ludwig van beethoven Německý skladatel 1770 – Bonn Vídeň

10 Ludwig van beethoven Vynikající klavírista, měl těžké podmínky
Studoval a působil ve Vídni Ohluchl, ale skládal i v hluchotě Dílo: Koncerty a klavírní skladby – např. Císařský koncert, Sonáta měsíčního svitu… Opera Fidelio, mše Missa solemmis Symfonie – např. 3.Es dur Eroica, 5.c moll Osudová, 9.d moll S ódou na radost (na text Friedricha Schillera) Poslech: Symfonie c moll - S ódou na radost (CD II/4)

11 ciTACE http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Joseph_ Haydn.jpg
Text: vlastní autorské dílo Ilustrace: Haydn.jpg Mozart-Detail.jpg#file ven.jpg CD „Procházka dějinami hudby ve zvukových ukázkách“ – Vydavatelství BIANKA 2002, Mgr. Blanka Trnková, Plzeňská 89, České Budějovice


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh"

Podobné prezentace


Reklamy Google