RUSKÁ PEDAGOGIKA 19.století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Učitel neboli pedagog je jeden ze základních činitelů výchovně-vzdělávacího procesu. Učitelem označujeme osobu, která napomáhá procesu vzdělávání. Kvalitní.
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Výuka na gymnáziu U Balvanu
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Friedrich Fröbel ( ).
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
PEDAGOGICKÉ MYŠLENÍ 19. STOLETÍ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Didaktické zásady výuky přírodopisu
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Postavení pedagogiky mezi vědami
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_13.
Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Pedagogická díla J. A. Komenského - kromě Velké didaktiky a Informatoria školy mateřské 4.část.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Didaktika přírodopisu 1 Přednáška Úvodní informace, Didaktika přírodopisu jako věda a její historie Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Pedagogické disciplíny
Druh učebního materiálu
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Význam J.A. Komenského 5.část
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Stát Definice, funkce, typy.
4. Pedagogika sportu v systému věd
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PHmax ve středním vzdělávání
Teorie a metodika výchovy
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
VÝVOJ ŠKOLSTVÍ NA NAŠEM ÚZEMÍ V 19. STOLETÍ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Transkript prezentace:

RUSKÁ PEDAGOGIKA 19.století

Konstantin Dimitrijevič Ušinskij Константин Дмитриевич Ушинский 1824 – 1870 zakladatel ruské národní pedagogiky ‘učitel ruských učitelů‘ pro své názory a výchovné metody ve sporu s nadřízenými i carskou vládou

vystudoval práva v Moskvě profesor na gymnáziu v Jaroslavli zástupce ředitele v ústavu pro výchovu šlechtických dívek v Petrohradě (klášterní komplex ve Smolném) přeměnil ho v devítiletou střední dívčí školu vyslán na 5 let na studijní cestu do Švýcarska napsal mnoho teoretických pedagogických děl a učebnic ale i pohádek a příběhů pro děti 1) Univerzita v Moskvě 2) dům v Jaroslavli, kde bydlel Ušinskij 3) klášterní komplex ve Smolném

Významná díla: Člověk jako předmět výchovy O národnosti ve veřejné výchově Návrh na učitelský seminář Čítanky: Mateřská řeč, Dětský svět

Základy pedagogické teorie Ušinského základem pedagogiky má být znalost člověka (psychologie a fyziologie) idealismus (duše existuje nezávisle na těle) klade důraz na národní výchovu a mateřský jazyk cílem výchovy je člověk, který žije pro zájmy svého národa, miluje práci a je hluboce mravný (usiluje o dobro, pravdu, lidskost) kritizoval carskou výchovu i zahraniční školství

lásku k vlasti pokládal za vrozenou každému člověku výchova se má opírat o vědecké poznání i náboženství (přírodní vědy a křesťanství) národní výchova učí děti vážit si kulturního dědictví a rozvíjí morální vlastnosti dětí prostředkem národní výchovy je mateřský jazyk odmítal tělesné tresty 1) Mladý Ušinskij 2) ukázka toho, jak takové vlastenectví může dopadnout…

Ušinského didaktika hlavní obsah vyučování: mateřský jazyk, dějiny a zeměpis vlasti, přírodní a humanitní vědy důraz na rozvoj lásky k práci nejprve u dítěte rozvíjíme řeč analyticko-syntetická metoda výuky čtení učení musí být pro žáka vědomou prací a má vycházet z jeho zájmů všechno ve vyučování má výchovný ráz (stavba hodiny, jazyková kultura atd.)

Zásady Ušinského pedagogiky Zásada přiměřenosti = respektovat věkové a psychické zvláštnosti dětí Zásada názornosti = slovní výklad podepřít konkrétními obrazy Zásada trvalého osvojování vědomostí = důraz na opakování (tvořivě, svými slovy, v různém pořadí, ne! mechanicky), při opakování postupně přibírat novou látku

Úloha učitele řídící postavení ve výchovném procesu odborné pedagogické vzdělání znalosti z teorie výchovy opřené o vědu "... životní spojení mezi minulostí a budoucností, mocný muž pravdy a dobra...“

Lev Nikolajevič Tolstoj Лев Николаевич Толстой 1828 – 1910 geniální spisovatel a pedagog teoretik a realizátor ideje ‘volné školy‘ šlechtic - usiloval o vzdělání a zlepšení životních podmínek svých nevolníků

nedokončil studia práv v Moskvě v rodné Jasné Poljaně zřídil školu pro vesnické děti a stal se v ní pedagogem vydával pedagogický časopis Jasná Poljana vytvořil vynikající čítanky, slabikáře, početnice mužici považovali školu za nesmyslnou přítěž, ostatní statkáři Tolstého pokládali za podivína a car za revolucionáře, vyloučen z církve jako kacíř 1) Univerzita v Moskvě, kterou Tolstoj nedokončil 2) dům Tolstého v Jasné Poljaně 3) Tolstoj ve své pracovně

Významná pedagogická díla: Pedagogické stati Plody vzdělanosti Co jest umění Slabikář Azbuka

Základy pedagogické teorie Tolstého kritizoval výchovu v Rusku i západní Evropě (memorování, pasivita žáků, vynucená autorita učitele, herbartismus) odmítal povinnou školní docházku věřil v nadání ruského venkovského lidu a usiloval o jeho vzdělávání základem je teorie ‘volné školy‘ 1) Tolstoj s dětmi

Volná škola žádné učební osnovy a plány žádný rozvrh hodin naprostá volnost pohybu žáků a pobyt v přírodě radostné prostředí bez trestů a odměn obsah a délka výuky dle zájmu žáků svoboda výchovy = žák má právo nechodit do školy, neposlouchat výklad, vybírat si obsah a metody vyučování výklad by měl být spjat s citovým prožitkem dětí

důraz na estetickou výchovu a rozvoj tvořivosti večerní besedy, procházky s dětmi, slohy správná vyučovací metoda je taková, s níž jsou žáci spokojeni žáci mají být maximálně aktivní a tvořiví „Jediné kriterium pedagogiky je svoboda (volnost), jedinou metodou zkušenost.“ škola v Jasné Poljaně byla na udání popa zavřena a Tolstý nesměl již nikdy zorganizovat školu pro vesnické děti

Hádanka na konec: Kdopak je v Rusku více oslavován Hádanka na konec: Kdopak je v Rusku více oslavován? Odpověď: Tolstoj, ten má i vlastní známku!

до свидания !