P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola Sluníčko Hradec Králové,Třebeš
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Služby péče o dítě – diferenciace péče
Mateřská a rodičovská dovolená
Primární vzdělávání Pojem primární vzdělávání zahrnuje první stupeň základního vzdělávání. Dochází k zahájení základního vzdělávání a počátku povinné.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Služba péče o děti v dětské skupině
P.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
KONCEPCE ŠKOLSTVÍ ÚJEZD NAD LESY MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY V Újezdě nad Lesy.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Zdravotnické zařízení městské části Praha 4 mezinárodní projekt Péče o děti jako mezigenerační most CZ.1.04/5.1.01/
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Nikola Křístek, expert projektu Unie center pro rodinu a komunitu
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Zajišťování kvality, garance kvality Středisko rané péče SPRP České Budějovice Mgr. Martina Papoušková.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Plán činnosti prezidia pro rok 2009 Dana Jurásková Luhačovice.
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Masarykova základní škola
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_32_05 NázevRozpočet domácnosti Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekFinanční.
P. VZDĚLÁVACÍ KURZ ASISTENTKA V PŘEDŠKOLNÍ PÉČI Lenka Hrkľová Odborná garantka mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Projekt dětská skupina MOTÝL
Místní akční skupina Rakovnicko
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Prostor pro rodinu Vytváříme prostor, ve kterém je možné sladit svou práci a péči o rodinu Prostor pro rodiče, pro pečující a pro zaměstnavatele.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Výsledky benchmarkingových analýz v rámci zakázky „Zpracování strategie a funkčních strategií úřadu města“ v rámci projektu „MÚ Nový Bydžov – úřad pro.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
MAP – Místní akční plán ORP RK
Realizace vašich potřeb prostřednictvím OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Název projektu: Ve škole po škole
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Rodinná politika Sociální politika II.
Ing. Stanislava Správková
Š A B L O N Y II.
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Transkript prezentace:

P

SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert projektu Péče o děti jako mezigenerační most

Velká Británie

Typy předškolní péče Péče o děti v obytných prostorech – 4 + pečující o děti u někoho doma Péče o děti v nebytových prostorech – soukromá/státní/dobrovolnická zařízení (jeselská zařízení, MŠ, přípravné třídy a MŠ v prostorách ZŠ) Chůva („childminder“) – registrace, bydliště, až 6 dětí (max. 4 pod 5 let, 2 pod 1 rok navýšení od 2013) Au-pair – 1 dítě od 0 do 18 let (max. 2 různé rodiny)

Standardy kvality raného učení a péče o děti Od 2008 kvalitativní rámec raného učení a péče o děti („Early Years Foundation Stage“) - požadavky na učení, rozvoj, duševní a fyzickou pohodu dětí od 0 do 5 let pro všechny zařízení Dodržování kvality = „Office of Qualifications & Examinations Regulation – OFQUAL“ - nezávislost

Rozvoj a vzdělávání dětí předškolního věku 7 částí: komunikace a jazyk fyzický rozvoj osobní, sociální a emocionální rozvoj gramotnost matematika porozumění světu expresivní umění a designu

Standardy péče a vzdělávání Organizace včetně chův = registrace („Ofsted – Office for Standards in Education, Children´s Services and Skills“) Zjišťuje o poskytovateli služeb: -potřeby dětí pro rozvoj -pocit bezpečí, fyzické, psychické a emocionální zdraví -kvalita poskytování služeb („Early Years Foundation Stage“)

Financování služeb Hrazeno max. 15h týdně – 3 až 4 leté děti (příp. od 2 let) Rodiny s nižším a středním příjmem = daňový bonus - až 70% nákladů (max. Ł175/týdně za dítě či Ł300/týdně za 2 a více dětí) Odpočet za péči do 3 let z daní

Island

Typy předškolní péče 64 státních zařízeních - od 18 měs. do 6 let 18 soukromých zařízení 220 chův (max. 5 dětí od 9 měs./5 měs. samoživitelé) Denní domy – pro 3-5 dětí, NE vzdělávací systém

Odpovědnost za předškolní péči -Ministerstva školství, vědy a kultury (MSV) - „Národní učební/vzdělávací plán“ -Správu a řízení předškolního vzdělávání = orgány místní samosprávy -Odborník na předškolní vzdělávání - radí a napomáhá v rozvoji a inovacích školních aktivit -Denní domy - Ministerstvo sociálních věcí a sociální bezpečnosti

Národní učební plán 8 kapitol shrnujících: Oblasti vývoje dítěte Význam her ve vývoji dítěte Smysl spolupráce rodičů a školek + instituce předškolního a povinného školního vzdělávání Systém hodnocení předškolních vzdělávacích institucí

Financování služeb Výši poplatků určují obecní úřady Státní zařízení - město do 90% × rodiče 10-15% Soukromá zařízení - město 75% × rodiče 25% Chůva / dítě – město 8.000,- Kč + rodiče ,- Kč „Denní domy“ – finance pro rodiče (návštěvnost min. 4h/denně × max. 8h /denně)

Polsko

Péče <3 Kolektivní instituce Jesle (Żłobek) – Městská org. – Nedostatková – Kvalitní péče Dětský klub (Klub dziecięcy) – Soukromá org – Pro rodiče drahá – Obava z kvality 5-8 dětí / pečovatelka Nekolektivní instituce Opiekun dzienny (Pečovatel) – Smluvní vztah – I samotná matka – (drahá) certifikace Niania (Chůva) – Dohoda dle hodin – Profesionální pečovatelka – Bez kvalif. nároků, ale administrativní náročnost … & mimosystém. chůvy

Kolektivní instituce (J&DK) - zřizovatelé Města a obce Právnické osoby a organizační jednotky bez právní subjektivity Fyzické osoby …. Registrace v rejstříku městského úřadu

<3 Jesle Až 10 hodin péče Kvalifikovaná Pečovatelka stavba a hygiena: Požadavky na min 2 místnosti Poplatky za ubytování a stravování stanovuje osoba zřizující jesle. Možnost dotace z obecního rozpočtu Dětský klub Až 5 hodin péče Kvalifikovaná Pečovatelka stavba a hygiena: Požadavky na 2 místnosti, min 1 místnost odpovídá Poplatky za ubytování a stravování stanovuje osoba zřizující DK.

Dětská pečovatelka (2 roky) Tělesná výchova Preventivní medicína Anatomie a fyziologie dítěte Psychologie s elementy pedagogiky a sociologie Rozvoj dítěte Výchova dítěte Technické vzdělávání Umělecké vzdělávání Hudební výchova Dětská literatura Praktické vyučování (praxe)

Legislativa (od 2011) Zákon o péči o děti do tří let věku Nařízení MPSV o rozsahu programů školení na pečovatele v jeslích nebo dětském klubu týkající se dobrovolníků nebo dětské chůvy Požadavky MPSV na vybavení a hygienu pro jesle a dětské kluby

Péče <3 : dostupnost Krátká mateřská (pův. 24 týdnů, nyní odstupňováno až do dvou let) Rodičovský příspěvek 400 PLN do 6. let Státní podpora nižší pro soukromé instituce Poptávka převyšuje nabídku + omezená produkční kapacita = zvýšení ceny, zde „sociální korupce“

Péče <3 : dostupnost Jesle: Zájem a Kvalita X Nedostupnost Dětské kluby: Nabídka X Cena a Kvalita Pečovatelka: Podpora X Nedostupnost Chůva: Flexibilita X Administrace …. Mimosystémová chůva

Shrnutí situace v ČR a možnosti řešení

Zainteresovaní – lidé Rodič Na trh práce Dítě Kvalitní péče 50+ Pracovní uplatnění

Zainteresovaní – stát MŠMT MZ MPSV Legislativa péče o děti MF Náklady na péči MPSV Zaměstnanost

Dítě v centru Rodič StátSlužba Finanční úleva Nabídka a poptávka Akreditace a supervize

Peníze na péči a vzdělávání Adresné ekonom. činným rodičům Přeroz- dělení státem Daňová / sociální politika Nedostupnost, rigidita

Instituce a akreditace Flexibilní formy& akreditace Lpění na určeném modelu OSVČ, skupina, centrum, jesle Pouze jesle

Kvalifikace Kompe- tenční model Kvalifi- kační model Akreditované kurzy, supervice Školský model, ne-supervize

Standard péče o děti Rozvoj a individual. přístup Prosté opečování Vzdělávací standard Pouze hygiena a bezpečnost

Předpoklady -> legislativa Standard kvality péče a edu < 3 Akreditační instituce (instituce, pracovníci) Transparentní a flexibilní nabídka pro podpořené rodiče

Volba pro rodiče Flexibilní instituce Standard kvality péče a akreditace Legislativa a daně