Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

Cyril a Metoděj 1150 let.
zpracovaný v rámci projektu
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Téma: Středověká literatura
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Velká Morava (Velkomoravská říše)
Velká Morava Období století.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštůlka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Příchod křesťanských věrozvěstů na naše území
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Velkomoravská říše 7. ročník.
Počátky písemnictví u nás (9. století)
Velká Morava.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava Lubomír Berka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Velká Morava.
Velká Morava.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká středověká literatura: Staroslověnské písemnictví Tematická oblast:
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Cyril a Metoděj biografie.
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Vliv Konstantina a Metoděje na vzdělanost Velké Moravy
Konstantin a Metoděj a jejich vliv na lingvistiku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Cyril a Metoděj.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Staroslověnská literatura
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Česká literatura středověku
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.08_velka_morava Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Literatura Velké Moravy Označení OP VK (III/2) – Čj/7 – 30 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA KONSTANTIN A METODĚJ

POČÁTKY PÍSEMNICTVÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH – SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE pol. 9. století – poč. 15. století kulturní jazyky: staroslověnština, latina, čeština Velkomoravská říše – raně středověký stát, pronikání křesťanství z východofranské říše, kníže Rastislav požádal byzantského císaře Michala III. o vyslání křesťanské misie – 863 příchod bratrů Konstantina a Metoděje ze Soluně (křesťanství se šířilo ve staroslověnštině), za knížete Svatopluka Metodějovi žáci vyhnáni ze země

SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE po zániku Velké Moravy (907) posun hospodářského, politického a kulturního centra na západ – Český stát přemyslovský (rozvoj latinské vzdělanosti a liturgie), rozkvět státu – povýšení na království za Přemysla Otakara I. (1212 Zlatá bula sicilská) po vymření Přemyslovců (1306) nástup Lucemburků, za vlády Karla IV. Čechy centrem Svaté říše římské, za Václava IV. vzniká husitské hnutí

VELKÁ MORAVA

STAROSLOVĚNŠTINA Otьče našь, iže jesi na nebesi, da svętitъ sę imę tvoe, da pridetъ cěsarьstvo tvoe, da bǫdetъ volě tvoě ěko na nebesi i na zemli; chlěbъ našь nasǫštьnii daždь namъ dьnьsь i ne vъvedi nasъ vъ napastь nъ izbavi ny otъ lǫkavago. Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé, přijď království tvé, buď vůle tvá, jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme naším viníkům a neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého.

HLAHOLICE - CYRILICE

KONSTANTIN ( 826/827 – 869) A METODĚJ (815 – 885)

KONSTANTIN A METODĚJ bratři pocházeli z řecké Soluně v roce 862 vyslal kníže Velké Moravy Rastislav poselstvo k byzantskému císaři Michalovi III. s prosbou o vyslání duchovních, kteří by vedli bohoslužby v slovanské řeči a položili tak základy vlastní církve na Velké Moravě - díky znalosti jazyka byli pro tuto misi vybráni právě Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu bratři dorazili na jaře 863 – kázání i vyučování ve staroslověnštině v letech 867 – 869 cesta do Cařihradu a do Říma, kde Konstantin vstoupil do kláštera (přijal řeholní jméno Cyril) a zemřel Metoděj se stal arcibiskupem moravským, po jeho smrti zákaz staroslověnské liturgie, odchod jeho žáků do Čech, u nás přetrvala staroslověnská bohoslužba jen v Sázavském klášteře (1032 – 1097)

KONSTANTIN A METODĚJ význam jejich příchodu: politický – hráz proti expanzi Franků náboženský – křesťanství ve srozumitelném slovanském jazyce literární 1. slovanský kulturní jazyk = staroslověnština 1. slovanské písmo = hlaholice (později zjednodušena na cyrilici – základ pro azbuku), hlaholice vznikla z malých písmen řecké abecedy, cyrilice z velkých písmen řecké abecedy

STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA Kyjevské listy – hlaholicí psaný zlomek misálu (mešní knihy), originál nalezen na Kyjevské Rusi Paterik – knihy Otců, o životě mnichů Nomokánon, Zákon sudnyj ljudem – právní texty, církevní předpisy Pražské hlaholské zlomky – zlomek modliteb, dochovány v původní podobě

STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA PROGLAS – Předzpěv, veršovaná předmluva k evangeliím, 1. dochovaná slovanská báseň, pravděpodobným autorem je Konstantin, program cyrilometodějské mise Život Konstantinův, Život Metodějův – hagiografické spisy (životopisy světců), popis jejich života

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Velkomoravsk%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e http://cs.wikipedia.org/wiki/Staroslov%C4%9Bn%C5%A1tina http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlaholice http://cs.wikipedia.org/wiki/Cyrilice http://cs.wikipedia.org/wiki/Cyril_a_Metod%C4%9Bj