Alternativní systémy distribuce potravin Farmářské trhy, Praha, 11.12. 2012 Jan Valeška PRO-BIO LIGA PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Advertisements

Vstupní analýza Vilém Čekajle
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Není značka jako značka
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A PŘÍRODOVÉDNÁ
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zásady správné zemědělské praxe
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Projekt CZ.3.22/2.3.00/ Spolupráce škol a veřejných institucí v česko-polském pohraničí v oblasti vzdělání k vyšší uplatnitelnosti na trhu práce.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Ekologické zemědělství
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???
Střední škola rybářská a vodohospodářská
Ing.Martin Ludvík, Ovocnářská unie ČR
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Mgr. Jaroslav Melša, starosta JARMARKY REGIONÁLNÍCH PRODUKTŮ Zdravé město Dobříš.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Budoucnost retailu? Pavlína Hajnová, Centers. Žijeme v zajetí vlastního světa …
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Ruská federace x WTO a OECD
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Přednáška: DISTRIBUCE Distribuce - soubor všech podniků a jednotlivců, kteří se stanou vlastníky nebo budou nápomocni při převodu vlastnictví produktů.
Upřednostňujete vlastní podnikání? Ing. Petr Mareš Trh pracovních příležitostí 2011 pro studenty AF Mendelu v Brně 20. dubna 2011.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
JEDNOTA SÍLA ÚSPĚCH. Co je to IFA? (Organizace irských farmářů) Organizace byla založena v lednu 1955 Aby promlouvala jasným hlasem za všechny irské farmáře.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Vliv potravin na planetu
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Udržitelný rozvoj a lokální ekonomika v teorii Vladan Hruška vladan
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
S čím a jak obchodovat v Srbsku
Potenciál sociálního zemědělství pro obec
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Alternativní systémy distribuce potravin Farmářské trhy, Praha, Jan Valeška PRO-BIO LIGA PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Co očekáváme od zemědělství? PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Pochopitelně potraviny Ale i další funkce – péče o krajinu – rozvoj venkova – budování společenství, ad. Místí potravinové systémy –zkrácení distribučního řetězce – jistotu původu – produkci pozitivních externalit „Jednou z cest jak zajistit, aby se naše zemědělství proměnilo v multifunkční systém podporující nejenom místní ekonomiku, život v okolních ekosystémech, ale také rozmanitou krajinu je právě systém komunitou podporovaného zemědělství.“ Profesor Jules Pretty, University of Essex Praha,

Výzvy potravinového systému PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Závislost – spotřebitelů na velko/maloobchodu – zemědělců na velkoobchodnících a dotacích – všech na globálních výkyvech trhů s komoditami Oddělenost – spotřebitelů od zemědělců a vice versa Nešetrnost – v prvoprodukci (agrotechnika) – distribuci (odpady) – zpracování (doma i výrobě) Praha,

Příležitosti PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha, LokálnostŠetrnostSpolupráce

Komunitou podporované zemědělství (KPZ) PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství „ Přímý vztah mezi hospodáři a spotřebiteli v jehož rámci jsou rizika (neúroda) a přínosy (nadúroda) hospodaření sdíleny spravedlivěji, než ve stávajícím potravinovém systému.“ Praha,

PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha, KPZ je založeno na vztahu vzájemné podpory. KPZ provozované hospodářem Bedýnky, biokluby, FT KPZ provozované komunitou Nízká míra závazku Vysoká míra závazku Rozsah závazku

KPZ v praxi PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha, Sdílení rizik/závazek – spotřebitelé přejímají část rizika, které sedlák z povahy zemědělské produkce nese Platba za úrodu – spotřebitelé se zavazují k dlouhodobému odběru faremní proudkce (často platba předem) Dodávky – spotřebitelé pravidelně dostávají to co dozrává Přístup – otevřenost, transparentnost, inkluzivita

Přínosy pro zemědělce PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha, Dlouhodobý vztah se spotřebiteli Jistější a stabilnější příjem Vyšší a spravedlivější odměna za produkci Vyšší zapojení do místního společenství Pomoc s prací na statku a plánováním Členové lépe chápou a oceňují práci zemědělce

Přínosy pro spotřebitele PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha, Přístup k čerstvým potravinám Potraviny ze známého zdroje za přijatelnou cenu Návrat vztahu k půdě, Znalost místních zemědělců Pocit sounáležitosti se společenstvím Nové zkušenosti a znalosti

KPZ ve světě PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Francie: AMAP od roku 2000 dnes: spotřebitelů, farem Itálie: GAS od roku 1994 na 2000 partnerství až obyvatel průměrná útrata na rodinu 2000€ Velká Británie: CSA od roku 2007 vzniklo na 200 projektů dnes 0,2 % obratu trhu s potravinami, Praha,

KPZ nejsou bedýnky PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha, KPZ se často kombinuje s přímým prodejem (bedýnky, farmářské trhy) ale není to totéž: hlavním rozdílem je přijetí vzájemného závazku spotřebitelé dávají sedlákovi jistotu odbytu (ať už předplatným, smluvně či jinak) za to se jim dostává možnosti ovlivnit chod hospodářství (pěstované plodiny, způsob hospodaření, atd.) Přímý prodej neznamená sdílení rizika!

První kroky u nás PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha, Komunita podporujme svého sedláka Brno/Praha Farma Hodonice, JČ Kraj KomPot, Středokluky, SČ Kraj Farma Šelongovi, MS Kraj

PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha,

Další zdroje PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělstvíPraha, Česky Anglicky

PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Děkuji za pozornost Jan Valeška PRO-BIO LIGA Tel.: