FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
ECVET v Programu celoživotního učení
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
EHP a Norské Fondy Suzana Jovaševićová Ministerstvo financí ČR – Národní kontaktní místo.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Příležitosti (nejen) studia v zahraničí spravované NAEP.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
Erasmus+ Info Day – DIFA 2014 Hana Matějková Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení Beethovenova.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
POMOC EHP – NORSKA ČESKÉ REPUBLICE Zahraniční pomoc pro ČR.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Mgr. Katarína Kukurová Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
GRUNDTVIG VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zuzana Kozáková/
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ NAEP Hradec Králové, Pardubice.
Formální náležitosti. Co musím udělat, aby se má škola mohla zapojit do nového programu? Promyslet si, o jakou aktivitu mám zájem Najít si partnerskou.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Možnosti projektové spolupráce a individuálních stáží Jihočeská univerzita Norské fondy a fondy EHP Spolupráce škol a stipendia (CZ07)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Zahraniční stáže- Evropské programy
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Prezentace NAEP INFORMAČNÍ SEMINÁŘ GRUNDTVIG
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL

Praktické informace Nová adresa: Senovážné náměstí 24, Praha 1 NAEP od ledna 2007 má nový název a spadá pod nový subjekt (do CSVŠ)  Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP)  Dům zahraničních služeb MŠMT  Od

NAEP LLP= Life-long Learning Programme (Program celoživotního učení) E-Learning Tempus Erasmus-Mundus FM EHP/Norska

LLP 4 odvětvové programy Program Jean Monnet Akce Jean Monnet, Granty pro evropské instituce Průřezový program Spolupráce a inovace politik, Studium jazyků, Informační a komunikační technologie, Šíření a využívání výsledků GRUNDTVIG Další vzdělávání LEONARDO Odborné vzdělávání ERASMUS Vysokoškolské vzdělávání a odborné vzdělávání na vysokoškolské úrovni COMENIUS Předškolní a školní vzdělávání až do úrovně vyššího středního vzdělávání

FM EHP/Norska Donorské státy: Island, Lichtenštejnsko, Norsko Cílové státy: 10 nových členů EU, Španělsko, Portugalsko a Řecko ČR EUR Časový rámec: Formy pomoci Individuální projekty (nad EUR) Blokové granty Fond pro neziskové organizace, zprostředkovatel NROS Fond pro podporu spolupráce škol, zprostředkovatel NAEP Fond pro vědu a výzkum, zprostředkovatel NVF

Cíl Finančních mechanismů EHP/ Norska Podpora sociální a ekonomické koheze v Evropském hospodářském prostoru

Prioritní oblasti Uchovávání evropského kulturního dědictví Ochrana životního prostředí Rozvoj lidských zdrojů Zdravotnictví a péče o dítě Podpora udržitelného vývoje Vědecký výzkum a vývoj Implementace Schengenského acquis Technická pomoc

Fond pro podporu spolupráce škol Blokový grant FM EHP/Norska – oblast vzdělávání Cíl: Podpora spolupráce mezi vzdělávacími institucemi v ČR a institucemi na Islandu/ v Lichtenštejnsku/ Norsku Fond pro podporu spolupráce škol EUR ( EUR/ rok) Zprostředkovatel BG: NAEP

Oprávnění žadatelé  Instituce (soukromé i veřejné) Střední školy Vyšší odborné školy Vysoké školy Neziskové organizace, jejichž hlavní náplní je vzdělávání Veřejné a soukromé instituce – stejné finanční podmínky Všechny studijní obory  Individuální osoby Studenti Učitelé Administrativní pracovníci

Aktivity AKTIVITA 1 - Individuální mobilita studentů/ učitelů/ administrativních pracovníků AKTIVITA 2 - Spolupráce v oblasti vzdělávání AKTIVITA 3 - Rozvoj institucí

Základní podmínka Spolupráce ČR a Islandu, Lichtenštejnska a Norska Cíl individuální mobility – jen tyto tři země (IS, NOR, Li) Partneři projetu – jen tyto tři země (IS, NOR, Li) Projektů se nemohou účastnit instituce z jiných zemí Předchozí účast v jiných vzdělávacích programech EU není překážkou účasti na aktivitách Finančních mechanismů EHP/ Norska

Aktivita 1 – Individuální mobilita studentů Studijní pobyty studentů (SŠ, VOŠ a VŠ) Cílové země mobility: Island/ Lichtenštejnsko/ Norsko Délka mobility: 1 týden - 6 měsíců Možnost prodloužení pobytu na max. 12 měsíců Typy mobility: Studijní pobyt (semestrální pobyty) Trainee programy, Praktické stáže, Získávání pracovních zkušeností Účast na kurzech, seminářích, workshopech, konferencích (PhD. studenti)

Aktivita 1 – Individuální mobilita učitelů / admin. pracovníků Studijní/ pracovní pobyty učitelů, administrativních pracovníků Cílové země mobility: Island/ Lichtenštejnsko/ Norsko Délka mobility: 1 týden - 6 měsíců Typy mobility: Účast na kurzech, seminářích, workshopech, konferencích Výuka Job shadowing Příprava projektu/ spolupráce

Kvalifikační podmínky Česká státní příslušnost / povolení k trvalému pobytu v ČR, nebo osoba bez státní příslušnosti či se statusem uprchlíka Student/ka řádného bakalářského, magisterského nebo doktorského studijního programu Studenti všech forem studia – prezenční i distanční, interní i externí doktorské studium Řádně ukončený 1.ročník studia na SŠ, VOŠ nebo VŠ Minimální věková hranice je 15 let Učitel - musí mít uzavřenou pracovní dohodu s vysílající institucí a nesmí na této instituci ukončit pracovní poměr před ukončením pobytu v zahraničí

Aktivita 2 – Spolupráce v oblasti vzdělávání Cíl: rozvoj spolupráce mezi vzdělávacími institucemi a individuálními osobami v ČR a ve třech partnerských zemích Typ aktivit: Organizování společných seminářů, workshopů, konferencí, kurzů (libovolné téma) Projekty – jakékoli téma (ekologie, kultura, umění, informační technologie), jazykové projekty Vytváření společných publikací Společné vzdělávací sítě

Spolupráce v oblasti vzdělávání - Podmínky Spolupráce musí být rozvíjena na úrovni minimálně 4 vzdělávacích institucí Aktivita podporovaná Finančními mechanismy nesmí být současně podporována jiným programem EU

Aktivita 3 – Rozvoj institucí Cíl: přenos know-how, rozšíření evropské dimenze do vzdělávacího systému ČR Typ aktivit: Rozvoj učebních osnov – zkvalitnění výuky, vývoj či adaptace studijních osnov Vývoj nových studijních materiálů/ metodik Společné studijní plány Rozvoj lidských zdrojů Rozvoj zaměstnanců – rozvoj pedagogických pracovníků Organizace specifických aktivit jako např. celoživotní vzdělávání, informační centra, studentská centra atd.

Finanční podmínky 90% nákladů na mobility i projekty hradí Finanční mechanismy EHP/ Norska 10% Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR

Roční plán 60 grantů individuální mobility / rok 6 projektů v rámci Aktivity 2 4 projekty v rámci Aktivity 3

Finanční podmínky – Aktivita 1 Studenti: 780 EUR/ měsíc (ubytování, strava, místní doprava) Učitelé:150 EUR/den (ubytování, strava, místní doprava- max. grant 7000 EUR) + cestovní náklady, pojištění, studijní materiály, kurzovné, registrační poplatky, víza apod.

Další výzva Vyhlášena Deadline a Žádost zasílá za žadatele vždy vysílající instituce, originál žádosti se zasílá poštou, kopie em Adresa: NAEP - FM EHP/Norska Senovážné náměstí 24, Praha 1

Děkuji za pozornost Barbora Závodská