Cross Czech a.s. Mgr. Romana Křížová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
„Plánování projektu Plán projektu“
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Optimalizace řízení informatiky Magistrátu města Brna
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Nabídka personálních služeb
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Evropský sociální fond
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Facility management ČSN EN
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Management kontinuity činností organizace
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
3. Životní cyklus a procesy projektu
6. Koncepce řízení projektů
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Systém managementu jakosti
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Projektové řízení – Project Management
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
6. Koncepce řízení projektů
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
2. Životní cyklus a procesy projektu
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Projektový management Certifikace a normy Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta VŠB-TU.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Metodika řízení projektů
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
PRINCE2 ® - představení metodiky Benešov 2.června 2010 PRINCE2® is a Registered Trade Mark of the Office of Government Commerce in the United Kingdom and.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Systém managementu jakosti
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Transkript prezentace:

Cross Czech a.s. Mgr. Romana Křížová 10.4.2017 Projektový management podle standardu PRINCE2 ® Cross Czech a.s. Mgr. Romana Křížová Archívy, knihovny, muzea v digitálním světě 2010

Management kvality v Cross Czech a.s. ČSN EN ISO 9001:2009 Projektové poradenství Projektový management Evaluace a monitoring PRINCE2®: Pracovníci Cross Czech a.s. jsou držiteli certifikátu PRINCE2® Practitioner ISO 10006:2003 ISO/IEC Guide 73:2002 - Risk Management ISC 62/198:2001- Project Risk Management EN ISO 10007:03 - Configuration Management Certifikát byl vystaven pro: "assesment audity" dle projektového řízení metodiky PRINCE2® implementace standardů projektového řízení řízení projektových rizik

Co je to PRINCE2® (PRojects IN Controlled Environments) Metodika PRINCE® vytvořena v roce 1989 britským vládním úřadem Office of Government Commerce (OGC), od roku 1996 verze PRINCE2® Rychle se ujala v nekomerční i komerční sféře Vedoucí mezinárodní standard projektového řízení Používáno ve státní správě v UK, Francii, Beneluxu, Německu V ČR známa verze PrincEgon – využívána pro management projektů financovaných z veřejných prostředků Nově se zavádí i u projektů financovaných přímo Evropskou komisí Metodika určena pro všechny účastníky projektu: Manažeři programu či korporátní manažeři Osoby zodpovědné za projekt na straně poskytovatele dotace/zákazníka Manažeři projektu a jejich podpora Týmoví manažeři a členové týmů Zainteresované strany Metodika PRINCE2® postavena na principu dobrých praxí Principy, procesy a techniky umožňující jednotlivcům i organizacím úspěšně realizovat projekty

Témata v PRINCE2® Obchodní případ: "Proč?" Organizace: "Kdo?“ Kvalita: "Co?“ Plány: "Jak?"; "Za kolik?"; "Kdy?" Rizika: "Co když?" Změny: "Jaký je dopad?" Postup: "Kde jsme teď?"; "Kam směřujeme?"; "Měli bychom pokračovat?„ © Crown Copyright 2009. Reproduced under licence from OGC Tématům odpovídají jednotlivé oblasti znalostí v projektovém managementu

Praktická kuchařka projektového managementu PRINCE2® Praktická kuchařka projektového managementu

Orientace na produkty a procesy Metodika PRINCE2 ® je procesně orientovaná přehledné postupy průběhem životního cyklu projektu od začátku až do ukončení každý proces má přiřazené checklisty (kontrolní seznamy), aktivity, produkty a odpovědnosti Např. proces nastavení projektu, celkové řízení projektu, řízení etap, řízení přechodu mezi etapami, změny v projektu, ukončení projektu, apod. PRINCE2 ® plánování je Produktově Orientované (Product- Based) nikoli Orientované na Činnost (activity-based) - zajišťuje co bude vyrobeno a v jaké kvalitě Vlastnosti produktu jsou těžištěm pro plánování, posouzení kvality a schválení výstupů

Hlavní principy Důraz na zdůvodnění realizace projektu © Crown Copyright 2009. Reproduced under licence from OGC Důraz na zdůvodnění realizace projektu Produktově orientovaný způsob plánování Rozdělení projektu na řiditelné a kontrolovatelné etapy (= rozhodovací body) Flexibilita a přizpůsobivost podmínkám projektu Jasně definovaný životní cyklus (trvání) projektu Definované a měřitelné produkty Koordinované postupy k dosažení/vytvoření produktů Předem definovaný rozsah zdrojů (čas, peníze, atd.) Organizační struktura s definovanými odpovědnostmi k řízení projektu

Řídící struktura v projektu

Výhody strukturovaného projektového managementu Výsledky jsou opakovatelné a srozumitelné Zkušenosti jsou 'zachyceny' a slouží jako znalostní báze (schopnost učení se firmy) po dokončení může být projekt auditován na základě jeho dokumentace Kontrola výsledků (každý ví co očekávat) Řízení rizik a problémů Základ pro proaktivní činnost (minimalizace rizik) Vysoká rychlost reakce pomocí předem určených procesů a struktur Kvalita výsledků a provedení je řiditelná - kontrola efektivity a účinnosti

Parametry projektu © Crown Copyright 2009. Reproduced under licence from OGC

Externí kontrola v projektech Quality Assurance (Zajištění kvality) Zajišťuje korporátnímu vedení či programu, že projekt je v souladu se standardy a politikou programového magementu (či s korporátní politikou a standardy); Musí být vykonáváno osobami, které jsou externí vůči projektovému týmu (jsou nezávislé na projektu). Project Assurance (Projektový dohled) Zajišťuje klíčovým zainteresovaným stranám, že projekt je správně řízen a realizován; Vyhodnocuje, do jaké míry projekt vyhovuje předdefinovaným standardům kvality; Musí být nezávislý na projektovém manažerovi, projektové podpoře, manažerském a projektovém týmu.

Výhody PRINCE2® PRINCE2® obsahuje zavedené standardy dobré praxe ("best practices") a je zdarma Terminologie a definice jsou ustanoveny před zahájením projektu - jednotná terminologie vytváří prostředí pro jednotné chápání Předdefinované struktury pro organizaci, delegování, pravomoci a komunikaci Jasné struktury redukují potřebu extra koordinace Role a jejich popisy jsou definovány - musí být pouze přiřazeny jednotlivcům Zaměření na produkt zajišťuje co bude dodáno (proč, kdy, komu, kým) Průběžné „obchodní“ zdůvodnění projektu

PRINCE2® je mezinárodně uznávaný certifikovaný standard Výhody PRINCE2® Jednoduché manažerské řízení (Řízení na základě výjimek - Management by Exception) – tolerance nastaveny pro všech 6 parametrů projektu Pravidelné, ale detailní manažerské zprávy/reporty Schůzky jsou potřeba pouze v případě, kdy je potřeba v projektu přijmout rozhodnutí Zákazník je zahrnut do procesu rozhodování; všechny zainteresované strany jsou zastoupeny Posouzení Kvality (Quality Reviews) probíhají pravidelně Projekty jsou orientovány na učení & kontinuální zlepšování PRINCE2® je nástrojem pro auditování a hodnocení projektů PRINCE2® je mezinárodně uznávaný certifikovaný standard

Projektový managementu jak jej známe ze strukturálních fondů 10.4.2017 Projektový management zahrnuje: Plnění administrativních a účetních náležitostí a jejich včasné, správné a úplné zabezpečení Komunikaci s poskytovatelem dotace v oblasti řízení projektu a zabezpečení souladu s pravidly operačního programu Zpracovávání: průběžných zpráv o stavu projektu finančních výkazů a zpráv Kontrolu vedení účetních záznamů pro potřeby projektu Asistenci při organizaci při povinných či dobrovolných výběrových řízení apod. Podporu vedoucímu projektu a členům projektového týmů Aktivity projektové kanceláře:: Tvorba, údržba a rozvoj projektových standardů včetně typových projektových postupů Pravidelné projektové prověrky Sledování projektů a reportování Vedení dokumentace projektu a její archivování Finanční účtování projektů Vyhodnocování projektu, tvorba závěrečné zprávy (společně s vedoucím projektu) Archívy, knihovny, muzea v digitálním světě 2010

Praktické využití PRINCE2® Aplikování v jednotlivých projektech, zejména u zakázek pro orgány státní správy a u dotací ze zdrojů EU Quality Assurance a Project Assurance – externí služby nezávislé na projektu Zpracování a využívání hlavních dokumentů nezbytných pro projektový management dle standardu PRINCE2® Firemní magement kvality a projektové řízení jako součást ISO 9001:2009 nebo ISO 10006:2003 Aplikování v řízení programů (Financial Mechanism Office)

Děkuji za pozornost Cross Czech a.s. Mgr. Romana Křížová 10.4.2017 Děkuji za pozornost Cross Czech a.s. Mgr. Romana Křížová romana.krizova@crossczech.cz +420 296 356 108, +420 602 764 247 Růžová 1416/17, 110 00 Praha 1 www.crossczech.cz V prezentaci jsou použity podklady z materiálů firem expertplace advisory gmbh a solit project, s.r.o. Archívy, knihovny, muzea v digitálním světě 2010