LEADER A MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Informace o fungování MAS Vizovicka a Slušovicka
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Přehled podpořených projektů října 2009.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace činnosti společnosti v roce 2011.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
LEADER v České republice Ing. František WINTER Národní síť Místních akčních skupin ČR, o.s. Konference při mezinárodním setkání LeaderFEST
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
HODNOCENÍ MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO 2011
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Místní akční skupiny Prezentace pro seminář: Podpora a možnosti využití dotací pro podnikatele na venkově Rusava,
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Programový výbor MAS Hradecký venkov Nechanice, 10. června 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
MAS Lípa pro venkov z.s.. Složení členské základny v roce zástupců obcí 17 zemědělců 6 podnikatelských subjektů 4 podnikatelé v lesnictví 29 nestátních.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Osa IV - Leader. Metoda Leader  Místní akční skupina (MAS) – partnerství soukromého sektoru (min. 50% zástupců) veřejného sektoru (max. 50% zástupců)
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
PROJEKTY SPOLUPRÁCE Velichovky, 22. června 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Region spokojeného života pro všechny
Jana Vavryčuková manažerka
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

LEADER A MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí LEADER A MAS HORŇÁCKO A OSTROŽSKO 16.3.2012

Metoda Leader = iniciativa používaná k rozvoji venkovských oblastí L E A D E R - propojení aktivit rozvíjející venkovskou ekonomiku Metoda - používaná v Evropské Unii k rozvoji venkovských oblastí od roku 1991 Od roku 2003 je metoda LEADER pilotně uplatňována i v ČR ( POV MMR ČR), 2004 – samostatně jako národní program LEADER ČR, 2005 – součást OP Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství, 2007 -2013 – součást OP PRV ČR 2007 -2013 ( průřezová osa IV.) Klade důraz na zapojení místních aktérů venkovského území prostřednictvím místního partnerství občanů, veřejné správy, neziskových organizací a podnikatelů – vytvářejí se společné organizace MAS ( Local action group, LAG)

ZÁKLADNÍ PRINCIPY METODY LEADER 1) Existující strategie místního rozvoje 2) Partnerství mezi veřejnou a soukromou sférou na místní úrovni 3) Přístup „zdola-nahoru“ při přípravě i realizaci strategie 4) Integrované a multisektorové akce 5) Inovační přístup 6) Mezinárodní spolupráce 7) Vytváření sítí

MAS Horňácko a Ostrožsko - území působnosti 16 obcí Ostrožka a Horňácka, rozloha 264,79 Km2, 26610 obyvatel

Strategický plán LEADER „ Návrat ke kořenům lidové kultury, služeb a řemesel“ MAS je občanským sdružením, které bylo založeno dne 16.11.2005 Sídlo máme v Uherském Ostrohu v budově Přízámčí V roce 2006 jsme se zapojili do programu Leader + v rámci osvojování dovedností V roce 2008 jsme se zapojili do programu Leader 2007-13

Orgány MAS Horňácko a Ostrožsko Valná hromada MAS – je nejvyšším orgánem MAS a tvoří ji 28 členů: 8 členů je z podnikatelského sektoru 12 členů je z neziskového sektoru 8 zástupců z veřejného sektoru Mgr. Vlastimil Vaněk – předseda MAS ( NNO) Ing. Jiří Prášek – místopředseda MAS ( P)

Programový výbor MAS Výkonný orgán je šestičlenný: Antonín Jelének, Ing. Jiří Prášek, Ing. Libor Zlomek, Karel Bojko, Alena Vyskočilová, Anna Vašicová Podílí se na přípravě a realizaci SPL Hodnotí kritéria přijatelnosti projektů Schvaluje výběr projektů Provádí další činnosti

Výběrová komise MAS Je orgánem MAS, který je šestičlenný - Mgr. Vlastimil Vaněk, Ing. Jiří Pšurný, Milan Švrček, František Křivák, Vladimír Švihel, Jarmila Hrušková Hodnotí a vybírá projekty Provádí další činnosti

Zaměstnanci MAS Horňácko a Ostrožsko Jana Bujáková – manažer MAS Je oprávněna jednat za sdružení v rozsahu vymezeném plnou mocí, koordinuje aktivity směrem k prohloubení spolupráce v regionu, připravuje a řídí rozpočet hospodaření, řídí realizace SPL Leader a projektů MAS Ing. Barbora Galliová– projektová manažerka MAS Zpracovává administraci projektů předkládaných na MAS, podílí se řízení realizace SPL Leader a projektů MAS Iva Čechová – účetní MAS Vedení účetnictví v souladu s legislativou a dotačními pravidly Mgr. Vlastimil Vaněk – regionální manažer projektu Školy pro venkov Koordinace činností v rámci realizace projektu na vzdělávací aktivity

Strategické cíle SPL MAS Horňácko a Ostrožsko 2007 -2013 Využívat přírodního a kulturního bohatství regionu Cíl 2 Zastavit odchod mladých lidí z venkova do větších měst Cíl 3 Posílit tradiční výrobu regionálních produktů Cíl 4 Zlepšit kvalitu života obyvatel

Priority SPL MAS Horňácko a Ostrožsko 2007 -2013 Podpora cestovního ruchu Rozvoj vesnic a kvality života obyvatel Podpora drobných producentů v regionu Podpora podnikatelských aktivit

Fiche – 7 dotačních opatření SPL MAS Horňácko a Ostrožsko Podpora cestovního ruchu * ubytování a sport Podpora drobných producentů v potravinářské výrobě Podpora zemědělských podnikatelů Podpora drobných podnikatelů Ochrana a rozvoj kulturního dědictví Občanské vybavení pro děti a mládež Dopravní infrastruktura a zeleleň

Aktivity, které mají za cíl naplnit SPL MAS Horňácko a Ostrožsko 2007 - 2013 Výzva na předkládání žádostí o dotaci Školení a semináře pro žadatele i příjemce Odborná podpora při administraci projektu Bezplatné dotační poradenství Rozvoj spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem Realizace projektů národní a mezinárodní spolupráce Podpora vzdělávání obyvatel v regionu

Počet vybraných projektů v rámci realizace SPL 2008 - 2011 Fiche 2008 2009 2010 2011 Celkem 1. Ubytování 1 2 5 2. Dopravní infr. 9 6 15 3. Občanské vybavení 3 4. Kulturní dědictví 4 7 5. Producenti 6. Zemědělci 7. Podnikatelé Projekty MAS 13 8 20 50 Projekty MAS v Kč 5 630 912 7 546 729 6 911 379 5 615 253 25 705 463 Průměrná výše dotace 625 657 580 517 863 922 280 763 514 109

Finančního plnění SPL 2008 - 2013 v Kč Fiche 2008 2009 2010 2011 Celkem 1. Ubytování 1 162 380 1 351 257 464 597 2 978 234 2. Dopravní inf., zeleň 5 632 102 3 846 795 9 478 897 3. Občanské vybavení 2 537 554 3 841 885 1 810 795 8 190 234 4. Kulturní dědictví 1 718 237 2 171 006 3 889 243 5. Producenti 648 755 6. Zemědělci 520 100 7. Podnikatelé Projekty MAS 7 546 729 6 911 379 5 615 253 25 705 463 Režie MAS 1 252 579 1 703 050 1 720 000 1 221 000 5 896 629 6 884 681 9 249 779 8 631 379 6 836 253 31 602 092

Plán finančního plnění SPL 2008 - 2013 v procentech Fiche 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Celkem 1. Ubytování 3% 5% 2% 20% 2. Dopravní inf., zeleň 13% 9% 21% 3. Občanské vybavení 6% 4% 4. Kulturní dědictví 1% 18% 5. Producenti 6. Zemědělci 7. Podnikatelé 0% Režie MAS 19% 15% 14% 100% Výpočet vychází z finančního plánu v Kč. Procenta dle Fichí a režie MAS jsou v jednotlivých letech zaokrouhlena na celá procenta.

Projekty MAS Horňácko a Ostrožsko Školy pro venkov: Vzdělávací projekt podpořen z OPVK, oblast podpory 1.1. Zvyšování kvality ve vzdělávání. Mas Horňácko a Ostrožsko je zapojena jako partner s finančním příspěvkem ve výši 6 856 200,- Kč. Do projektu je zapojeno 8 ZŠ z Ostrožska a Horňácka. Realizace projektu od 1.9.2010 – 31.8.2013. Oživujeme venkovská stavení na Moravě a Myjavě: Mezinárodní projekt ve spolupráci s MAS Strážnicko a MAS Kopaničářský region podpořen z PRV ČR – Osa IV. 2.1. – Realizace projektů spolupráce MAS Horňácko a Ostrožsko je zapojena jako Koordinační MAS s finančním rozpočtem ve výši 4 887 905,- Kč. Cílem spolupráce je rozvoj partnerství tří MAS, vzniknou venkovské třžnice a bude obnoven památkový domek v Ostrožské Nové Vsi a hotařská búda ve Strážnici. Realizace projektu od 6.10.2010 – 31.11. 2012.

Projekty MAS Horňácko a Ostrožsko Moravské slezské ovocné stezky: Národní projekt ve spolupráci ze sedmi MAS. Podpořen z PRV ČR – Osa IV. 2.1. – Realizace projektů spolupráce MAS Horňácko a Ostrožsko je zapojena jako Partnerská MAS s finančním rozpočtem ve výši 602 053,- Kč. Podstata projektu spočívá v aktivitách, které směřují k zachování a rehabilitaci ovocných stromů jakožto dárců plodů, jako součástí tradic a významných prvků v krajině. Realizace projektu od 6.10.2010 – 31.5.2012. Na co chodit pěšky, když můžou být běžky: Projekt přeshraniční spolupráce mezi MAS Horňácko a Ostrožsko a MAS Kopaničářský region.Podpořen z OPPS ČR – SR 2007 -2013 - fond mikroprojetů. MAS Horňácko a Ostrožsko je zapojena jako přeshraniční partner s finančním rozpočtem 2 830 EUR. Cílem projektu je vytrasování a vyznačení běžkařských tras a posílení sportovně rekreačního potenciálu Horňácka. Realizace projektu od 1.2.2011 – 31.12.2011.

Folklórní fond MAS Horňácko a Ostrožsko V roce 2008 MAS založila folklórní fond na podporu kulturních aktivit Ostrožska a Horňácka a na záchranu lidového tance verbuňk Existence fondu je založena na principu dobrovolných příspěvků a finančních darů od různých subjektů. V regionu Horňácka a Ostrožska se objevily nové akce, Boršická svajba, Humor – koření života, Drapte, drapte, drapulenky aj.

Naším cílem je pomoci zapojit do metody LEADER i ostatní obce a města www.leader.ostrozsko.cz MAS Horňácko a Ostrožsko Zámecká 24, 687 24 IČO: 270 16 005 Tel. 572 501 425, 572 503 961 e-mail: : mikroregion@uhostroh.cz mas@ostrozsko.cz   

Děkuji Vám za pozornost Jana Bujáková Dveře ke spolupráci jsou Vám otevřeny…………. Děkuji Vám za pozornost Jana Bujáková