Tomáš Garrigue Masaryk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
Tomáš Garrique Masaryk
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tomáš Garrique Masaryk
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
Českoslovenští a čeští prezidenti
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
Tomáš Garrigue Masaryk
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Česká společnost před 1. světovou válkou
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Reálie - bankovky.
Vznik Československa II.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Tomáš Garrigue Masaryk
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic a čtvrtí mnoha českých měst (Brno,Ústí n. Labem, Kolín, Litoměřice…)
Tomáš Garrigue Masaryk - narodil se v Hodoníně… … do rodiny kuchařky a negramotného slovenského kočího.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
T.G.M..
Autor: Mgr.Lenka Preisová
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Tomáš Garrigue Masaryk (7. března 1850 Hodonín – 14. září 1937 Lány)

byl první československý prezident, český filozof, pedagog, politik, vědec, spisovatel a žurnalista

Život Masaryk se narodil v chudé rodině. Po škole v Hustopečích chvíli praktikoval v hodonínské škole a pak se učil ve Vídni zámečníkem. Obou činností zanechal a nastoupil jako podučitel hustopečské reálky a začal se připravovat k studiu na gymnasiu. Od 15 let se živil sám jako domácí učitel dětí bohatých rodičů. Po maturitě ve Vídni začal studovat filozofickou fakultu.

Během studií Během studia se seznámil s Franzem Brentanem, Rudolfem Schlesingerem a později s Charlottou Garrigue, dcerou newyorského podnikatele, se kterou se oženil. Po celou dobu studia byl Masaryk literárně činný, napsal mnoho studií a odborných statí.

Praha Později Masaryk začal přednášet na Karlově univerzitě v Praze. V českém prostředí si vytvořil mnoho odpůrců svým kontroversním přístupem ke studentům a vykládanému tématu. A také kritikou některých vlastností katolické církve. Viděl nutnost náboženství pro moderní společnost, ale požadoval po katolictví radikální reformu.

Masaryk se zapojil ve sporu o pravost rukopisu Královédvorského a Zelenohorského, které označil za nepravdivé a pro velkou část nacionalistů se stal vlastizrádcem. Masaryk začal pracovat na poli politiky spolu s Josefem Kaizlovem a Karlem Kramářem a formuloval nový politický směr – realismus. Revue „Čas“ se stala tribunou realistů. Koncem roku 1890 byli přijati do mladočeské strany, na jaře 1891 získali mandáty do Říšské rady a v prosinci 1891 byl Masaryk zvolen do zemského sněmu.

Masaryk na Češích odsuzoval omezený rozhled a okruh zájmů Masaryk na Češích odsuzoval omezený rozhled a okruh zájmů. Příčil se mu český nacionalismus, který vycházel jen ze slepé nenávisti ke všemu německému a nedobře nesl rozrůstající se antisemitismus. Jeho aktivita v roce 1899, kdy se zasazoval o obnovení procesu s židem Hilsnerem, který byl odsouzen za rituální vraždu mladé Češky, to ostatně dokázala.

I nadále byl literárně činný I nadále byl literárně činný. Napsal mnoho studií i vědeckých statí, inicioval vznik Ottova slovníku naučného a také psal články do odborných časopisů. Masaryk byl hluboce věřící člověk, přesto uvítal vznik Volné myšlenky, kterou vnímal především jako antiklerikální hnutí.

Během první světové války Masaryk zaujal stanovisko nezávislosti českého národa a jeho vystoupení ze svazku Rakouska-Uherska. Požadoval nutnost lepšího státoprávního uspořádání ve východní Evropě a dokonce předjímá i některé aspekty budoucí spolupráce mezi státy Evropy, eventuelně i ve formě federace demokratických států.

Cesty do zahraničí K dosažení politické samostatnosti bylo nezbytné zviditelnit český národ a přesvědčit státníky velmocí o potřebnosti a užitečnosti samostatného českého státu. Nejprve odešel do Ženevy. Později spolu s Benešem odjeli do Francie, kde se k nim připojil M.R. Štefánik. V září 1915 odjel Masaryk do Londýna a situaci ve Francii svěřil Benešovi. Po únorové revoluci přesídlil do Ruska, kde dal podnět k sestavení samostatných legií z českých a slovenských přeběhlíků a zajatců. Když do války vstoupily USA, odjel tam, aby zde působil na presidenta Wilsona, který do té doby po válce hodlal zachovat rakouskou monarchii.V Americe přesvědčoval americké Čechy a Slováky na podporu samostatného státu.

ČSR Československo bylo uznáno za samostatný stát a Masaryk byl 14. listopadu 1918 zvolen prvním presidentem. 24. května 1934 jím byl zvolen počtvrté a naposledy i přes špatný zdravotní stav. 14. prosince 1935 abdikoval ze zdravotních důvodů a zůstal na zámku v Lánech. Když „Tatíček Masaryk“ zemřel, pro jeho obdivovatele zemřel symbol morální velikosti a velké autority.

Dílo: Česká otázka. Snahy a tužby národního obrození. Praha 1895; 2. ed.: Praha 1908 Naše nynější krize. Praha 1895 Jan Hus. Naše obrození a naše reformace. Praha 1896; 2. ed.: Praha 1908

Citáty: „Nebát se a nekrást.“ „Rusko je tam, kde Evropa kdysi byla.“

Zdroj: www.wikipedia.cz Vypracovala: Veronika Sehnalová, 4. B