JUDr. Jiří Vaňásek, ředitel odboru služeb trhu práce, MPSV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Advertisements

Kariérové poradenství
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Vodohospodářské aktuality
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Transkript prezentace:

JUDr. Jiří Vaňásek, ředitel odboru služeb trhu práce, MPSV Aktivizační opatření JUDr. Jiří Vaňásek, ředitel odboru služeb trhu práce, MPSV

Úvod Aktivizační opatření jsou jedním z dokumentů mající za cíl implementovat cíle vymezené ve Strategii politiky zaměstnanosti (časový horizont v letech 2014/2017) Smyslem a cílem aktivizačních opatření je zvýšení zaměstnanosti Aktivizační opatření navazují na koncepční a strategické materiály vlády, přičemž jsou provázána s Akčním plánem vlády na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti v ČR Realizace bude prostřednictvím závazného harmonogramu s jasnou odpovědností za splnění konkrétních opatření Navrženo celkem 37 opatření legislativní i nelegislativní povahy Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Financování bude z Evropských strukturálních fondů (v rámci současného i budoucího programového období) a ze státního rozpočtu v rámci stanovených limitů Jednotlivá opatření budou rozpracovány v rámci pracovní skupiny pro zaměstnanosti při MPSV, která je na tripartitním základě Plnění aktivizačních opatření bude pravidelně (čtvrtletně) monitorováno Informace o realizaci jednotlivých opatření bude následně předkládána poradě ekonomických ministrů, sociálním partnerům a vládě ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Navrhovaná opatření se zaměřují zejména na následující oblasti:   Podpora vytváření pracovních příležitostí Úprava systému investičních pobídek Podpora principů sociální ekonomiky Zvyšování efektivity nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti Podpora získávání praktických dovedností formou stáží a odborných praxí pro studenty a absolventy Revize systému rekvalifikací Důsledné potírání diskriminace a nelegální práce na trhu práce Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 1. Rozšířit územní oblasti, do kterých lze poskytovat investiční pobídky, na regiony s mírou nezaměstnanosti o 25 % vyšší než je průměrná míra nezaměstnanosti v ČR a na území zvýhodněných průmyslových zón schválených vládou. (novelizace § 111 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti). Gestor / spolu gestor: MPO / MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: SR Stav plnění: V legislativním procesu – návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, v současné době projednává PSP ČR. Součástí návrhu zákona je i novela zákona zaměstnanosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 2. Odstupňovat výši hmotné podpory na vytváření nových pracovních míst dle výše míry nezaměstnanosti. (novelizace nařízení vlády č. 515/2004 Sb.) Gestor / spolu gestor: MPO / MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: SR Stav plnění: V legislativním procesu – novela nařízení vlády č. 515/2004 Sb. by měla nabýt účinnosti ke stejnému dni jako zákon, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony; návrh tohoto zákona v současné době projednává PSP ČR. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 3. Zavedení slev na pojistném na sociální zabezpečení v případě přijetí vybraných skupin uchazečů o zaměstnání nejobtížněji umístitelných na trh práce. Mladí lidé do 30 let, osoby starší 50 let, osoby vracející se z rodičovské dovolené. Gestor / spolu gestor: MPSV Legis. / Nelegis.: L / N Realizace: 2015 Zdroje financování: rozpočtově neutrální Stav plnění: MPSV připravilo návrh řešení k problematice slev na pojistném, který bude v průběhu měsíce ledna 2015 konzultován se zástupci MF. Následně bude předložen pracovní skupině pro zaměstnanost. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 4. Vytvořit jednotnou metodiku provazující počáteční poradenství, rekvalifikaci a poskytnutí finančního příspěvku; rozšířit možnost poskytovat poradenské aktivity i začínajícím podnikatelům v oblasti vedení SVČ (konzultace). Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: 2014 Zdroje financování: OPZ Stav plnění: Generální ředitelství Úřadu práce ČR upravilo v roce 2014 formuláře a přístup k poskytování podpory SÚPM-SVČ, nicméně komplexní provázání opatření tak, jak je popsáno v opatření doposud neproběhlo a účelnější se jeví takovouto reformu provést po spuštění Operačního programu zaměstnanost v rámci nového projektu. V současné době byl proto zpracován předběžný projektový záměr na dva paralelní projekty zabývající se podporou uchazečů o zaměstnání při zahájení SVČ a to jak v oblasti přímé podpory – tedy poskytnutí poradenství jak před zahájením SVČ, tak rovněž v prvních období po jejím zahájení, tato podpora bude provázána s podporou na zřízení SÚPM-SVČ. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 5. Úprava definice zájemce o zaměstnání, tak aby bylo možné příspěvky APZ podpořit i skupiny osob, které jsou zaměstnány (tedy např. i SVČ nebo osoby v předdůchodovém věku, atd.…), ale které jsou na trhu ohroženy (úprava § 22 zákona č. 435/2004 Sb. – současná právní úprava charakterizuje „zájemce o zaměstnání“ jako osobu mající zájem o zprostředkování zaměstnání, měla by jím být ale i osoba, která zaměstnání má, ale je na trhu práce ohrožena, zejména ohrožena ztrátou zaměstnání, resp. osoba vyžadující na trhu práce asistenci k udržení zaměstnání). Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR, MPO, HK ČR, SPČR Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: Definice zájemce o zaměstnání v ustanovení § 22 zákona o zaměstnanosti se jeví v současné době jako dostačující, nicméně bude posouzena metodika vztahující se k tomu ustanovení a bude zvážena její úprava. Současně bude ověřeno v rámci § 106 nebo § 120 zákona o zaměstnanosti, zda je efektivní poskytovat podporu osobám, které jsou sice zaměstnány (resp. provozují SVČ), ale jsou osobami, které jsou na trhu práce ohroženy. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 6. Vytvoření programu (implementace do stávajících programů) zaměřeného na poskytování poradenství začínajícím OSVČ ve spolupráci s HK, MPO. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR, MPO, HK ČR, KZPS ČR, SPČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: 2014/2015 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: Byl vypracován záměr na systémový projekt, jehož cílem je posílit poradenskou činnost ÚP ČR ve vztahu k podpoře začínajících OSVČ zejména z řad bývalých uchazečů o zaměstnání, a to včetně spolupráce s HK. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 7. Cílená podpora uchazečů o zaměstnání prostřednictvím rekvalifikací náhradou za cizince. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: Řešeno vnitřním aktem řízení. Je připravena instrukce k realizaci aktivní politiky zaměstnanosti v roce 2015, která mimo jiné obsahuje požadavek na důraz rekvalifikací v oblasti technických oborů, kde zejména je nejvíce citelný nedostatek vlastních českých odborníků, a kde často dochází k preferování cizinců z tohoto důvodu. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 8. Pokračovat v podpoře vzniku sociálních firem a s tím spojených pracovních příležitostí v rámci sociálního podnikání. V této souvislosti se počítá například s podporou dlouhodobě nezaměstnaných (déle než 12 měsíců v evidenci). Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2018 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z Stav plnění: V současné době je připravován při Úřadu vlády ČR věcný záměr zákona o sociálním podnikání, na kterém MPSV participuje. V rámci příštího programového období jsou připravovány výzvy k podpoře zahájení činnosti sociálních podniků. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 9. Zajistit průběžné navyšování rozpočtu na APZ do roku 2018 z národních prostředků, a to s ohledem na situaci trhu práce. Gestor / spolu gestor: MPSV, ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2015 Zdroje financování: SR Stav plnění: Rozpočet národních prostředků APZ: 2013: 2 435 956 000,- Kč 2014: 2 172 743 750,- Kč 2015: 2 100 215 000,- Kč APZ je vyjma národních prostředků významně sanována z prostředků ESF. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 10. Úřad práce zvýší počet podpořených uchazečů o zaměstnání jednotlivými nástroji APZ oproti roku 2013 o 10% uchazečů o zaměstnání. Celkem: 100 000 uchazečů o zaměstnání v roce 2014 Gestor / spolu gestor : MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: 2014 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: Úřad práce podpořil v roce 2013 - 89 478 uchazečů o zaměstnání, v roce 2014 -115 379 uchazečů o zaměstnání Došlo k nárůstu o 28,9% Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 11. Zavést možnost přiznání podpory při rekvalifikaci uchazečům o zaměstnání - účastníkům zvolené rekvalifikace (§ 109a ZoZ). Gestor / spolu gestor : MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: SR Stav plnění: V roce 2015 bude provedena analýza tohoto opatření. Případná legislativní změna bude vycházet z výsledků této analýzy. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 12. V rámci uzavírání memorand s podniky se státní účastí usilovat o zaměstnávání uchazečů o zaměstnání z evidence ÚPČR (podpořeno příspěvky APZ). Například úklid nádraží ČD, vnitřní prostory budov včetně staničního kolejiště, úklid a čištění dopravního značení na dálnicích a silnicích I. třídy, čištění bezprostředního okolí vodních toků. Gestor / spolu gestor: MPSV / jednotlivé resorty Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: Příklad: první memoranda již byla uzavřena (např. ÚP ČR a SŽDC). Spolupráce zaměřena zejména na regiony s nejvyšší nezaměstnaností. Nově přijatí zaměstnanci z řad nezaměstnaných najdou pracovní uplatnění v odvětví traťového hospodářství. Budou přijímáni také obtížně umístitelní uchazeči o zaměstnání ve věku do 30 a nad 50 let věku. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 13. V rámci uzavírání memorand s podniky se státní účastí, žádat o povinné hlášení ÚP ČR volných pracovních míst. Gestor / spolu gestor: MPSV / jednotlivé resorty Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2018 Zdroje financování: nemá finanční dopady Stav plnění: ÚP ČR explicitně v současné době nepožaduje povinné hlášení volných míst a to s ohledem na pozitivní růst počtu dobrovolně hlášených volných pracovních míst. Důvodem je příznivější ekonomická situace a posílení spolupráce ÚP ČR se zaměstnavateli a to i na základě monitoringu ÚP ČR (posílení ÚP ČR). Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 14. Ověření nástrojů a opatření APZ směřujících k řešení nezaměstnanosti Gestor / spolu gestor: MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: OP Z, SR Stav plnění: V současné době jsou připravovány věcné záměry nových resp. pokračujících projektů, které budou realizovány v rámci OPZ. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 15. Podpora krátkodobých pracovních úvazků v rámci veřejně prospěšných prací nebo společensky účelných pracovních míst. V této souvislosti ÚP ČR navýší počet podpořených uchazečů o zaměstnání na 10 000 uchazečů o zaměstnání. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2015 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: Krátkodobé pracovní úvazky (KPU) jsou podporovány „bonifikovaným“ příspěvkem již od roku 2014, ve kterém byl zároveň k podpoře KPU pilotně odzkoušen nástroj Aktivizační pracovní příležitosti. V realizaci podpory KPU se i na dále průběžně pokračuje. V roce 2013 bylo podpořeno 2363 uchazečů o zaměstnání. V roce 2014 potom 7158 uchazečů o zaměstnání. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 16. Nově realizovat, případně rozšířit pilotní ověření možné podpory samostatného podnikání starších pracovníků – uchazečů o zaměstnání/ osob 55 + a poskytnout jim potřebnou pomoc a podporu. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: 2014/2015 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z Stav plnění: obdobné jako u opatření č. 4. Vztahuje se i na osoby starší 50 resp. 55 let. V roce 2013 bylo podpořeno 2303 uchazečů o zaměstnání. V roce 2014 bylo podpořeno 2383 uchazečů o zaměstnání. Došlo k nárůstu o 3,5%. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 17. V rámci nástrojů APZ pro OSVČ podpořit uchazeče o zaměstnání na základě úpravy metodik pro poskytování příspěvku – účelná, efektivní podpora. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2018 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: obdobné jako u opatření č. 4. a 16. Vztahuje se i na osoby starší 50 resp. 55 let. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 18. Úprava tzv. „nekolidujícího zaměstnání“ – omezit jeho možnost jeho využití vybranými profesemi (tyto určit s přihlédnutím k činnostem dle jejich zařazení do skupin prací, od kterých se odvozuje nejnižší úroveň zaručené mzdy nebo platu). Gestor / spolu gestor: MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: rozpočtově neutrální Stav plnění: V roce 2015 bude provedena analýza tohoto opatření. Případná legislativní změna bude vycházet z výsledků této analýzy. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 19. Realizovat programy k ověření nových nástrojů a opatření APZ k zvýšení aktivizace uchazečů a zájemců o zaměstnání zaměřené na odbornou jazykovou přípravu v přímé souvislosti s dalším profesním vzděláváním. V této souvislosti podpořit ročně 5 000 uchazečů o zaměstnání na trhu práce. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2015 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z Stav plnění: V současné době jsou připravovány věcné záměry konkrétních projektů majících za cíl zvýšit aktivizaci uchazečů o zaměstnání. Jejich realizace bude vycházet z možností realizace těchto projektů v rámci nového programového období. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 20. Umožnit opakovanou realizaci nástrojů APZ u sezónních prací zejména v zemědělství, lesnictví, stavebnictví. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2015 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z Stav plnění: Viz opatření č. 19. Opakovaně podpořit uchazeče o zaměstnání, který je na trhu práce znevýhodněnou osobou a u nějž existuje předpoklad, že setrvá v evidenci uchazečů o zaměstnání dlouhodobě je možné také již v současné době. Rozhodující není obor činnosti, ale individuální charakteristiky nezaměstnaných osob, přičemž existuje důvodný předpoklad, že osoby nejvíce na trhu práce ohrožené (zejména z důvodu nízké kvalifikace) jsou v sezónních zaměstnáních zastoupeny výraznou měrou. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 21. Připravit a realizovat projekty podporující služby pro domácnost. V rámci pilotního ověření podpořit - aktivovat touto formou 1 000 uchazečů o zaměstnání. Gestor / spolu gestor: MPSV, ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z Stav plnění: V roce 2014 započala realizace SIP „Služby pro domácnost“, jehož cílem je nastavení metodických postupů pro další projekt, jehož náplní bude pilotní realizace podpory služeb pro domácnost. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 22. Upravit maximální délku poskytování příspěvků na SÚPM. Prosazovat obecně pro všechny kategorie uchazečů možnost poskytovat příspěvek na SÚPM po dobu až 12 měsíců, u některých kategorií uchazečů o zaměstnání (absolventi, pečující matky, apod.), kde dochází ke kumulaci handicapů, případně i déle, max. 24 měsíců. Gestor / spolu gestor: MPSV, ÚP ČR Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: Bude realizováno v rámci připravované novely zákona č. 435/2004 sb., o zaměstnanosti. (předpoklad s účinností od 1. 1. 2016) Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 23. Zavést do zákona o zaměstnanosti specifický nástroj APZ SÚPM určený pro uchazeče o zaměstnání - absolventy. Gestor / spolu gestor: MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: V rámci zhodnocení stávajícího stavu, není potřebné realizovat legislativní změnu. Dané opatření je plněno již v rámci interních pokynů – vnitřních aktů řízení, kdy je kladen důraz na využívání stávajících nástrojů APZ ve vztahu k uchazečům o zaměstnání – absolventům. Bude požádáno o změnu povahy daného opatření na „nelegislativní“. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 24. Rozšířit spolupráci agentur práce a ÚP ČR, sdílení databáze uchazečů, poskytování údajů potřebných k obsazení vhodné pracovní pozice. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: OP Z Stav plnění: V současné době je připravována rozsáhlá novela zákona č. 435/2004 Sb., v této oblasti. Předpokládaná účinnost od 1. 1. 2016. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 25. Připravit komplexní úpravu zprostředkování zaměstnání agenturami práce. Gestor / spolu gestor: MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015 Zdroje financování: rozpočtově neutrální Stav plnění: V současné době je připravována rozsáhlá novela zákona č. 435/2004 Sb., v této oblasti. Předpokládaná účinnost od 1. 1. 2016. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 26. Realizovat ročně 15 000 kontrol zaměřených na nelegální práci, diskriminaci při uplatňování práva na zaměstnání a agenturního zaměstnávání. Gestor / spolu gestor: MPSV / SÚIP Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2015 Zdroje financování: SR Stav plnění: Kontrolní činnost SÚIP byla realizována v plném rozsahu dle zadání. V roce 2014 bylo provedeno 15 965 kontrol zaměřených na nelegální práci, 2 239 kontrol zaměřených na diskriminaci při uplatňování práva na zaměstnání a 793 kontrol agenturního zaměstnávání, tj. celkem 18 997 kontrol ve sledovaných oblastech. Počet plánovaných kontrol v oblasti nelegálního zaměstnávání bude v roce 2015 částečně zredukován. Trendem kontrolní činnost bude nikoli plošná, nýbrž cílená, účelná a efektivní kontrola. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 27. Propojit informační systémy ÚP ČR, ČSSZ případně i Finančního úřadu a umožnit tak náhled do databází v případě jednání s uchazečem o zaměstnání, resp. se zaměstnavateli. Gestor / spolu gestor: MPSV, ÚP ČR, ČSSZ Legis. / Nelegis.: L / N Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: SR Stav plnění: V současné době jsou realizována výběrová řízení na nové informační systémy, kdy požadavek na propojení databází byl vznášen. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 28. Posouzení legislativního nastavení podmínek pracovněprávních vztahů. Gestor / spolu gestor: MPSV / SÚIP, ÚP ČR (pracovní skupina) Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: SR Stav plnění: Plnění opatření bude diskutováno v rámci pracovní skupiny pro zaměstnanost i na národní konferenci ke Strategii politiky zaměstnanosti a Aktivizačním opatřením v lednu 2015. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 29. Pilotně ověřit opatření APZ „Práce – stáže ve firmách“ na zkrácený úvazek do 80hodin měsíčně po dobu 3 měsíců s finanční podporou pro stážistu i mentora ve firmě. V této souvislosti ročně podpořit 5 000 uchazečů o zaměstnání do 25 let. Gestor / spolu gestor: MPSV, ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2015 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z Stav plnění: V současné době jsou připravovány věcné záměry projektů zaměřené na uchazeče o zaměstnání do 30 let. Jejich realizace bude odvislá od možnosti realizace těchto projektů v rámci nového programového období. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 30. Žákům středních škol a učilišť zajistit kvalitní dlouhodobou pravidelnou praxi dle příslušného oboru vzdělání – „typ učím se pro……“. Do těchto procesů více vtáhnout zaměstnavatele. Gestor / spolu gestor: MŠMT / MPSV, MPO, KZPS ČR, HK ČR, AK ČR, SP ČR, KZPS ČR, SO CR Legis. / Nelegis.: L / N Realizace: 2014/2015 Zdroje financování: SR Stav plnění: Vytvořena pracovní skupina při MŠMT, která rozpracovává toto opatření. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 31. Podporovat a připravit programy pro studenty, v jejichž rámci by byla při studiu škole realizována odborná praxe ve firmách. Gestor / spolu gestor: MŠMT / MPSV Legis. / Nelegis.: L / N Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: SR Stav plnění:Vytvořena pracovní skupina při MŠMT, která rozpracovává toto opatření. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 32. Vytvořit systém krátkodobých predikcí potřeb regionálního trhu práce založený na datech ÚP ČR (nezaměstnaní absolventi) a ČSSZ (odchody do důchodu) a provázat je s krajskou objednávkou počtu a struktury oborů odborného vzdělávání. Gestor / spolu gestor: MPSV / MŠMT Legis. / Nelegis.: L / N Realizace: 2016/2017 Zdroje financování: SR Stav plnění: V rámci OPZ bude zvážena realizace projektu cíleně zaměřeného nejen na vytvoření systému předvídání kvalifikačních potřeb, ale zejména na jeho implementaci do praxe ÚP ČR. V roce 2014 byl VÚPSV proveden výzkumný záměr vyhodnocující krátkodobou predikci vývoje trhu práce v Moravskoslezském kraji. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 33. Revidovat současný stav realizace rekvalifikací, přihlédnout k potřebám modularizace rekvalifikací, umožnit vykonání zkoušky z profesní kvalifikace (bez přípravy), podpořit vznik nových nástrojů APZ v návaznosti na změnu či zvýšení kvalifikace, jako je např. stáže, praktické rekvalifikace. Zaměřit se na rekvalifikace v technických oborech. V této souvislosti v rámci rekvalifikací podpořit 45 000 uchazečů nebo zájemců o zaměstnání v rámci rekvalifikací. Doplnit činnosti ÚP ČR o poradenství ke získání/změně kvalifikace, využívající systémy NSK/NSP. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR, MŠMT Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2015 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: V přípravě v rámci OPZ, přičemž před provedením případných legislativních změn bude v rámci projektů OPZ pilotně ověřeno v praxi. V roce 2013 bylo podpořeno 41438 uchazečů o zaměstnání. V roce 2014 bylo podpořeno 46454 uchazečů o zaměstnání. Došlo k nárůstu o 12,1%. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 34. V novém zákoně o veřejných zakázkách upravit postup zadavatelů při zadávání rekvalifikací tak, že zadavatelé budou moci postupovat v nejjednodušším režimu v rámci daném novými zadávacími směrnicemi. Gestor / spolu gestor: MMR / MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015 Zdroje financování: Stav plnění: MMR připravuje návrh nového zákona o veřejných zakázkách, který bude harmonizovat českou právní úpravu veřejných zakázek s úpravou obsaženou v nových evropských zadávacích směrnicích. Návrh zákona o veřejných zakázkách by měl jít do vnějšího připomínkového řízení v dubnu 2015, zákon by pak měl vstoupit v účinnost nejpozději k 1. 4. 2016. V návrhu nového zákona o veřejných zakázkách bude v souladu s evropským právem umožněno zadávání služeb souvisejících s rekvalifikacemi mimo zadávací řízení ve zjednodušeném režimu, který umožní jejich výrazně jednodušší zadání. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 35. Podpořit krátkodobé pracovní příležitosti v zahraničí za účelem získání zkušeností ve vystudovaném oboru (ne pouze za účelem výdělku). V této souvislosti podpořit ročně 1 000 uchazečů o zaměstnání do 25 let. Gestor / spolu gestor: MPSV / ÚP ČR Legis. / Nelegis.: N Realizace: průběžně 2014/2015 Zdroje financování: OP LZZ, OP Z, SR Stav plnění: Krátkodobé pracovní příležitosti min. na 6 měsíců budou zájemcům a uchazečům o zaměstnání do 30 let nabízeny zejména v rámci evropského projektu Your first EURES, Job ve kterém je EURES ČR zapojen jako spolužadatel. Aktivity budou realizovány v roce 2015 - 2016. V současné době je projekt v počáteční fázi. Cílem projektu je podpořit evropskou pracovní mobilitu mladých lidí. Projekt podpoří nejen zájemce o práci, ale také zaměstnavatele ve formě finančních pobídek. Poradenství o tomto projektu i ostatních aktivitách EURES ČR budou poskytovat poradci EURES na krajských pobočkách ÚP ČR a přednáškách na vzdělávacích institucích. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 36. Posílení motivace pracovat, zvýšení minimální mzdy. Gestor / spolu gestor: MPSV / HK, SPČR, KZPS ČR Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015/2016 Zdroje financování: SR Stav plnění: Situace k 1. lednu 2015 Základní sazba minimální mzdy činí 9 200 Kč za měsíc (resp. 55,00 Kč za hodinu pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin). Nižší sazba minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem činí 8 000 Kč za měsíc (resp. 48,10 Kč za hodinu pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin). Cílový stav v roce 2017, resp. k 1. lednu 2018 Minimální mzda by podle záměrů vlády (ve smyslu plánu legislativních prací) měla být upravována každý kalendářní rok. K úpravě nařízení vlády o minimální mzdě by mělo dojít s účinností od 1. ledna 2016, 1. ledna 2017 a 1. ledna 2018. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Opatření č. 37. Připravit právní úpravu „příspěvku v době částečné nezaměstnanosti“ (kurzarbeit). Gestor / spolu gestor: MPSV Legis. / Nelegis.: L Realizace: 2015 Zdroje financování: SR Stav plnění: V legislativním procesu – v 1. čtení v PS PČR novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti (od 20.1.2015) v rámci níž by měl být podán pozměňovací návrh, jež by zavedl příspěvek v době částečné nezaměstnanosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz

Děkuji za pozornost Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor služeb trhu práce tel: 950 193 254, e-mail: jiri.vanasek@mpsv.cz, www.mpsv.cz, www.noviny-mpsv.cz