Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název materiálu: Předložky se 4. pádem
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_04
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_01
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_02
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T_01
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _05
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19 Název materiálu: Čaj Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „Čaj“. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„Čaj“, zpracování čaje, fermentace, zpracování, rozdělení a skladování čaje. Klíčová slova: Čaj, fermentace, zpracování, druhy čaje. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne: 26.03.2013  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Potraviny a výživa I Pavla Vejražková Čaj Potraviny a výživa I Pavla Vejražková

ČAJE Jsou různým způsobem zpracované nadzemní části bylin listy, květy, plody, jejichž výluhy se používají jako nápoj. Dělí se: čaj pravý, čaje ovocné a čaje bylinné Čaj pravý Jsou lístky keře čajovníku čínského a stromkovité odrůdy. Čaj se pěstuje: Indie, Srí Lanka, Gruzie, Čína, Japonsko, Indonésie. Obsahuje: třísloviny, thein, vitamíny - B1, B2 a PP, z minerálních látek - fosfor, draslík, méně železa, vápníku a hořčíku

ZPRACOVÁNÍ ČAJE Sklízí se vrcholový listový pupen a dva až pět mladých lístků. Nejkvalitnější- celé mladé čajové lístky. Lístky se nechají zavadnout, svinují se, fermentují, suší, třídí a balí. F e r m e n t a c e - je kvasný proces probíhající za zvýšené teploty a vlhkosti při kterém oxidují třísloviny a rozkládá se chlorofyl. Vytváří se během něj typické čajové aroma.

T R Ž N Í DRUHY Dělíme podle způsobu zpracování - čaj černý fermentovaný - listový, zlomkový,lámaný, čajová drť. Nejkvalitnější je Flowery Orange Pekoe - žlutozelený čaj polo fermentovaný - má intenzivní vůni i chuť často se parfémuje - zelený čaj nefermentovaný- větší povzbuzující účinky.

- čaj ovoněný parfémovaný do zeleného, nebo žlutozeleného čaje se přidávají vonné květy, případně plody - růže, pomeranč. - aromatizovaný čaj, připravuje se z černého čaje s příměsí z přírodních silic citronová, bergamotová, nebo umělích aromat. - bílý čaj stříbrný květový - je čaj s příměsí kvítků čajovníku.

Čaje ovocné Směsi sušeného ovoce, části rostlin a přírodních výtažků, dochucené mandarinkovým, citronovým, grapefruitovým, nebo bergamotovým olejem. Ovocných směsí je na trhu velké množství. Čaje bylinné Jsou to sušené části (květy, listy, plody, semena) jedné nebo několika bylin, většinou léčivých. Bylinné čaje patří mezi ochranné potraviny.

Další variantou jsou čaje rozpustné instantní, získané extrakcí čaje horkou vodou Zvláštním druhem čaje je japonská matcha, jemně mletý zelený čajový prášek, který se po zalití horkou vodou našlehá a pije s nálevem. Obsahuje minerály a vitamíny

SKLADOVÁNÍ ČAJŮ Skladují se v suchých, čistých a dobře větratelných místnostech odděleně od potravin. Teplota během skladování nesmí přesáhnout 20°C,vlhkost vzduchu70 %. Chráníme ho před slunečním zářením.

Použitá literatura Učebnice Potraviny a výživa pro odborná učiliště