Pojem likvidace, její zahájení a ukončení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
Ustavení a vznik.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.
Komanditní společnost
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Společnost s ručením omezeným
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
se vznikem nových společností
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Exekuční řád po novelách
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Veřejná obchodní společnost
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Základní pojmy a instituty:
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Pojem likvidace, její zahájení
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
1 Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Likvidace obchodní společnosti 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Přemístění sídla.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Obchodní společnosti I.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Právní postavení společníků
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Obchodní právo I. Akciová společnost
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Působnost valné hromady
Další vnitrostátní předpisy
Proces konstituování korporace
Insolvence - oddlužení
Transkript prezentace:

Pojem likvidace, její zahájení a ukončení Likvidace je proces, jehož cílem je vypořádání majetkových poměrů společnosti. Společnost vstupuje do likvidace ke dni, k němuž je zrušena. Vstup do likvidace se zapisuje do obchodního rejstříku – účinky zápisu jsou deklaratorní, po dobu likvidace má firma společnosti dovětek „v likvidaci“. Likvidace se neprovádí pokud společnost zaniká při přeměně ke zrušení společnosti dochází v insolvenčním řízení, pokud je úpadek řešen konkursem zrušení konkursu po splnění rozvrhového usnesení Majetek dlužníka je zcela nepostačující

Právní postavení likvidátora Likvidátor je zásadně fyzická osoba, která je orgánem společnosti v likvidaci a za výkon své působnosti odpovídá totožným způsobem jako členové statutárních orgánů. Vznik funkce jmenování ve vnitřních vztazích společnosti společníky valnou hromadou společnosti zrušení společnosti soudem jmenováním soudem na návrh osoby, která osvědčí právní zájem není-li likvidátor jmenován bez zbytečného odkladu z podnětu menšinových akcionářů akciové společnosti Vztah k orgánům společnosti Vnitřní vztahy Vnější vztahy Na likvidátora přechází okamžikem jeho jmenování působnost statutárního orgánu jednat jménem společnosti. Zůstávají v činnosti orgány společnosti, poskytují součinnost likvidátorovi, pokud by zanikla funkce likvidátora, vykonávají i jeho působnost. JEN ÚKONY SMĚŘUJÍCÍ K LIKVIDACI !

Průběh likvidace Oznámení likvidace Likvidátor oznámí všem známým věřitelům Likvidátor zveřejní Soupis jmění Likvidátor sestaví zahajovací účetní rozvahu a soupis jmění Likvidátor je povinen zaslat soupis jmění každému společníkovi a věřiteli na jejich žádost Dále likvidátor ukončuje zahájené obchodní případy, popř. může uzavírat nové smlouvy s nimi související, vymáhá pohledávky, platí dluhy… Přednostně je povinen uspokojit mzdové nároky zaměstnanců. Rozdělení likvidačního zůstatku Zpráva o průběhu likvidace Účetní závěrka Návrh na rozdělení zůstatku Schválení návrhu

Ochrana zájmů společníků Soudní přezkoumání výše podílu na likvidačním zůstatku Nutno uplatnit do 3 měsíců ode dne, kdy byl projednán návrh na rozdělení likvidačního zůstatku, jinak právo zaniká. Rozdělení likvidačního zůstatku Až po uspokojení nároků všech známých věřitelů – na pohledávky sporné, popř. ještě nesplatné lze poskytnout jistotu. Po uplynutí lhůty pro soudní přezkoumání výše podílu společníků. Způsob rozdělení určuje zákon nebo společenská smlouva.

Konec likvidace a zánik společnosti Skončení likvidace rozdělením likvidačního zůstatku ve vazbě na insolvenci použitím prostředků z výtěžku prodeje majetku k uspokojení věřitelů převzetím majetku věřiteli k úhradě jejich pohledávek odmítnutím věřitelů převzít majetek k úhradě dluhů Do 30 dnů podává likvidátor návrh na výmaz společnosti z obchodního rejstříku.

Obnovení likvidace Pokud se objeví nevypořádané dluhy společnosti, Podmínky Po skončení likvidace se zjistí dosud neznámý majetek nebo se objeví potřeba jiných nezbytných opatření Rozhoduje soud na návrh státního orgánu, společníka, věřitele nebo dlužníka – obnovení likvidace, jmenování likvidátora Po právní moci rozhodnutí zapíše rejstříkový soud, že došlo k obnovení likvidace a kdo je likvidátor. Pokud se objeví nevypořádané dluhy společnosti, likvidace se neobnovuje, ale vypořádání se děje na základě ručení společníků za dluhy zaniklé společnosti.