Letní škola práva Dědické právo v proměnách věků Právnická fakulta MU v Brně Přednášku na téma Dědické spory pronesla dne 25. 9. 2012 Kamila Bubelová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Občanské právo - zásady
Občanský zákoník č.89/2012 Sb. Dědické právo § §1720.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM “ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zajištění a utvrzení dluhu
Jedenáctá přednáška letního semestru ©Mgr. Petr Dostalík, Ph.D.
Dědické právo III. Dědění ze zákona
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PRÁVO DĚDICKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název vzdělávacího materiálu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Dědické právo II. Dědění ze závěti
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Intestátní posloupnost Přednáška z římského práva letní semestr
Komanditní společnost
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Aneb Jak (ne)prodat městský pozemek uvádějí Lidl Tábor &
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Dědické právo Přednáška.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
Specifické adopce a judikatura ESLP
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
DĚDICKÉ PRÁVO Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceNový.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rodina, náhradní rodinná péče
Absolutní majetková práva II. Dědické právo
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejná obchodní společnost
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Spolkové a nadační právo
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Občanské právo Dědické právo.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Darování a svéprávnost dle nového občanského zákoníku
Pojem, zásady, východiska právní úpravy a předpoklady dědění
Transkript prezentace:

Letní škola práva Dědické právo v proměnách věků Právnická fakulta MU v Brně Přednášku na téma Dědické spory pronesla dne Kamila Bubelová

Rozvržení přednášky Zvláštnosti dědického práva Justiniánské změny v dědickém právu Typy dědických sporů Kauzy k jednotlivým typům sporů Moderní české právo – prvorepublikové Moderní české právo – současnost

Zvláštnosti dědického práva Charakter dědického práva: na pomezí práv majetkových a rodinných – rozdílné principy: vlastnictví k neživým věcem vs. emoční vztahy mezi jedinci v rodině Systematické zařazení v soukromých právech – právo subjektivní, avšak jeho účinky jako translace vlastnického práva jsou absolutní

Justiniánské změny dědického práva Justinián změnil obsah slova pietas, příbuzenská náklonnost – v intestátní posloupnosti se dědí podle kognátského principu (vysvětlíme) Uměle vytvořené příbuzenství (adopce) už vyžaduje zkoumání dobra osvojeného a záruky, že v případě emancipace bude mít zanechán podíl alespoň ¼ majetku adoptivního otce (plus nově se vyžaduje souhlas otce, když děd adoptuje vnuka, protože v osobě adoptovaného mu vyrůstal povinný dědic) Významné zlepšení postavení žen – možnost adoptovat a zajistit si tak dědice ze zákona ( indulgentia pro případy útěchy za ztrátu dětí)

Pokračování justiniánských změn Možnost nulity pokrevního příbuzenství – kognace zrušena právní cestou v případě, kdy se osoba stala otrokem (bez možnosti restituce po propuštění) a trestní odsouzení na deportatio in insulam. Nově připouští v testamentu podmínečné ustanovení dědice ( sub conditione ) Querella inofficiosi testamenti má napříště místo jen u těch žadatelů, kteří nemají možnost žalovat jinou žalobou (a její použití nezpůsobuje neplatnost testamentu – testátor nebyl nepříčetný) Sjednocení legátů a fideikomisů (odkazy) Přechod práva volby předmětu na odkazovníka (je-li jich více a nedohodnou se, dříve to způsobilo neúčinnost odkazu, nyní rozhodne los)

Typy dědických sporů 1. spory potenciálních dědiců o uznání jejich dědického práva (např. intestátní dědic vs. dědic testamentární) 2. spory již konstituovaných dědiců mezi sebou (spoludědické) 3. spory dědiců (ev. spoludědiců) s třetími osobami potenciálníc h dědiců o uznání jejich dědického práva (např.

1. Spoludědické spory Causa tři bratři – Titius, Maevius, Seia – pozůstalost po matce, rozdělena dohodou, písemná záruka. Posléze odebrané mince Titiem vyšly najevo. Řešení Modestinus: žaloba o vyplacení dluhu – Titius odpoví námitkou exceptio pacti, oni ji odrazí replikou podvodu (replicatio doli) a zvítězí. Causa zcizení zastavené zástavy z dědictví u spoludědiců: Scaevola – pozůstalost rozdělena arbitry tak, že každý spoludědic dostal některou hmotnou věc a úroky z pohledávky za dlužníky. Jednomu ze spoludědiců však dlužník přestal splácet a on chtěj zástavu zpeněžit. Může to učinit i sám? Spoluodkazovníci Titius a Maevius – legát požívacího práva „v průběhu každého druhého roku“ – kdo bude požívat první?

2. Spory mezi pretendenty dědictví Dědic vs. propuštěný otrok: „pokud zaplatí dědici 10 tisíc, bude svoboden“ – dědic ho ale prodal. Bude svoboden? Dědic vs. propuštěný otrok, který před propuštěním rozkrádal pozůstalost – Labeo navrhuje prétorskou žalobu na duplum, ale zakládá ji na přirozeném, nikoli civilním právu. Žalobu nutno podat před vypořádáním dědictví. Zánik societas a spor zaznamenaný Pomponiem: dva muži měli societu, jeden zemřel a druhý rozdělil majetek (prodal) a vypořádanou polovinu dal dědici Seiovi. Dědic však nemohl žalovat na vypořádání, protože přijal díl z kupní ceny a nikoli podíl na societě. Modestinův případ: strýcové žádali vydání pozůstalosti od syna, jenž nebyl synem skutečným (syn manželky).

3. Dědicové versus věřitelé/dlužníci Úmluva o nevymáhání ( pactum ) se nevztahovala na dědice, i když byla součástí ujednání (úzká vazba na dlužníka) – pokud však protistrana jednala dolózně, mohl dědic užít námitku podvodu ( exceptio doli ) Paulus: případ dvou bankéřů – jeden uzavřel neformální dohodu s dlužníkem, mohl druhý vymáhat jen polovinu pohledávky? Ne, celou sumu mohl vymáhat sám, protože dohoda bankéře a dlužníka byla contra bonos mores Dědic versus škůdce podle Akviliova zákona – zabití otroka (připočítává se jako ušlý zisk i dědictví odkázané otrokovi?), obdobně proti osobě, která zničila testament (zde lze použít žalobu in factum, nebo actio iniuriarum ). Rovněž obdobně spory z krádeže.

Právo současné (prvorepublikové) Nejčastěji vydědění potomci napadli platnosti závěti Případ: matka vydědila syna, protože mu za života postoupila usedlost – ze zákona pak chtěl 1/3, protože matka údajně nerozuměla úkonu (např. slovo universální). Platnost vydědění byla zachována (vysvětlíme podrobně).

Právo současné 1997: zda lze zčásti vydědit a zčásti obdarovat mortis causa (NS rozlišil mezi vyděděním a dědickou nezpůsobilostí!). Obdarování MC nově vrací až NOZ. 2008: vydědění pro nezájem o zůstavitele (důvody, které zavinil zůstavitel, nemohou tížit potomka jako „nezájem o zůstavitele“ – popíšeme případ). Projevy přijetí dědictví, které vylučují pozdější odmítnutí dědictví: zpochybnil dědické právo jiných osob, uplatnil nárok u soudu, žádal soud o povolení prodeje věci z dědictví apod. Nevylučuje: informace o dědictví, stavu a dluzích, jednání k odvrácení hrozící škody, krmení zvířat, sklizeň, obstarání zůstavitelova pohřbu

Vážení kolegové, děkuji za pozornost