Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Program rozvoje venkova na období
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
MZe ČR, odbor ZAaPÚ Olomouc
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR , III. OSA. Realizace osy III Programu rozvoje venkova ČR Projektová opatření Zaregistrováno žádostí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
1. V čem vidí MAS největší potenciál svého území v oblasti integrace a inovace Rozvinuté drobné a střední podnikání, několik dobře fungujících velkých.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Čejkovice Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Program rozvoje venkova 2007 – 2013, návrh MZe. Hodnocení předchozích programů  SAPARD, OP, HRDP diskuze na téma velikost farem a přístupu menších a.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Program rozvoje venkova ČR EAFRD  European Agriculture Fund for Rural Development Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova  Navazuje.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Transkript prezentace:

Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Cíle politiky: 1. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví podporou restrukturalizace 2. Zlepšení životního prostředí a krajiny podporou hospodaření v území 3. Zlepšení kvality života ve venkovských oblastech a podpora diverzifikace hospodářských činností

3 prioritní osy k realizaci cílů:  Osa 1 – Konkurenceschopnost zemědělského a lesnického sektoru  Osa 2 – Životní prostředí / obhospodařování území  Osa 3 – Širší rozvoj venkova ve spolupráci se zemědělstvím i mimo ně

Program bude zahájen v roce 2007  Podpory EAFRD navazují na současné programy HRDP a OP  Ty samozřejmě platí až do roku 2006, takže pokud se někdo přihlásí k „agroenvi“ opatřením v roce 2006, bude plnit podmínky podle stávajících předpisů až do roku  Od roku 2007 však bude souběh programů a vláda může definovat i podmínky přechodu z opatření podle HRDP na nové závazky podle EAFRD.

Programování  Národní nebo regionální sedmileté programy rozvoje venkova složené z prioritních os v této chvíli připravuje VÚZE, předložení vládě je plánováno počátkem roku 2006  Minimální rovnováha mezi osami: Osa I. – 15%, osa II. – 25%, osa III. – 15%  Z toho plyne, že nejvíce prostředků by mělo jít podle návrhu EU na ekologická opatření.  Tyto poměry však může vláda ovlivnit distribuci dalších 45% prostředků do jednotlivých os.

Osa I. Zlepšení konkurenceschopnosti (čl.19)  Opatření ke zlepšení lidského kapitálu (vzdělávání, pomoc začínajícím mladým farmářům, předčasný odchod do důchodu, řízení, poradenství…  Opatření k restrukturalizaci fyzického kapitálu: (zlepšení výroby, struktur zpracování a odbytu, infrastruktura..)  Opatření ke zlepšení kvality produkce a produktů, přizpůsobení novým předpisům EU, účast v systémech řízené kvality potravin, podpora těchto výrobků…  Přechodná opatření pro nové ČS, spíše PL, do r.2008 – podpora samozásobitelským farmám, zakládání skupin výrobců.

Osa II. Životní prostředí / obhospodařování území (čl.34)  Opatření zaměřená na trvale udržitelné využití zemědělské půdy : horské oblasti, ostatní méně příznivé oblasti,území Natura 2000, ekologické zemědělství a welfare zvířat, podpora neproduktivních investic.  Opatření zaměřená na trvale udržitelné využití lesní půdy: první zalesnění, první zřízení agrolesnických systémů, území Natura 2000, životní prostředí v lesích, obnova lesnického-produkčního potenciálu a zavádění preventivních opatření, podpora neproduktivních investic.

Osa III. Diverzifikace, kvalita života (čl.49)  Opatření zaměřená na diverzifikaci hospodářských činností venkova: diverzifikace do nezemědělských činností, podpora mikropodniků ( do 10 zaměstnanců), cestovní ruch, ochrana a péče o přírodní dědictví.  Opatření zaměřená na kvalitu života, základní služby, obnovu vesnic a kulturního dědictví.  Školení a budování schopností.

Podmínky realizace opatření:  Osa I. u podpory investic předem posouzení přijatelnosti  Osa II. splnění norem Společenství (sankce), vymezení území  Osa III. realizace přednostně s pomocí místních rozvojových strategií, dělící čára s ostatními nástroji EU, např. Soudržnost

Osa IV. Přístup LEADER  Realizace místních rozvojových strategií na principu LEADER k dosažení cílů jedné nebo více ze tří tématických os  Regionální a mezinárodní spolupráce „místních akčních skupin“ (MAS)  Budování schopností a činnost MAS  Na tyto programy lze využít 7% prostředků Fondu

Součástí přípravy opatření je veřejná diskuse: 1.První návrhy dotací a podpor v rámci EAFRD budou předloženy k veřejné diskusi v březnu 2.V květnu předloží EK priority pro celou EU a návrhy podpor se pak dopracují jak podle připomínek veřejnosti, tak podle priorit EU 3. Druhé veřejné připomínkování se předpokládá koncem roku 2005.