Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Řízení terciárního vzdělávání, Řízení terciárního vzdělávání: doporučení OECD Petr Pabian Centrum pro studium vysokého školství.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
3 EFEKTIVNOST TRHU. Základy ekonomie Koordinace ekonomiky 1. příkaz – CPE: centrální plán, státní vlastnictví, vertikální struktura 2. trh – TE:
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Rozvoj znalostní ekonomiky a sociální soudržnost Kaiserštejnský palác, 23.června 2011 Miroslava Kopicová Evropské fondy v poločase – nové výzvy 1.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Úspěšný projekt č. CZ / E-Úřad E-learningový vzdělávací program pro další vzdělávání pracovníků ve veřejné správě.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Pojetí kvality vzdělávání ve vzdělávací politice České republiky Petr Černikovský 15. seminář Hodnocení kvality vysokých škol Podpora výuky a učení se.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Individuální projekt národní Transformace VOŠ „Transformace okruhu vybraných VOŠ do struktur vysokého školství v kontextu celkového vývoje VOŠ“ Ing. Michal.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Kandidát na rektora JU prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., dr. h. c., 2016.
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seminář z cyklu „Hodnocení kvality VŠ“
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Obsah  Diverzifikace  Postřehy za zahraničních zkušeností  Poznámky k diverzifikaci českého vysokého školství Důraz na vzdělávací činnost a aplikační/profesní segment

Diverzifikace? Proč?

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Vnější faktory, trendy  Společenská očekávání: Rostoucí přístup k vysokoškolskému (terciárnímu) vzdělávání Nové cílové skupiny  Rostoucí nároky na kvalifikace  Koncept celoživotního učení  Mezinárodní (globální) konkurence – žebříčky  Kvalita vysokoškolského vzdělávání i výzkumu, vývoje, umělecké činnosti  Regionální rozvoj a role vysokých škol  Efektivita nakládání se zdroji

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Diverzifikace  Reakce na různá očekávání různých skupin a partnerů  Flexibilita a stabilita systému v měnících se podmínkách  Pestrost cílů a profilů vysokých škol  Specializace & Soustředění se na rozvoj silných stránek

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Diverzifikace ano, ale…  Podle jakého kritéria? Více kritérií?  Komplexní jednotný x profilovaný binární systém x více skupin?  Vysokoškolský x terciární?  Celé instituce x součásti x oblasti? Uskupení škol?  Jak řídit koherentní systém s institucemi s různými cíli a profily?  Nástroje na podporu diverzity, podmínky? Podpora těch nejlepších?  Role veřejných a soukromých institucí?

Postřehy ze zahraničních zkušeností

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Role státu v řízení diverzity  Strategický rámec s nástroji  Vést diskuzi o profilaci jednotlivých škol v souladu s jejich posláním a kapacitami Strategické cíle Struktura Legislativa Financování Kvalita činností vysokých škol Rozvojové programy, kontrakty Zapojení dalších zainteresovaných stran

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Kritické faktory pro diverzifikaci v Evropě (Peter Maasen)  Hlavní faktory Studentská populace Akademičtí pracovníci Výzkumná orientace a výkonnost Kompetitivní financování Status a reputace

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Kritické faktory pro diverzifikaci v Evropě (Peter Maasen) II.  Nejasné Vedení institucí Institucionální řídící struktury Poslání Zaměření na inovace  Méně podstatné Kurikulum Základní financování Kvalita vzdělávání

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Trendy  Převažující důraz na výzkum  Potíže s měřením a hodnocením vzdělávací činnosti  Další aspekty a role vysokých škol?  Diskutabilní role žebříčků  Podpora cestou kontraktového financování  Pozornost roli a profilaci sektoru aplikovaných studií (profesně zaměřeného)  Snazší hodnocení „binárních“ systémů

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Různé dimenze kvality – U-Map

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Dimenze U-Map  vzdělávací profil  profil studentů  výzkumné zaměření  výměna znalostí  mezinárodní orientace  angažovanost v regionu

Výzvy pro české vysoké školství z důrazem na rozvoj vzdělávací činnosti a profesního sektoru

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Koherentní, diverzifikovaný systém  Výzkumně intenzivní instituce. Univerzity? Pracoviště či obory? Uskupení? Dopady infrastruktur VaVpI Dopady na strukturu programů a studentské populace (důraz na Mgr., Ph.D.?) Umělecké školy  Zohlednění dalších dimenzí: Vzdělávací činnost Regionální role vysokých škol  Podpora profilace – škol či jejich částí Role univerzit, vysokých škol odborných (?) Podpora aplikačně/profesně zaměřených částí Integrace vybraných VOŠ

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Oblast vzdělávání  Zohlednění kvalifikačního rámce vč. Profilace bakalářského studia Postavení krátkého cyklu – „diplomových stud. programů“  Prostupnost  Celoživotní učení  Uznávání výsledků předchozího vzdělávání

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Kvalita  Zohlednění různých dimenzí kvality podle poslání – nástroje pro transparentnost  Institucionální akreditace? Pojetí? Dopady?  Hodnocení výsledků a kvality podle oblastí?  Institucionální zakotvení – Akr. agentura?  Zapojení více pohledů partnerů

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Akademičtí pracovníci, kariéry  Reflexe diverzity v požadavcích na kvalifikovanost  Diverzifikace požadavků na povinnosti a činnosti  Zohlednění různých akademických drah a profilů – včetně zkušeností z praxe, inovačních projektů, inovace ve vzdělávací činnosti

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Institucionální rovina  Integrita institucí v případě intra-institucionální diverzifikace  Strategický plán jako základ pro profilaci a podporu Mapování dlouhodobých záměrů  Vnitřní a řídící struktura podle typu/poslání vysoké školy  Zamezení „akademického posunu“ profesně zaměřeným částem  Komplexní vnitřní systém kvality x diverzita?

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Finanční nástroje  Zohlednění profilace vysoké školy, jejích součástí?  Zohlednění kvality a výsledků? V jakých činnostech?  Podpora profilace? Kontrakty?  Role soukromých škol

Seminář "Hodnocení kvality vysokých škol", Telč, duben Základní předpoklad  Vyjasnění strategie a pravidel  Stabilita v dlouhodobějším výhledu

Děkuji za pozornost Michal Karpíšek