Asociální chování, práce s agresivními jedinci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
ohroženým domácím násilím
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Sdružení Podané ruce, o.s.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Zdravá škola.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Komunitní a otevřená škola
Minimální preventivní program školy
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Terénní programy.
Terapeutické komunity
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Násilná osoba aneb co s ní
VY_32_INOVACE_SA4A_10 DUM 10. příprava aktivity pro 3
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Asociální chování, práce s agresivními jedinci

Klasifikace odchylného chování (Ondrejkovič,P. a kol. )

Disociální vývoj FAKTOR ČASU – měsíce a roky FAKTOR ZHORŠOVÁNÍ PRVNÍ SIGNÁLY – nepřiměřené chování se objevuje už v předškolním věku ZVÝŠENÁ CITLIVOST - na disociální chování (je vnímáno jako přitažlivé) ROZVINUTÁ FÁZE – některé formy nepřiměřeného chování (návykové látky, hazard, raná sexualita, promiskuita, agresivní chování …)

Disociální chování Primární Sekundární Postupně se vyvíjí činnost je postupně závažnější Vysoká citlivost na disociativní projevy PŘÍKLAD … Spojeno s mentální retardací, zneužíváním, psychotickým procesem, poruchami osobnosti, závislostí, … Substituční delikty PŘÍKLAD …

Epizodické disociální chování Zátěžové situace v ojedinělých situacích Spontánně odezní spolu se situací Rozvod rodičů, úmrtí blízké osoby, odloučení, změna bydliště, přechod na střední školu, problém ve vztahu k opačnému pohlaví … Další vývoj závisí na osobnostní výbavě, vlivu sociálního prostředí, způsobu trávení volného času, školské úspěšnosti, prevence … PŘÍKLAD …

Disociální chování skupiny Vzor chování Identifikace s normami skupiny Jde vlastně o adaptivní formu žádoucího jednání ve skupině PŘÍKLAD …

Posuzování disociálnícho chování V. Smékal: je spontánní, iniciativní nebo reaktivní? Vědomí nesprávnosti jednání? Záměrné, promyšlené, nebo impulzivní, afektivní jednání? Motivace Temperament a vůle jedince

Agresivní mládež Za agresivních chováním se může skrývat: Neurotický stav Depresivní stav Těžší průběh puberty a nepříznivé rodinné prostředí NEZJEDNODUŠOVAT!

Vztah dospívajícího a odborníka Nosná část práce První kontakt – nezaujímat okamžitě výchovné postoje!!! Zabezpečit podmínky pro rozvoj vztahu – dospělý se stane oporou, garantem bezpečí, vzorem Problémový vztah k autoritám Etapa nedůvěry etapa nadměrného přilnutí Odborník – nefixovat dospívajícího na sebe, nemanipulovat podle svých představ …

Ambulantní systém Sociální pracovnice Sociální kurátor Sociální asistent – terénní péče – vyhledávání rizikových dospívajících Střediska výchovné péče Mladší dětí program 5P Organizace LATA

STŘEDISKA VÝCHOVNÉ PÉČE Diagnostika Poradenství ambulantní vedení individuální, rodinná a skupinová psychoterapie Terénní výjezdy za klienty víkendové a prázdninové pobyty pro ohroženou mládež peer programy

Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (dle MPSV) poskytují ambulantní služby dětem a mládeži ohroženým sociálním vyloučením Služba je určena rizikovým, neorganizovaným dětem a mládeži, kteří jsou ohroženi sociálně - patologickými jevy nebo mají vyhraněný životní styl neakceptovaný většinovou společností Základním prostředkem pro navázání kontaktu s cílovou skupinou je nabídka volnočasových aktivit. Cílem je zlepšit kvalitu života cílové skupiny předcházením, snížením sociálních a zdravotních rizik souvisejících s jejich způsobem života, umožnit jim lépe se orientovat v jejich sociálním prostředí a vytvářet podmínky, aby v případě zájmu mohli řešit svoji nepříznivou sociální situaci. Služba obsahuje výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,zprostředkování kontaktu se společenským prostředím a pomoc při prosazování práv a zájmů. Služba se poskytuje bezúplatně.

OLOMOUC Sdružení Podané ruce, o.s., Oddělení Walhalla, NZDM KudyKam Středisko sociální prevence Olomouc, příspěvková organizace, Intervenční centrum

LATA – programy pro ohroženou mládež PROGRAMY PRO KLIENTY: Ve dvou se to lépe táhne V rámci projektu “Ve dvou se to lépe táhne“ se dobrovolníci setkávají s mladými lidmi staršími 13 let, kteří se potýkají s nějakým problémem. Projekt je založený na individuálním vrstevnickém dobrovolnictví. Co to znamená? Dobrovolník starší 18 ti let společně s klientem vytváří dvojici, která se pak spolu schází na 2-3 hodiny týdně po dobu půl roku. Přímou cestou I v tomto projektu se schází každý klient se svým dobrovolníkem, četnost schůzek a jejich rámec je také obdobný, rozdíl je v zaměření schůzek. V projektu Přímou cestou se dvojice zabývají především posílením pozice klienta na trhu práce, patří sem job klub, doučování

VÝCHODISKA PRÁCE S MLÁDEŽÍ S DISOCIÁLNÍM CHOVÁNÍM V. Satirová – modely – vztah ke klientovi: MODEL RŮSTU – považuje člověka za jedinečnou bytost, vztahy mezi lidmi vnímá symetricky, systém je otevřený, změna je přijímaná jako součást života, komunikace podporuje společné řešení MODEL MOCI – hierarchizuje, odmítá individualismus, systém je uzavřený, změna je odmítána

Behaviorální přístup Snaha o změnu pozorovatelných jevů Učení nových vzorců chování Problémové chování je získané prostřednictvím učení v sociálním kontextu

Behaviorální přístup – používané techniky Kladné posilování Nápodoba Averzivní nácvik Pozitivní trénink Metoda přesycení Verbální regulace chování Nácvik relaxace Metoda dohody – podrobně popsána spolupráce (čas, místo, cíl, úkoly klienta, úkoly odborníka …)

Interpersonálně – korektivní přístup „náhled“ a korektivní zážitek I. Verbální (přiznání problému, uznání norem) II. Produktivní (potvrzení verbálního v praxi) III. Efektivní (bez vnější regulace) Př: osoby závislé – uznání závislosti – uznání potřeby léčby – uznání trvalé abstinence

Humanistické přístupy Samostatnost klienta, členství ve skupinách a komunitách, regenerace, dialog, otázka důvěry „uzdravení zevnitř“ – stimulace vnitřních sil klienta (nemůžeme určovat směr, vnucovat svoje řešení, pouze stimulujeme zdravý potenciál klienta)

RŮZNÉ PŘÍSTUPY PŘÍSTUP CHOVÁNÍ POZITIVNÍ NEGATIVNÍ A + - B C D E

Poznámka: A B C D E PŘÍSTUP Am. meziválečný prezident Coolidge – jeho krédo – „cukr a bič“ B Gándhí C Stalin D Indiferentní přístup E Paradoxní přístup

Použitá a doporučená literatura: Labáth, Vl. a kol. (2001). Riziková mládež. Slon: Praha ONDREJKOVIČ,P. A KOL. (2000). Sociálna patológia. VEDA: Bratislava. SMÉKAL, V. (1985). Přehled psychologie osobnosti I. SPN: Praha. www.lata.cz http://www.mpsv.cz/cs/9