Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna 20.-21.4.2005 Zlata Houšková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Městská knihovna Sedlčany
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ ,
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EQUAL / MOPPS Knihovnická dílna – Praha
Knihovna v obci aneb „Co knihovny umí…a mohou“ Vsetín, 10. března 2011 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
KPSS Vsetínska v systému udržitelného rozvoje Seminář KÚ ZK, Hotel Moskva, 14. listopadu 2007 Ing. Petr Kozel, Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s.
Kurikulum S Spolupráce odborných škol se sociálními partnery Doc.RNDr. Pavel Petrovič, CSc. Národní ústav pro vzdělávání.
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Praha, 15. června 2010 Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
Pozitivní lobbying pro růst průmyslu Bc. Vladimír Šiška tajemník Hospodářské komory ČR.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Komunitní sociální práce
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Andrea Brožová Doubková
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Jana Vavryčuková manažerka MAS Brdy – Vltava o.p.s.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Jana Vavryčuková manažerka
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Lidé, procesy, partnerství
Moje práce na Broumovsku
SmoČR a senioři v obcích
Městská knihovna Sedlčany
Andrea Brožová Doubková
Lidé, procesy, partnerství
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková

1. Komunita  lidské společenství, společnost, obec, ale také vlídnost, laskavost, družnost  označení skupiny lidí, jejíž život se odehrává na nějakém zeměpisně vymezeném místě nebo kterou spojuje místo společných aktivit

Komunita  je tvořena lidmi, kteří patří k určitému místu a mají mezi sebou nějaké sociální vazby (vztahy) - např. přátelské, příbuzenské, vytvořené na základě ekonomické směny, na základě společně konané aktivity apod.

2. Knihovna  není pouhou půjčovnou, může poskytnout a nabídnout mnohem více služeb a možností jednotlivcům i skupinám  dle zákona poskytuje rovné služby všem ( kteří o to mají zájem )  je otevřenou institucí

Knihovna  v knihovně pracují ( měli by pracovat ) kvalifikovaní profesionálové; pak jsou její hlavní devizou  pracovníci knihovny si uvědomují (?), že pracují v instituci, jež je především službou veřejnosti

Knihovna  knihovna je neutrální místo  knihovna je příjemné, přívětivé, pěkné, vstřícné místo a takovou ji vnímají (?) ti, kteří ji znají

Knihovna  knihovna nežije ve vzduchoprázdnu, ale v obci, která má své potřeby, priority, problémy  obec knihovnu zřizuje, obci knihovna patří

Knihovna  ne každý obyvatel obce je čtenář, natož uživatel knihovny, ba dokonce ne- uživatelů knihovny je mnohem více  každou obec tvoří jednotlivci a skupiny; mnoho lidí a skupin neví, co všechno lze od knihovny očekávat

Knihovna  knihovna žije z daní všech občanů, nejen svých uživatelů

Knihovna  v obci žije řada jednotlivců i skupin, kteří umí a dělají zajímavé, důležité a užitečné věci, ale řada jiných lidí a skupin o těchto aktivitách vůbec neví  mnoho lidí a skupin ( společenství ) má potřebu se setkávat, ale chybí jim prostor či vstřícná nabídka

Knihovna  knihovna může být/je přirozeným místem propojování lidí a skupin, protože ví o potřebách i o možnostech a také ví (?), že spolupráce je nejlepší ( jedinou? ) trvalou cestou k cíli

Knihovna Knihovna je informačním srdcem obce, neboť se v ní systematicky soustřeďuje velké množství informací o obci a životě v ní.

3. Komunitní knihovna  plánovitě a systematicky oslovuje celou komunitu místa (ne pouze uživatele)  pružně reaguje na potřeby (všech) skupin lidí v místě  poskytuje prostor pro aktivity jednotlivých skupin lidí

Komunitní knihovna  propojuje mezi sebou skupiny i jednotlivce v souladu s rozvojem komunity a pomáhá rozvíjet dobré vztahy mezi lidmi, skupinami i organizacemi v obci  spolupracuje s místními organizacemi a institucemi

Komunitní knihovna  podporuje rozvoj partnerství mezi organizacemi a představiteli veřejné správy, neziskovými organizacemi, podnikateli, občany

Komunitní knihovna  podílí se na společném životě obce a pomáhá rozvoji komunity v místě svého působení  podporuje dobré soužití lidí v místě a pomáhá jim zlepšovat místo (obec, město), ve kterém žijí

4. Cíle komunitní knihovny  pomoci rozšířit možnosti lidí ovlivnit to, co se s nimi děje, a povzbudit obyvatele k aktivní účasti na životě obce  pomoci řešení problémů komunity informační podporou všech zainteresovaných

Cíle komunitní knihovny  posilovat vztah lidí k místu, ve kterém žijí  koordinovaně a ve spolupráci s dalšími organizacemi rozvíjet kulturní, vzdělávací a volnočasové aktivity vycházející z potřeb komunity ( podpora rozvoje potenciálu místa )

5. Komunitní aktivity  činnosti knihovny, které nejsou primárně zaměřeny na registrované uživatele knihovny, ale oslovují celou komunitu  posilují místo knihovny v dané komunitě (!)

6. Komunitní projekt  = konkrétní plán komunitních aktivit ( činností ) s jasným směrováním i cílem rozvoje určité komunity  rozvíjí zaujetí a zájem lidí ( jeho idea se rodí v otevřeném procesu )

Komunitní projekt  dává příležitost lidem podílet se na veřejných věcech; dělat je tak, jak je cítí a považují za potřebné  pomáhá proti lhostejnosti

Komunitní projekt  posiluje a pomáhá uvést věci do pohybu  odkrývá a využívá existující potenciál komunity a pomáhá formulovat priority jejího zájmu (prvky projektu mohou být znovu použity i v jiných případech)

7. Správný komunitní projekt  je dobře připraven a prezentován  vychází ze znalosti místních partnerů  představuje veřejnosti všechny zúčastněné skupiny  má realizační plán zahrnující jednotlivé kroky

Pamatujme si  Většina knihoven komunitní aktivity dělá.  Být komunitní knihovnou neznamená dělat všechno SÁM.

Na závěr  Malé věci často stojí na počátku věcí velkých.

Příklady následují… A táhnou ???