Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Pozitivní hodnocení sebe
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdravá škola.
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Model transkulturní péče
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Vymezení pojmů funkce rodiny
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Výchova k občanství RODINA
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Práva a povinnosti mezi manželi
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální skupiny a role
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Syndrom rizikového chování v dospívání
Ochrana životního prostředí
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí lidské společnosti, vytváří, posilují a udržují. Winston Churchill

Metafory rodiny „Ať už to bereme jakkoli, rodina je spojení s naší minulostí a mostem k naší budoucnosti.“ Alex Haley Ostrov rodiny (Z. Rieger)- systém rodiny se všemi členy Sociální děloha (V. Chvála, L. Trapková)- dokládá klíčovou (nenahraditelnou) roli rodiny pro zdraví jednotlivce i lidstva jako celku Ledovec rodinného života(V. Satirová)- většina lidí si je vědoma asi 1/10 skutečného dění v rodině (co vidí a slyší), hlavní část je však pod povrchem.

Ledovec rodinného života Chování Pocity Vnímání (percepce) Očekávání (od sebe, od druhých) Touhy Já jsem

4 aspekty rodinného života (V.Satirová) Pocity a názory o sobě – sebehodnocení Způsoby používané pro vzájemné dorozumívání – komunikace Pravidla, kterými se lidé ve svém cítění a konání řídí – rodinný systém Způsob, jak se lidé chovají k ostatním lidem a institucím mimo rodinu – společenská vazba.

Rodina – je místo, kde člověk najde Lásku Porozumění Podporu Osvěžení Úctu Přátelství Harmonii Vědomí, že lidský život a city jsou důležitější než vše ostatní Sílu

Porovnání zdravé a narušené rodiny Narušená rodina Zdravá rodina Sebeúcta, sebehodnocení členů rodiny - nízké - vysoké Komunikace - nejasná, nepřímá, o některých věcech se nemluví - přímá, otevřená Pravidla v rodině - přísné, nediskutovatelné - pružné, přiměřené, humánní, měnitelné Vazba rodiny na společnost - bázlivá, ponížená, obviňující - otevřená, důvěřující, s možností volby

Rodinná mapa dle V.Satirové Datum svatby, rozluky nebo rozvodu Náboženské vyznání Profese Vzdělání Zájmy Onemocnění Tři vlastnosti pozitivní a negativní- adjektiva Vztahy mezi jednotlivými členy Komunikační pozice Rodinné hodnoty, pravidla, metafory, tajemství, rituály, dědictví Jméno otce, Datum narození Současný věk Dožitý věk Jméno matky Rodné příjmení Datum narození Současný věk Dožitý věk Jméno prvního dítěte Datum narození Současný věk Dožitý věk

Výchovné cíle Etv Poznání vlastní rodiny a pravidel, která v ní platí. Vést k pochopení rodičů, k vyrovnání s jejich nedostatky. Uvědomit si a formulovat pravidla hry, práva, povinnosti v jejich rodině, očekávání rodičů. Pomáhat pochopit, že rodina, i přes nedostatky, má pro každého člověka mimořádný význam a hodnotu. Učit se přispět ke zlepšení atmosféry v rodině.

Změny v dospívání (J.Langmeier) Kognitivní oblast – rozvoj abstraktního myšlení(kritičnost, změna morálního hodnocení) Oblast sociálních vztahů – ve vztahu k rodičům – období osamostatňování Rozpory charakterizující dospívající v naší společnosti: Mezi fyzickou a sociální zralostí Mezi rolí a postavením mladého člověka ve společnosti Mezi hodnotami starší a mladší generace Mezi hodnotami rodiny a společnosti

Modlitba o vnitřní mír Bože, dej mi vyrovnanost, abych přijal to, co změnit nemohu, odvahu, abych změnil to, co změnit mohu a moudrost, abych to dokázal rozlišit. R. Niebuhr