LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny na Vysočině
Advertisements

Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Rostliny okolo naší školy
Luční traviny a rostliny
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
LÉČIVÉ ROSTLINY. ZAJÍMAVOSTI Je taková rostlina, která svými obsahovanými látkami. Příznivě ovlivňuje stav organizmu. Metoda užívající k léčivých rostlin.
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
ZÁKLADY 1. POMOCI část 3 – Neúrazové stavy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
VODOLÉČBA Je přirozeným přírodním lékem, používaným již odpradávna. Babyloňané, Řekové a Egypťané používali lázně pro léčení.
Petržel Petroselinum crispum.
Prezentace - Jarmila Kirvejová
Jaro Jarní květiny.
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Cibule obecná.
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Léčivé rostliny I..
Třída DVOUDĚLOŽNÉ rostliny -
Konvalinka vonná.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené.
Celer
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_468_JARNÍ_BYLINY_1 Téma: Výklad jarních.
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Léčivé rostliny II..
Zpracovala: Dominika Studená
Miříkovité.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum
Na louce Dřeviny a byliny.
Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VY 32_11_ LÉČIVÉ ROSTLINY Anotace
Plevel je i bylina Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Domácí Školní Autolékárničky
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu Středomoří, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek, dobré.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
 meduňka (mast, olejíček)  sáček spařeného černého čaje přikládat na opar.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Léto Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
LÉČIVÉ BYLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola Městec Králové
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
Poznávání bylin III. TŘÍDA 
Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Potravinářské zbožíznalství
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
´ Spracovala: Mary Zdroj: Gify Nena ˇ.
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Byliny Anna Dominová 3.A.
Transkript prezentace:

LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá

LÉČIVÉ ROSTLINY 1. bříza bělokorá Co sbíráme: list i s řapíky Kdy: duben až červenec Jak: mladé listy ručně otrháváme z větviček, listy sušíme ve stínu na dobře větraném místě.

LÉČIVÉ ROSTLINY Březové listy se používají k přípravě čajů a čajových směsí k léčení zánětů močových cest, při horečce, jako prostředek podporující pocení, dále při onemocnění ledvin, revmatismu a také ke snížení hladiny cholesterolu.

LÉČIVÉ ROSTLINY 1. bříza bělokorá Březová šťáva se používá hlavně v kosmetice k výrobě přípravků proti padání vlasů.

LÉČIVÉ ROSTLINY 2. heřmánek lékařský

LÉČIVÉ ROSTLINY Heřmánek lékařský (pravý) je léčivá rostlina, která velmi příjemně voní. Jemné listy vyrůstají na přímé lodyze. Bílé jazykovité květy mají žlutý terč a duté květní lůžko.

LÉČIVÉ ROSTLINY Co sbíráme: květ Kdy: květen až září Jak: nepřekvektlé květy sbíráme ručně. Poznáme je tak, že bílé okraje květů jsou rozprostřeny do roviny. Co nejdříve po sběru květy sušíme, a to ve stínu na dobře větraném místě.

LÉČIVÉ ROSTLINY Heřmánek lékařský Používá se k přípravě léčivých čajů a čajových směsí na angínu, při potížích s trávením, při průjmu, zácpě, nadýmání a jako kloktadlo při bolestech v krku, zánětech dásní a na otoky po vytržení zubu.

LÉČIVÉ ROSTLINY Z heřmánku se také vyrábí mast urychlující hojení ran a bránící tvorbě jizev. Pokud toužíme po světlejších vlasech, můžeme si je nálevem z heřmánku oplachovat.

LÉČIVÉ ROSTLINY 3. jitrocel kopinatý

LÉČIVÉ ROSTLINY Co sbíráme: listy (z nekvetoucích rostlin) Kdy: červen až září Jak: sbíráme jednotlivé listy přímo u země. Listy sušíme ve stínu na dobře větraném místě.

LÉČIVÉ ROSTLINY Jitrocel se používá k přípravě léčivých čajů, sirupů a kapek proti kašli, bolesti hlavy, krku, chrapotu, rýmě a po zápalu plic. Důkladně omyté, rozmělněné čerstvé listy nebo šťávu z čerstvých listů používáme na drobná krvácející poranění a na otoky po včelím nebo vosím bodnutí.

LÉČIVÉ ROSTLINY 4. mateřídouška obecná

LÉČIVÉ ROSTLINY Co sbíráme: nať Kdy: červen až srpen Jak: sestříháváme horní části kvetoucích lodyh bez zdřevnatělých spodních částí. Nesbíráme nať překvetlou, zhnědlou. Nať sušíme ve stínu na dobře větraném místě, můžeme ji také sušit zavěšenou do svazečků.

LÉČIVÉ ROSTLINY 4. mateřídouška obecná Používá se k přípravě léčivých čajů, čajových směsí, sirupů, kapek proti kašli (usnadňuje vykašlávání), proti nachlazení, průjmu, při bolestech hlavy a nespavosti.

LÉČIVÉ ROSTLINY 4. mateřídouška obecná Odvar můžeme také použít k dezinfekci drobných ran, na vyrážky a při zánětu v ústech. V domácnosti má mateřídouška uplatnění i jako koření.

LÉČIVÉ ROSTLINY 5. měsíček lékařský

LÉČIVÉ ROSTLINY Co sbíráme: květ Kdy: červen až říjen Jak: otrháváme celý květ i s kalichem. Nesbíráme květy překvetlé, nerozvité, nahnědlé nebo květy napadené škůdci. Květy sušíme ve stínu na dobře větraném místě.

LÉČIVÉ ROSTLINY 5. měsíček lékařský Používá se k přípravě léčivých čajů pomáhajících na kašel, chřipku, astma, nádorové onemocnění a po operacích. Měsíček ve formě obkladu nebo masti urychluje hojení ran, popálenin, spálenin od slunce a očních i ušních zánětů.

LÉČIVÉ ROSTLINY 6. levandule lékařská

LÉČIVÉ ROSTLINY Co sbíráme: kvetoucí nať Kdy: červenec až srpen Jak: sbíráme kvetoucí nať. Květy levandule nesmí být překvetlé, oschlé, zhnědlé nebo napadené škůdci. Nať sušíme ve stínu na dobře větraném místě.

LÉČIVÉ ROSTLINY 6. levandule lékařská Používá se k přípravě léčivých čajů na nespavost, bolesti hlavy, ke snížení krevního tlaku, na špatné trávení a průjem.

LÉČIVÉ ROSTLINY 6. levandule lékařská Levandulový olej hojí spáleniny od slunce a bolavé klouby. Protože levandule krásně voní, přidává se také do mýdel, krémů a parfémů.

LÉČIVÉ ROSTLINY 7. lípa malolistá

LÉČIVÉ ROSTLINY Co sbíráme: květ Kdy: červen až červenec Jak: otrháváme rozvité květy i s blanitým listenem. Květy nesmí být překvetlé, nerozvité nebo zhnědlé. Lipový květ sušíme ve stínu nebo v sušárně, kde teplota nesmí přesáhnout 35°C.

LÉČIVÉ ROSTLINY 7. lípa malolistá Používá se k přípravě léčivých čajů a čajových směsí na nachlazení, horečku, kašel, rýmu a chrapot.

LÉČIVÉ ROSTLINY 8.  hluchavka bílá

LÉČIVÉ ROSTLINY Co sbíráme: květ Kdy: květen až září Jak: hluchavku sbíráme nejlépe za suchého počasí. Jemně vytrháváme bílé květní koruny, nemačkáme je, protože snadno zhnědnou a zapaří se.

LÉČIVÉ ROSTLINY 8. hluchavka bílá Používá se k přípravě léčivých čajů a čajových směsí na pití, kloktání a na obklady. Pomáhá při kašli, rýmě, zánětu močového měchýře a proti nespavosti. Obklady přikládáme na otoky, rány a křečové žíly.

LÉČIVÉ ROSTLINY 9. kostival lékařský

LÉČIVÉ ROSTLINY Co sbíráme: oddenek s kořeny Kdy: březen až duben, září až říjen Jak: po vykopnutí kostivalu kořen očistíme od hlíny a odstraníme zelené části rostliny. Pokud chceme kořen zachovat čerstvý, skladujeme jej v písku stejně jako mrkev.

LÉČIVÉ ROSTLINY 9. kostival lékařský Kořen kostivalu sušíme na slunci nebo umělým teplem. Užívá se hlavně ve formě obkladů a mastí na drobné rány, lehčí popáleniny, opařeniny a spáleniny od slunce.

LÉČIVÉ ROSTLINY 9. kostival lékařský Odvarem se vyplachují ústa při paradentóze a žvýkání kořene zahání žízeň. Jen na doporučení lékaře používáme čaj z kostivalového kořene na kašel a žaludeční vředy.

LÉČIVÉ ROSTLINY Kořen kostivalu je jedovatý! Kořen kostivalu lékařského obsahuje jedovatou látku, která může poškodit játra. Z těchto důvodů je užívání kostivalového čaje zcela nevhodné.