Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník"— Transkript prezentace:

1 Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s významem léčivých rostlin a s možností jejich využití. Formou otázek si žáci toto téma procvičují. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci rozeznají některé druhy léčivých rostlin, znají zásady sběru a uchování léčivých rostlin a umí rozdělit léčivé rostliny. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Mgr. Bc. Martina Špačková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

2 LÉČIVÉ ROSTLINY Charakteristika a význam léčivých rostlin
Rozdělení léčivých rostlin Zásady sběru, sušení a uchování léčivých rostlin Ukázky léčivých rostlin Otázky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

3 Charakteristika a význam léčivých rostlin
Obsahují látky, které se používaly a používají k léčení lidí i zvířat. Některé pomáhají hojit rány, jiné usnadňují odkašlávání, další léčí nemocný žaludek i jiné orgány. Některé mohou při nesprávném použití vyvolat otravu. Nepatří proto do domácí lékárny. Nejznámější se používají na přípravu čajů, jiné ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

4 ROZDĚLENÍ LÉČIVÝCH ROSTLIN
Sbírají se buď v přírodě, nebo se pěstují v zahradách a na polích. Sbírají a sklízejí se v různou dobu, podle toho, kdy je léčivá látka obsažena v největším množství. Jsou jednoleté, dvouleté i vytrvalé. Patří mezi nižší i vyšší rostliny, mezi byliny i dřeviny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

5 ZÁSADY SBĚRU, SUŠENÍ A UCHOVÁNÍ LÉČIVÝCH ROSTLIN
Sbíráme pouze rostliny, které spolehlivě známe. Sbíráme pouze na povolených stanovištích, nikdy ne v chráněných oblastech a NP. Při sběru neničíme okolní přírodu. Nesbíráme chráněné rostliny. Nesbíráme rostliny na silně znečištěných místech, jako je okolí silnic apod. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

6 ZÁSADY SBĚRU, SUŠENÍ A UCHOVÁNÍ LÉČIVÝCH ROSTLIN
Sbíráme suché rostliny, vlhké se snadno zapaří. Přenášíme je v prodyšných obalech. Po přinesení domů rostliny co nejrychleji vyjmeme z obalu. Sušíme zavěšené nebo rozprostřené na čistém papíře v suché, dobře větrané místnosti. Usušené léčivé rostliny uchováváme v neprodyšných, neprůsvitných obalech. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

7 NEJZNÁMĚJŠÍ LÉČIVÉ ROSTLINY
HEŘMÁNEK DIVIZNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

8 NEJZNÁMĚJŠÍ LÉČIVÉ ROSTLINY
M Ě S Í Č E K M A L I N Í K Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

9 NEJZNÁMĚJŠÍ LÉČIVÉ ROSTLINY
J A H O D N Í K P O D B Ě L Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

10 NEJZNÁMĚJŠÍ LÉČIVÉ ROSTLINY
K O P Ř I V A L Í P A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

11 OTÁZKY Znáš některé stromy obsahující léčivé látky?
Kde se nesmí nebo není vhodné v přírodě léčivé rostliny sbírat a proč? Proč se léčivé rostliny nemají sušit na slunci nebo při vysokých teplotách? Znáš léčivé rostliny, u kterých se sbírají květy? Co je to nať? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

12 Použité zdroje [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [cit – ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: DYTRTOVÁ, R. a kolektiv. Praktické činnosti pro 6. – 9. ročník základních škol. Pěstitelství. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997.ISBN 80 – 7168 – 448 – 1. s. 63 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.


Stáhnout ppt "Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google