Výživa 2.S Zakysané výrobky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Mgr. Sylva Štajnochrová
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
Civilizační choroby a výživa
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Škola: Praktická škola dvouletá
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny živočišného původu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_14
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Smetana a zakysané výrobky
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
01.13 METODIKA VÝROBY SÝRŮ Ing. Václav Švarc
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Výživa novorozence a kojence
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa – Sýry
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
PESTROST STRAVY.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Výživa 2.S Zakysané výrobky

Řadíme mezi ně všechny do kterých byly přidány kysané bakteriální přísady Bakterie jsou vyráběny z laktozy kyselinou mléčnou Mléko je pak lépe stravitelné Vysoká biologická hodnota Nízká hodnota energetická Obsahují: Bílkoviny Minerální látky

Podporují naši obranyschopnost Napravují porušenou rovnováhu střední mikroflory Snižují nádorové onemocnění Prevence proti řídnutí kostí Snižují hladinu cholesterolu Příklad: Kefírové mléko Acidofilní mléko Podmáslí

JOGURTY BÍLÝ – BEZ BARVIV BEZ BARVIV JOGURTOVÉ NÁPOJE SPECIÁLNÍ /URČENY PRO DIETU/

SMETANA Vyrábí se z odstředěného mléka Při teplotě 35 stupňů Celsia a pak se rychle zchladí 6% do kávy 12% sladká 33% ke šlehání 32% k ochucení, vaření, zapékání

TVAROH Vysrážení mléka, pomocí kyseliny mléčné- vznikne tvarohovina Druhy: S krátkou trvanlivostí Tvrdý tvaroh (na strouhání) S prodlouženou trvanlivostí Tvarohové speciality (Termix, Bobík, Lipánek)

VÝROBA TVAROHU Ingredience: zkyslé mléko,chlebová kůrka nebo horký brambor,sáček z řídké látky Doma lze tvaroh vyrobit ze zkyslého mléka, (ale pozor není vhodné mléko trvanlivé v krabičkách). Nejlepší je obstarat si mléko čerstvě, které necháme zkysnout. Pak ho zahřejeme za občasného zamíchání na mírném plameni (na měkký tvaroh stačí teplota 30 – 40°C, na tvrdý na strouhání 60°C

Sražení mléka můžeme ještě podpořit přidáním chlebové kůrky nebo horkého bramboru. Sražený tvaroh necháme ustát, naplníme do sáčku z řídké látky, mírně zatížíme a lisujeme (chceme-li tvaroh tvrdý, zatížíme sáček trochu více a necháme syrovátku zcela vykapat). Tvarohem se označují všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Tvaroh je velmi hodnotná potravina, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo, které je vhodné pro každého strávníka.

ZAHUŠTĚNÉ MLÉČNÉ VÝROBKY KONDENZOVANÁ MLÉKA – DLOUHÁ TRVANLIVOST Neslazená TATRA SALKO sladký Jesenka, Pikao, Piknik

SUŠENÉ MLÉČNÉ VÝROBKY K výživě kojenců Do kávy Potravinářský průmysl Podle původu Podle obsahu sušin

Děkuji za pozornost  Prezentaci zpracovala: Bc. Simona Duxová, 2012