Výživa 2.S Zakysané výrobky
Řadíme mezi ně všechny do kterých byly přidány kysané bakteriální přísady Bakterie jsou vyráběny z laktozy kyselinou mléčnou Mléko je pak lépe stravitelné Vysoká biologická hodnota Nízká hodnota energetická Obsahují: Bílkoviny Minerální látky
Podporují naši obranyschopnost Napravují porušenou rovnováhu střední mikroflory Snižují nádorové onemocnění Prevence proti řídnutí kostí Snižují hladinu cholesterolu Příklad: Kefírové mléko Acidofilní mléko Podmáslí
JOGURTY BÍLÝ – BEZ BARVIV BEZ BARVIV JOGURTOVÉ NÁPOJE SPECIÁLNÍ /URČENY PRO DIETU/
SMETANA Vyrábí se z odstředěného mléka Při teplotě 35 stupňů Celsia a pak se rychle zchladí 6% do kávy 12% sladká 33% ke šlehání 32% k ochucení, vaření, zapékání
TVAROH Vysrážení mléka, pomocí kyseliny mléčné- vznikne tvarohovina Druhy: S krátkou trvanlivostí Tvrdý tvaroh (na strouhání) S prodlouženou trvanlivostí Tvarohové speciality (Termix, Bobík, Lipánek)
VÝROBA TVAROHU Ingredience: zkyslé mléko,chlebová kůrka nebo horký brambor,sáček z řídké látky Doma lze tvaroh vyrobit ze zkyslého mléka, (ale pozor není vhodné mléko trvanlivé v krabičkách). Nejlepší je obstarat si mléko čerstvě, které necháme zkysnout. Pak ho zahřejeme za občasného zamíchání na mírném plameni (na měkký tvaroh stačí teplota 30 – 40°C, na tvrdý na strouhání 60°C
Sražení mléka můžeme ještě podpořit přidáním chlebové kůrky nebo horkého bramboru. Sražený tvaroh necháme ustát, naplníme do sáčku z řídké látky, mírně zatížíme a lisujeme (chceme-li tvaroh tvrdý, zatížíme sáček trochu více a necháme syrovátku zcela vykapat). Tvarohem se označují všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Tvaroh je velmi hodnotná potravina, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo, které je vhodné pro každého strávníka.
ZAHUŠTĚNÉ MLÉČNÉ VÝROBKY KONDENZOVANÁ MLÉKA – DLOUHÁ TRVANLIVOST Neslazená TATRA SALKO sladký Jesenka, Pikao, Piknik
SUŠENÉ MLÉČNÉ VÝROBKY K výživě kojenců Do kávy Potravinářský průmysl Podle původu Podle obsahu sušin
Děkuji za pozornost Prezentaci zpracovala: Bc. Simona Duxová, 2012