Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Poradna Pro Rodinu Šumperk
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Struktura poradenského procesu
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
Projekt spolupráce Západočeských středisek Evangelické diakonie.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Manželské problémy a sex
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření6.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
MEDIACE PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY garant vzdělávací akce Mgr. David Karel, Ph.D. Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Praxe ve školní psychologii
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Vymezení pojmů funkce rodiny
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“ ADRA „ Nejsme tu sami pro sebe, jsme tu s Vámi pro druhé“  Projekty v ČR  Poradna pro oběti.
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Klíč.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Rodina a typologie rodin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Práva a povinnosti mezi manželi
Rodina, příbuzenství.
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Struktura poradenského procesu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
RODINNÁ, PÁROVÁ A INDIVIDUÁLNÍ TERAPIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí PORADENSKÁ PRÁCE S RODIČOVSKÝM PÁREM

VYMEZENÍ POJMŮ PORADENSTVÍ x TERAPIE RODINNÁ TERAPIE (PORADENSTVÍ) PÁROVÁ / MANŽELSKÁ TERAPIE (PORADENSTVÍ) ROZVODOVÉ PORADENSTVÍ PORADENSTVÍ PRO RODIČE UŽIVATELŮ NL

PORADENSTVÍ vs. TERAPIE podle některých autorů je toto vymezení zbytečné, protože předmět je stejný a v technikách se obojí překrývá - tzn. je zde odlišnost, ale nejasná hranice podle jiných autorů: poradenství: interpersonální proces vedoucí ke změně chování terapie: interpersonální proces vedoucí ke změně osobnosti

RODINNÁ TERAPIE rámec: rodiče, děti, event. prarodiče atp.; zaměřuje se na vztahy rodičů a dětí, event. vztahy v širší rodině; na strukturu, dynamiku a vývoj rodinného systému (i transgenerační) cíl: optimalizace vztahů v rámci rodinného systému, podpora zdravého vývoje rodiny a sebeúzdravných mechanismů rodinného systému modus: práce se všemi členy rodiny nebo s částí rodiny, event. i s jediným členem rodiny individuálně (x individuální psychoterapie – rozdíl!)

RODINNÁ TERAPIE práce s rodičovským párem v rámci RT: objeví-li se v průběhu spolupráce problém, který se týká vztahu rodičů jako partnerů a který má vliv na řešení problémů v širším kontextu: např. nesoulad mezi partnery má za důsledek protichůdné výchovné postupy vůči dítěti, bez vyřešení nebo alespoň zvědomění tohoto problému nebude pro rodiče možné držet rodičovskou koalici je třeba dobře zvážit, zda řešení partnerských problémů je účelné pro řešení zakázky rodinné terapie nezbytné jasně a srozumitelně pro rodinu oddělit rodinu partnerskou a rodičovskou, zároveň upozornit na přesahy a vzájemné ovlivňování

PÁROVÁ / MANŽELSKÁ TERAPIE rámec: vztah partnerů / manželů a jeho problémy cíl: pomoci dvojici zvládnout závažné konflikty a krizové situace, dosáhnout vzájemného souladu a vzájemného uspokojování potřeb obou partnerů v manželském / partnerském vztahu (Kratochvíl) modus: práce s dvojicí nebo jedním z partnerů dle dostupnosti, motivace a indikace doporučuje se kombinovat společná a individuální sezení partnerů s terapeutem tzn. je možné zachovat individuální tajemství partnerů a předejít zhoršení nebo trvalému narušení vztahu (např. nevěra, averze apod.) zároveň však vyjednávat o možnostech změn v soužití

PÁROVÁ / MANŽELSKÁ TERAPIE pozn.: párová terapie je různými autory klasifikována různě: jako dílčí forma rodinné terapie systemika – při práci se vztahem manželů nelze opomíjet kontext širšího systému jako specifická forma speciální psychoterapie s ohledem na odlišné cíle od RT (např. Kratochvíl aj.)

ROZVODOVÉ PORADENSTVÍ rozvod emocionální, právní, ekonomický, rodičovský, společenský předrozvodové, rozvodové a porozvodové poradenství cíle: pomoci dvojici k:   promyšlenému, odpovědnému rozhodnutí kooperativnímu řešení rozvodu s maximálním ohledem na děti restrukturaci vztahů, stabilizaci a vedení samostatného životního stylu zpracování chybné volby a chybné strategie z rozvedeného manželství

ROZVODOVÉ PORADENSTVÍ Rozvodová mediace zatím spíše v zahraničí vyjednávání k dosažení přijatelné dohody v otázkách péče o děti, návštěv dětí, placení výživného, rozdělení majetku, bydlení spolupráce: rozvodový poradce a právník bez hlubších terapeutických cílů

PORADENSTVÍ PRO RODIČE UŽIVATELŮ NL poradenství pro rodiče ID klienta, který sám není motivován ke spolupráci, event. je nedostupný