MUDr. Stanislav Kos. CSc. Předseda ČOPN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
ECVET v Programu celoživotního učení
Návrh aktivit ČOPN na rok 2011 St. Kos. Návrh aktivit ČOPN-2011  Upřesnit členskou základnu a zaktivizovat členy ČOPN  Oslovit nečleny ČOPN zabývající.
Národní konference k Roku plic: Český přínos v programech WHO pořádá ČARO a Kancelář WHO v ČR pří příležitosti Roku plic 2010 Výstavy „Smrt pravých neštovic“
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Světový den ledvin 2014 Česká nadace pro nemoci ledvin
Finanční možností svépomocných skupin
Salajka, F., Musil, V., Vondra, V., Kos, S., Balý, J., Malý, M.
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kulatý stůl ČSVTS Věda, výzkum a inovace v letech 2014 – 20 České inovační partnerství 23. června 2014.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Podíl členů České hutnické společnosti na inovačních procesech v podnicích Ing. Jaroslav Pindor, Ph.D. Předseda České hutnické společnosti Dne
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
ČLENSKÁ SCHŮZE 2006 ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE za období
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Europe Direct Přednáška – 23. února 2012 Michaela Bartůšková.
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Opioidy v léčbě bolesti
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
ČESKÉ ILCO a CRC duben Sdružení stomiků OstravaOpavaZlínNový Jičín EOA IOA České ILCO Světová asociace Doc. Kleinwächter bývalý prezident Evropská.
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Péče o nemocné s diabetem v ČR
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
MUDr. František Schneiberg
Mezinárodní den sester květen 2009
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
NDP aneb Národní akční plán
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Projekt GDA PR aktivity v realizaci
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
11. ZASEDÁNÍ PORADNÍHO SBORU PRO SITUAČNÍ PREVENCI KRIMINALITY
Národní diabetologický program (NDP)
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Obor zdravotních služeb MZ
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

MUDr. Stanislav Kos. CSc. Předseda ČOPN Aktivity ČOPN MUDr. Stanislav Kos. CSc. Předseda ČOPN

České občanské sdružení proti CHOPN = ČOPN Založeno 16.11.1999 v souladu s rozhodnutím výboru ČPFS ČLS JEP Sdružení odborníků zabývající se proble-matikou CHOPN a vycházející ze zásad GOLD (Global iniciative on chronic Obstructive Lung Disease) Cílem je soustavná edukace odborníků a laiků Podpora výzkumné činnosti zaměřené na CHOPN Podpora publikační činnosti o CHOPN

Světový den CHOPN Světové dny organizuje Global Initiative for Obstructive Lung Disease (GOLD) ve spolupráci s lékaři specialisty i pacientskými organizacemi. Aktivity GOLD jsou realizovány ve více než 70 zemích světa. Hlavní cíle jsou zlepšení prevence CHOPN a snížení morbidity a mortality spojené s CHOPN (s přihlédnutím k místním specifikům) V ČR akci organizuje České občanské sdružení proti CHOPN (ČOPN) ve spolupráci s ČPFS ČLS JEP, letos – 14.11.2012 - spolu s Medica Health World

Světový den CHOPN Smysl akce Světový den CHOPN je hlavně informační Cílem je zvýšit povědomí o CHOPN v celém světě, zlepšit péči o nemocné CHOPN, povzbudit obyvatele k zájmu o jejich respirační zdravotní stav, seznámit osoby se zhoršenými plicními funkcemi s možnostmi léčby a informovat je, že při správné léčbě mohou i nadále vést aktivní život poskytnout možnost neformální konsultace Důraz je kladen na ty, u nichž CHOPN dosud nebyla rozpoznána a kteří mohou její příznaky (dušnost) považovat za přirozený důsledek stárnutí Základem je spirometrické vyšetření, které může být doplněno krátkým dotazníkem či vybranými otázkami (příznaky, kouření) Jsou distribuovány informační brožury a letáky, informovány sdělovací prostředky

Vývoj úmrtnosti na CHOPN ve světě r. 2030 r. 2020 > 3,4 milionů r. 2001 2,67 milionů 3. místo 5. místo (A.D. Lopez: Nat. Med. 1998, 4: 1241-3 WHO Health Report)

Deset hlavních příčin úmrtí podle příjmů v r. 2001 ve světě

Přednášková a publikační činnost Aktivity ČOPN - 2012 Přednášková a publikační činnost Aktivní podíl na přednáškové činnosti –blok přednášek na Luhačovických dnech Prezentace ČOPN na mezinárodní úrovni – zástupce ČOPN se zúčastnil zasedání GOLD v San Franciscu a ve Vídni, poster na ERS kongresu ve Vídni

Aktivity ČOPN - 2012 Aktivní zapojení do World Spirometry Day 27.6.2012 – výzvu ČOPN se do veřejného měření spirometrií zapojilo 10 pracovišť Předseda ČOPN se zúčastnil TK k WSD se sdělením o významu spirometrie pro diagnostiku CHOPN

Aktivity ČOPN - 2012 Akce ke Světovému dni boje proti CHOPN – ve spolupráci s Medica Health World Tisková konference 13.11. a z ní vyplývající aktivity ke sdělovacím prostředkům Dvojí vystoupení v Českém rozhlase 20.11.

Aktivity ČOPN - 2012 Využita nabídka na spolupráci s Medica Health World Využití Center zdraví v nákupních střediscích 6 velkých měst: Praha, Plzeň, Brno, Ostrava, Jihlava, Znojmo pro měření spirometrií pro veřejnost Datum konání akce: 17. a 18.11.2012, současně proběhne informační a dotazníková akce o CHOPN

Aktivity ČOPN - 2012 Akce ke Světovému dni boje proti CHOPN – vědecko-vzdělávací schůze o CHOPN Den boje proti CHOPN se uskuteční dne 16. 11. 2012 v Lékařském domě ČLS JEP, je připraveno celkem 13 odborných prezentací Akce je určena odborné veřejnosti a je hodnocena kredity ČLK a ČAS.

Děkuji za pozornost kos@janov.cz www.copn.cz