Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc."— Transkript prezentace:

1 Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.

2 Založena 26.3.1996 Hlavní náplň Edukace pacientů, laiků i zdravotníků Vydávání lokálních verzí mezinárodních doporučených postupů Preventivní a vzdělávací akce pro veřejnost – Světový den astmatu, Světový den spirometrie Spolupráce s plátci zdravotní péče i regulačními orgány (poskytování odborných stanovisek a informací) Provoz pylové informační služby (PIS) www.pylovasluzba.cz Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost

3 ČIPA o.p.s. Edukační projekt pro pedagogy Alergie a astma ve škole Akreditace MŠMT Od školního roku 2009/2010 60 seminářů 1700 pedagogů 7 škol s certifikátem Podpora WHO

4 Spirometrie v dětské respirační medicíně Spirometrie patří k základním vyšetřovacím metodám v diagnostice a léčbě dětských respiračních nemocí. Proti vyšetření u dospělých má některé významné rozdíly: Indikace Růst a vývoj (náležité hodnoty) Spolupráce Dětské funkční vyšetření plic vyžaduje specializaci a zkušenost jak při provedení, tak při hodnocení. I když technicky jej lze obvykle provádět i na pracovištích pro dospělé, vyžaduje další specializaci a kurz.

5 Spirometrie v dětské respirační medicíně Spirometrie odhaluje Změny ve velikosti plic (nejčastěji snížení objemu) Při vrozených vadách plic Při chronických zánětech plicní tkáně Při plicních fibrózách Změny v průchodnosti dýchacích cest Následky novorozeneckých respiračních postižení Vrozené vady Průduškové astma Chronické záněty průdušek Při klinicky patrných potížích ze zúžení dýchacích cest (pískání, sípání) může být již průchodnost snížena na cca 60 % obvyklé hodnoty. Spirometrie je klíčovou metodou objektivizace funkce plic a odhalení dosud navenek nezřetelných stavů průduškového zúžení nebo zmenšení plicního objemu.

6 Spirometrie v dětské respirační medicíně Základní spirometrie (dnes prováděná metodou usilovného výdechu – křivka průtok-objem) je proveditelná již u dětí ve věku 3-4 let, závisí na spolupráci. Dostupná na všech pracovištích funkční diagnostiky i tam, kde je vedena péče o dětské respirační a alergické nemoci.

7 Spirometrie v dětské respirační medicíně U nespolupracujících dětí lze zvolit jiné metody vyšetření. Novorozenci, kojenci, batolata Dostupné pouze na specializovaných pracovištích ve speciálních indikacích.

8 www.cipa.cz

9 Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost IČO 257 38 721 Praha 2, Sokolská 31, PSČ 120 26 tel.+fax: 224266229 e-mail: cipa@volny.czcipa@volny.cz


Stáhnout ppt "Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google