Uhlí Výroba paliv a energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
Rozvodná elektrická síť
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Vypracovali: Pavla Korešová Tomáš Pech Tomáš Soták Jan Šembera
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Tepelný akumulátor.
Popis a funkce elektrárny
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Elektrárny.
Alkany.
Průmyslové plyny.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Zdroje uhlovodíků Ropa
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Hořlavý kámen.
UHLÍ.
Tepelná elektrárna.
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje organických sloučenin
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Výroba elektrické energie
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Uhlí.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_21_3_PALIVA Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / ENERGIE.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytápění Paliva.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Zdroje energie.
Parní generátory – kotle 2
Energie ohně.
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Energetické suroviny - palivo
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Uhlí.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Uhlí Výroba paliv a energie

Původ energie v ČR Zemní plyn Jaderná energie Obnovitelné zdroje Ropa a ropné produkty Uhlí

Charakteristika Tuhé fosilní palivo Nejpoužívanější ze všech fosilních paliv Roční světová spotřeba = více než 6 mld tun 75% se spotřebuje při výrobě elektrické energie v tepelných elektrárnách Zbytek: výroba dalších paliv a jiných produktů

Jak funguje tepelná elektrárna Uhlí se rozemele na prášek Ventilátor dopraví tento prášek spolu se vzduchem k hořákům V ohništi v kotli uhlí shoří, uvolněné teplo ohřívá vodu v trubkách, čímž vzniká pára o vysokém tlaku a teplotě asi 550°C Tato pára roztáčí turbínu

Jak funguje tepelná elektrárna Turbína je umístěna na jedné hřídeli s generátorem, ve kterém vzniká elektrický proud Pára poté přechází do kondenzátoru V kondenzátoru se pára ochlazuje studenou vodou a kondenzuje zpět na kapalné skupenství

Jak funguje tepelná elektrárna Chladící voda se ochlazuje vzduchem v chladící věži Při spalování vznikají aerosoly, které se v tzv. Odlučovač i zbavují pevných složek (popílku) Popílek je splachován vodou do úložiště popílku

Jak funguje tepelná elektrárna Při spalování uhlí vzniká celá řada plynných zplodin Zplodiny se nejprve v odsiřovači zbavují oxidu siřičitého Zbylé zplodiny jsou již uvolňovány do atmosféry

Zpracování uhlí Černé uhlí se zpracovává procesem tzv. vysokoteplotní karbonizací Při tomto procesu se uhlí zahřívá na teplotu až 1100°C Tímto procesem vzniká: - pevný produkt: koks - kapalný produkt: černouhelný dehet - plynný produkt: svítiplyn

Využití koksu Při výrobě železa a oceli Palivo s vysokou výhřevností Výchozí látka pro výrobu tzv. syntézního plynu (obsahuje především CO a H2) Syntézní plyn se používá při výrobě vodíku, uhlovodíků, methanolu a dalších organických sloučenin

Černouhlený dehet Kapalná směs Obsahuje zejména aromatické uhlovodíky a fenoly

Svítiplyn Obsahuje velké množství CO Dříve se používal jako palivo v domácnostech (dnes se používá bezpečnější zemní plyn) V dnešní době je svítiplyn součástí různých plynných paliv v průmyslu.

Zajímavosti Uhlí je schopno samovznícení Např. australská Hořící hora (Burning Mountain) je již více než 5000 let hořící podzemní sloj uhlí (dříve se předpokládalo, že se jedná o sopku)