Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tepelný akumulátor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tepelný akumulátor."— Transkript prezentace:

1 Tepelný akumulátor

2 Tepelný akumulátor Tepelné akumulátory akumulují energii ve formě tepla, představují většinou speciální zařízení nebo jsou součástí technologických celků (například teplovody), které umožňují využít akumulované tepelné energie pro přeměnu na jiný druh energie (obvykle elektrické). Tepelný akumulátor => Teplojem, zásobník tepla – zařízení umožňující uchovat teplo, například slunečního záření, do okamžiku spotřeby, a to v kapalné nebo tuhé látce. Velmi efektivní je využití latentního tepla tání některých látek. Teplo lze uchovat v zásobníku krátkodobě nebo dlouhodobě (sezónní akumulace). Teplo latentní => Teplo skupenské (teplo utajené) – teplo dodané látce při změně skupenství, neprojevuje se zvýšením teploty (odtud název), neboť se spotřebuje na změnu skupenství.

3 Tepelný akumulátor - obvykle dobře tepelně izolovaná nádrž s vodou o objemu od sta litrů do několika stovek litrů. Při nabíjení akumulátoru se voda uvnitř ohřívá Při vybíjení akumulátoru se voda ochlazuje. Technologií pro výrobu tepla v domácnostech (DVZ – domácí vytápěcí zdroje) je velké množství od krbových kamen až po sofistikované bivalentní systémy se solárním ohřevem. Seznam hlavních vytápěcích zdrojů : Průtočné kotle na zemní plyn. Zplyňovací kotle na biomasu (tyto kotle jsou v mnoha případech schopny spalovat i tuhá fosilní paliva). Kotle na tuhá fosilní paliva. Kotle na kapalná fosilní paliva. Sluneční kolektory. Tepelné čerpadlo Různé typy krbů podle toho jaké palivo spalují.

4 Systémy DVZ (domácí vytápěcí zdroje), které závisí na počasí jsou vždy vybaveny akumulací tepla (nádrž s teplou vodou). DVZ jsou dimenzovány pro určitý vhodný rozsah výkonů a pouze v určitém výkonovém rozmezí je jejich účinnost a ekologičnost (škodlivé emise ve spalinách) nejvyšší. Proto se vyplatí provozovat DVZ v tomto výkonovém rozmezí a přebytek/nedostatek tepelného výkonu sdílet s tepelným akumulátorem:

5 Objasni co je to tepelný akumulátor. Objasni co je to teplojem.
Otázky ke zkoušení Objasni co je to tepelný akumulátor. Objasni co je to teplojem. Objasni co je to teplo skupenské. Jak je tepelný akumulátor realizován a jak pracuje při nabíjení a vybíjení ? Jaké jsou druhy vytápěcích zdrojů pro akumulování tepla ? Objasni co je to dimenzování a výkonnost tepelného akumulátoru.


Stáhnout ppt "Tepelný akumulátor."

Podobné prezentace


Reklamy Google