Transfer inovací: Projekty Leonardo da Vinci na ZČU INOVACE 2009 - Enterprise Europe Network TIC ČKD, 3.12.2009 Jiří Vacek, KIP FEK ZČZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
Advertisements

INOVAČNÍ VZDĚLÁVACÍ NÁSTROJE V MECHATRONICE A BIOMECHATRONICE
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Enterprise Europe Network Podpora podniků na dosah ruky European Commission Enterprise and Industry.
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Transfer inovací: Projekty Leonardo da Vinci na ZČU SyKaPo Jiří Vacek, KIP FEK ZČZ
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Personální plán pro podnikatelský plán
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Transfer inovací: Projekty Leonardo da Vinci na ZČU INOVACE Enterprise Europe Network TIC ČKD, Jiří Vacek, KIP FEK ZČZ

Charakteristika projektů Transfer inovací – přenos výsledků dříve realizovaných projektů LdV Transfer inovací – přenos výsledků dříve realizovaných projektů LdV InnoSkills: zvyšování kompetencí pracovníků (hlavně středního managementu) MSP v oblasti managementu inovací InnoSkills: zvyšování kompetencí pracovníků (hlavně středního managementu) MSP v oblasti managementu inovací FASTER - analýza prostředí a podpora ambiciózních, rychle rostoucích firem (gazely). FASTER - analýza prostředí a podpora ambiciózních, rychle rostoucích firem (gazely) Inovace EEN

Partneři v ČR Katedra managementu, inovací a projektů Fakulty ekonomické ZČU Katedra managementu, inovací a projektů Fakulty ekonomické ZČU Katedra průmyslového inženýrství Fakulty strojní ZČU Katedra průmyslového inženýrství Fakulty strojní ZČU Okresní hospodářská komora Cheb Okresní hospodářská komora Cheb Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje Asociace inovačního podnikání. Asociace inovačního podnikání Inovace EEN

InnoSkills InnoSkills- Innovation Skills for SMEs, projekt LLP-LDV/TOI/08/IT/

InnoSkills - partneři Treviso Tecnologia (Itálie, koordinátor) Treviso Tecnologia (Itálie, koordinátor) Treviso Tecnologia Treviso Tecnologia LiNK MV (Německo) LiNK MV (Německo) LiNK MV LiNK MV Pro-competence (Německo) Pro-competence (Německo) Pro-competence E-Learning concepts Rietsch KEG (Rakousko) E-Learning concepts Rietsch KEG (Rakousko) E-Learning concepts Rietsch KEG E-Learning concepts Rietsch KEG University of West Bohemia (ČR) University of West Bohemia (ČR) University of West Bohemia University of West Bohemia Parkurbis (Portugalsko) Parkurbis (Portugalsko) Parkurbis Firenze Tecnologia (Itálie) Firenze Tecnologia (Itálie) Firenze Tecnologia Firenze Tecnologia Inovace EEN

InnoSkills - východiska Příručka pro podporu inovací v malých a středních podnicích (MSP), vypracovaná v projektu InnoSupport Příručka pro podporu inovací v malých a středních podnicích (MSP), vypracovaná v projektu InnoSupport Využívá se i výsledků projektu U-SME Innovation, který probíhal na ZČU v r Využívá se i výsledků projektu U-SME Innovation, který probíhal na ZČU v r Inovace EEN

InnoSkills – Cíle a aktivity Cíle: Rozšíření znalostí cílových skupin o poznatky a nástroje managementu inovací, podpora konkurenceschopnosti MSP. Cíle: Rozšíření znalostí cílových skupin o poznatky a nástroje managementu inovací, podpora konkurenceschopnosti MSP. Cílové skupiny: trenéři, studenti, poradci a konzultanti MSP. Cílové skupiny: trenéři, studenti, poradci a konzultanti MSP. Aktivity: Revize, aktualizace, lokalizace a přenos výcvikových materiálů do zemí partnerů projektu - Itálie, Rakouska, České republiky, Německa a Portugalska. Aktivity: Revize, aktualizace, lokalizace a přenos výcvikových materiálů do zemí partnerů projektu - Itálie, Rakouska, České republiky, Německa a Portugalska Inovace EEN

InnoSkills –výstupy Nástroj pro hodnocení potřeby vzdělávání Nástroj pro hodnocení potřeby vzdělávání Příručka managementu inovací Příručka managementu inovací Výukové objekty managementu inovací Výukové objekty managementu inovací Webový portál Webový portál Příručka pro neformální a kooperativní učení se Příručka pro neformální a kooperativní učení se Inovace EEN

Seznam modulů InnoSkills: Charakteristiky a typy inovací 2 Jak identifikovat potřebu inovací 2.1 Základy inovačního auditu 2.2 SWOT analýza 2.3 Hodnocení technologických kompetencí 3 Jak analyzovat potřebu inovací 3.1 Metoda černé skříňky 3.2 Systémová a procesní analýza 4 Jak vyhledávat inovativní nápady a řešení 4.1 Základy tvorby nápadů 4.2 Brainstorming Brainwriting 4.4 Metoda analogií 4.5 Seznam atributů 4.6 Interní inovační návrhy 4.7 TILMAG 4.8 Šest klobouků 4.9 TRIZ Inovace EEN

Seznam modulů InnoSkills: Jak vyhodnocovat inovativní nápady a řešení 5.1 Rozhodovací proces 5.2 Bodování 5.3 Benchmarking 6 Jak implementovat inovativní výrobní strategie 6.1 Metody vývoje nových produktů 6.2 Strategie recyklace 6.3 Strategie testování produktů, rychlé prototypování 6.4 Řízení životního cyklu produktu 6.5 Neustálé zlepšování 6.6. Výrobní strategie Inovace EEN

Seznam modulů InnoSkills: Jak chránit inovativní nápady a řešení 7.1 Nástroje ochrany duševního vlastnictví 7.2 Mezinárodní úprava 7.3 Strategie ochrany duševního vlastnictví 8 Jak financovat inovace 8.1 Financování inovací v MSP 8.2 Podnikatelské plánování 9 Jak provádět marketing inovací 9.1 Optimalizace a kontrola akceptace inovativních výrobků / služeb 9.2 Internet jako nástroj prezentace a marketingového výzkumu Inovace EEN

Seznam modulů InnoSkills: Jak využívat inovační sítě 11.1 Základy inovačních sítí 11.2 Klastry 11.3 Komunity praxe 11.4 Analýza sociálních sítí 11.5 Strategické aliance 12 Interkulturní a cizojazyčné kompetence pro inovace Inovace EEN 10 Jak podporovat inovace řízením lidských zdrojů 10.1 Požadavky na kompetence lidských zdrojů pro inovace 10.2 Vytvoření podnikové kultury pro neustálé inovace

Moduly InnoSkills V současné době existují české překlady, probíhá lokalizace V současné době existují české překlady, probíhá lokalizace Velice cenné pro nás budou zpětné vazby od uživatelů - moduly budou zpřístupněny pro testování na Velice cenné pro nás budou zpětné vazby od uživatelů - moduly budou zpřístupněny pro testování na Zájemcům zpřístupníme pracovní verze modulů, připomínky vítáme: Zájemcům zpřístupníme pracovní verze modulů, připomínky vítáme: Inovace EEN

Ukázky Modul 1 - Charakteristiky a typy inovací Modul 1 - Charakteristiky a typy inovací Modul 1 - Charakteristiky a typy inovací Modul 1 - Charakteristiky a typy inovací dule_Medien/1_Medien/1_2_1en/index.htm dule_Medien/1_Medien/1_2_1en/index.htm dule_Medien/1_Medien/1_2_1en/index.htm dule_Medien/1_Medien/1_2_1en/index.htm dule_Medien/1_Medien/1_3cz/1_3cz.htm dule_Medien/1_Medien/1_3cz/1_3cz.htm dule_Medien/1_Medien/1_3cz/1_3cz.htm dule_Medien/1_Medien/1_3cz/1_3cz.htm dule_Medien/1_Medien/1_1_4cz/1_1_4cz.htm dule_Medien/1_Medien/1_1_4cz/1_1_4cz.htm dule_Medien/1_Medien/1_1_4cz/1_1_4cz.htm dule_Medien/1_Medien/1_1_4cz/1_1_4cz.htm =TR1i1PPd8ZU =TR1i1PPd8ZU =TR1i1PPd8ZU =TR1i1PPd8ZU Inovace EEN

FASTER FASTER-Training for Fast Growing Entrepreneurs projekt PL1-LEO

FASTER - partneři The West Pomeranian Business School (Polsko) – koordinátor The West Pomeranian Business School (Polsko) – koordinátor ISTUD Foundation: (Itálie) ISTUD Foundation: (Itálie) RTD Talos: (Itálie) RTD Talos: (Itálie) INNOSTART (Maďarsko) INNOSTART (Maďarsko) META Group: (Kypr) META Group: (Kypr) Inovace EEN

FASTER - východiska ISTUD Entrepreneurship Programme ISTUD Entrepreneurship Programme Gazely: rychle se rozvíjející firmy. Takovou firmou se obvykle rozumí ta, která do 3 let po vzniku vytvoří alespoň 20 pracovních míst. Gazely: rychle se rozvíjející firmy. Takovou firmou se obvykle rozumí ta, která do 3 let po vzniku vytvoří alespoň 20 pracovních míst Inovace EEN

FASTER– Cíle Sdílení a zdokonalení efektivních metod výcviku a další podpory ambiciózních potenciálních podnikatelů, kteří chtějí, aby se jejich firma rychle rozvíjela Sdílení a zdokonalení efektivních metod výcviku a další podpory ambiciózních potenciálních podnikatelů, kteří chtějí, aby se jejich firma rychle rozvíjela Posílení a zlepšení vazeb mezi poskytovateli odborného vzdělávání a institucemi pro podporu podnikání v zemích partnerů Posílení a zlepšení vazeb mezi poskytovateli odborného vzdělávání a institucemi pro podporu podnikání v zemích partnerů Vytvoření lokálních výcvikových programů pro ambiciózní podnikatele, založené na inovativních postupech a ověřené praxi - ISTUD Entrepreneurship Programme. Vytvoření lokálních výcvikových programů pro ambiciózní podnikatele, založené na inovativních postupech a ověřené praxi - ISTUD Entrepreneurship Programme Inovace EEN

FASTER– Aktivity Podpora výměnu příkladů dobré praxe při vzdělávání ambiciózních podnikatelů; Podpora výměnu příkladů dobré praxe při vzdělávání ambiciózních podnikatelů; Posílení profesionalizace poskytovatelů odborného výcviku a jejich vztahů s organizacemi pro podporu podnikání; Posílení profesionalizace poskytovatelů odborného výcviku a jejich vztahů s organizacemi pro podporu podnikání; Zvýšení povědomí stakeholderů a tvůrců strategií a politik o důležitosti role ambiciózních podnikatelů v ekonomickém rozvoji; Zvýšení povědomí stakeholderů a tvůrců strategií a politik o důležitosti role ambiciózních podnikatelů v ekonomickém rozvoji; Vypracování osnovy kursů, materiály a metodik vhodných pro různá kulturní prostředí. Vypracování osnovy kursů, materiály a metodik vhodných pro různá kulturní prostředí Inovace EEN

FASTER–výstupy 4 analytické zprávy o potřebě vzdělávání 4 analytické zprávy o potřebě vzdělávání Průzkum a popis podnikatelského prostředí v zemích partnerů; Průzkum a popis podnikatelského prostředí v zemích partnerů; 1 soubor vzdělávacích nástrojů (tréninkový balíček) 1 soubor vzdělávacích nástrojů (tréninkový balíček) programy, studijní materiály a nástroje pro výcvik ambiciózních podnikatelů; programy, studijní materiály a nástroje pro výcvik ambiciózních podnikatelů; výcvik budoucích trenérů výcvik budoucích trenérů osvojení dovedností potřebných pro řízení programů a poskytování školení; osvojení dovedností potřebných pro řízení programů a poskytování školení; 4 lokalizované a ověřené výcvikové programy 4 lokalizované a ověřené výcvikové programy přizpůsobení potřebám zjištěným v zemích partnerů. přizpůsobení potřebám zjištěným v zemích partnerů Inovace EEN

Průzkum a popis podnikatelského prostředí v ČR KIP FEK – květen – září 2009 KIP FEK – květen – září 2009 Dotazník (doc, web) Dotazník (doc, web)docwebdocweb Makroanalýza – popis regionu vycházející z dostupných materiálů (desk reserach) Makroanalýza – popis regionu vycházející z dostupných materiálů (desk reserach) Makroanalýza Mikroanalýza – dotazníkové šetření Mikroanalýza – dotazníkové šetření Mikroanalýza Inovace EEN

FASTER – Cílové skupiny univerzity, vysoké i střední školy zaměřené na podporu podnikání; univerzity, vysoké i střední školy zaměřené na podporu podnikání; veřejné a soukromé organizace pro podporu podnikání, jako jsou Podnikatelská inovační centra, Regionální rozvojové a inovační agentury, poradenské firmy a další; veřejné a soukromé organizace pro podporu podnikání, jako jsou Podnikatelská inovační centra, Regionální rozvojové a inovační agentury, poradenské firmy a další; ambiciózní potenciální podnikatelé, kteří chtějí dosáhnout rychlého růstu své firmy. ambiciózní potenciální podnikatelé, kteří chtějí dosáhnout rychlého růstu své firmy Inovace EEN

Poděkování Projekty InnoSkills a FASTER Projekty InnoSkills a FASTER jsou spolufinancovány Evropskou komisí prostřednictvím programu Leonardo da Vinci. Zde uvedené názory jsou názory autorů a nemusí reprezentovat názory Komise. Komise nenese zodpovědnost za důsledky využití zde uvedených informací Inovace EEN