M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Vytvořili nej borci z devítky…
Veronika Rozehnalová a Kristýna Kořínková
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Elektronická učebnice - I
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Rostliny rybníka a jeho okolí
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Konvalinka vonná.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Chryzantémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Hospodářsky významné rostliny - koření
Rajče obecné.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum
Okurkovy salát Obrázek:.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Anakondy.
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Potravinářské zbožíznalství
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Věnováno Kateřině Slámové 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
obecná charakteristika, praktické cvičení
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK

Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje

Odborný název Vodního melounu: botanicky lubenice obecná latinsky Citrullus lanatus Cukrového melounu: botanicky meloun cukrový latinsky Cucumis melo

Lidový název vodní meloun, cukrový meloun die wassermelone,honeydew watermelon, cantaloupe cocomero,zuckermelone sandía,

Obrázek rostliny

Obrázek plodu

Země původu V současnosti jsou melouny pěstovány na celém světě v příhodných klimatických podmínkách. V Evropě mezi výrazné producenty patří Itálie, Řecko, Španělsko a Kypr. Z mimoevropských zemí je to například Izrael.

Chuť Vodní meloun je tvořen vodou a to z 90% až 93%, obsahuje od 15 do 30 kcal/100g a jsou vydatným zdrojem kyseliny jablečné, listové a citronové. Plody cukrového melounu obsahují průměrně 6-8% cukru. Jeho dužnina je hutnější, má lahodnou chuť a krásně voní.

Barva Vodní meloun je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Meloun cukrový je druh melounu s typicky žlutou kůrou a zelenou dužninou.

Velikost Vodní melouny mohou dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo 2 kg. Co se týče melounů cukrových, ty mohou podle druhů dorůstat až do 1 metru.

Využití V kosmetice, v podobě léků a hlavně v zábavě.

Zajímavosti Největší známý meloun vážil 122 kg, melouny okolo 100 kg nejsou výjimkou. Občas se jako rarita vypěstuje hranatý meloun, který roste v hranaté nádobě.

Použité zdroje obrázky na google