M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK
Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje
Odborný název Vodního melounu: botanicky lubenice obecná latinsky Citrullus lanatus Cukrového melounu: botanicky meloun cukrový latinsky Cucumis melo
Lidový název vodní meloun, cukrový meloun die wassermelone,honeydew watermelon, cantaloupe cocomero,zuckermelone sandía,
Obrázek rostliny
Obrázek plodu
Země původu V současnosti jsou melouny pěstovány na celém světě v příhodných klimatických podmínkách. V Evropě mezi výrazné producenty patří Itálie, Řecko, Španělsko a Kypr. Z mimoevropských zemí je to například Izrael.
Chuť Vodní meloun je tvořen vodou a to z 90% až 93%, obsahuje od 15 do 30 kcal/100g a jsou vydatným zdrojem kyseliny jablečné, listové a citronové. Plody cukrového melounu obsahují průměrně 6-8% cukru. Jeho dužnina je hutnější, má lahodnou chuť a krásně voní.
Barva Vodní meloun je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Meloun cukrový je druh melounu s typicky žlutou kůrou a zelenou dužninou.
Velikost Vodní melouny mohou dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo 2 kg. Co se týče melounů cukrových, ty mohou podle druhů dorůstat až do 1 metru.
Využití V kosmetice, v podobě léků a hlavně v zábavě.
Zajímavosti Největší známý meloun vážil 122 kg, melouny okolo 100 kg nejsou výjimkou. Občas se jako rarita vypěstuje hranatý meloun, který roste v hranaté nádobě.
Použité zdroje obrázky na google