9.4.20151 Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, 110 00 Praha 1 tel.: 224 872.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ ,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Program “Evropa pro občany” Evropská komise Vzdělání a kultura.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Co je program Mládež v akci?. Komunitární program Evropské unie na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Za dobrovolnickými příběhy na severní Moravu do Slezské diakonie.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
MIRKA KRBOVÁ EUROPE DIRECT NOVÝ JIČÍN EVROPSKÁ UNIE.
Definice dobrovolnictví
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Skutečná role komunity v komunitních službách
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Subjekty a objekty veřejných politik
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
DOBROVOLNICTVÍ „Na této Zemi nemůžeme dělat velké věci, ale pouze malé věci s velkou láskou.“ Matka Tereza Bc. Petra Moravcová, DiS.
Moje práce na Broumovsku
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti
„Pomáháme těm co pomáhají… “
Česko s dobrovolnictvím počítá
Transkript prezentace:

Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.: , fax:

Dobrovolnictví v komunitě – definice Definice dobrovolnictví Dobrovolnictví je vědomá, svobodně zvolená činnost ve prospěch druhých, kterou poskytují občané bezplatně Dobrovolník dává vědomě část svého času, energie a schopností ve prospěch činnosti, která je časově i obsahově vymezena dle možností i potřeb obou zúčastněných stran

Dobrovolnictví v komunitě – definice Definice komunity Komunita je společenství lidí, kteří sdílejí určitou oblast vymezenou prostorově i společnými zájmy Komunitu charakterizuje vzájemná interakce vycházející ze společných potřeb nebo zájmů Komunita je vždy založena na vzájemném fyzickém styku více živých lidí

Dobrovolnictví v komunitě Dobrovolnictví – pohled z EU Dobrovolná činnost je jednou ze zásadních dimenzí aktivního občanství a demokracie Dobrovolnictví má potenciál přispívat k celkovým životním podmínkám jednotlivců a k harmonickému rozvoji společnosti Tyto činnosti jsou prospěšné pro jednotlivé dobrovolníky, obce i společnost jako celek

Dobrovolnictví v komunitě – jak na to Vytvořit partnerství občanské, veřejné, neziskové i komerční sféry na místní či regionální úrovni Příklady: - obec – MŠ – hřiště – zaměstnanci firmy - DC – obec – nemocnice – občané - ŠD – MČ – DC – senioři/dobr. – klub - SVČ – DC – přeshraniční víkend - obec – ÚP – nezam. – soc. služby

Dobrovolnictví není oběť, ale přirozený projev občanské zralosti. Přináší konkrétní pomoc tomu, kdo ji potřebuje, ale zároveň přináší dobrovolníkovi:  pocit smysluplnosti,  nové zkušenosti a dovednosti,  obohacení v mezilidských vztazích. Dobrovolnictví jako nástroj sociální integrace

Místostarosta Hlinska, Ing. Pavel Šotola při předávání Křesadel 2008: „Dobrovolnictví má význam pro obnovení důvěry a přetrhaných vazeb mezi lidmi a zároveň má výrazný podíl na rozvoji města a kvalitě života jeho občanů“. Dobrovolnictví v komunitě

Informace o dobrovolnictví (česky i anglicky) - adresář dobrovolnických center a programů - průvodce dobrovolnictvím, smlouvy, pojištění atd. - metodiky, dotazníky pro dobrovolníky i organizace (česky) (anglicky) - inzerce a burza dobrovolnictví - články, aktuality, diskuze, zkušenosti