Shire horse Presentation by © Kristýnka www.j-h.cz/konikove.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JACOB.
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Vazebná energie a energie reakce
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Vyhodnocení velké vánoční rodinné soutěže Tak už jste se konečně dočkali! Po důkladném vyhodnocení všech zaslaných prací již známe výherce vánoční soutěže.
18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3
Hynek Moliš Králík domácí
Plemeno rozšířené v centru a na pobřeží západní Afriky. Celosvětově oblíbený druh v zoo, vhodný k rekultivaci zanedbaných pozemků. Je to nenáročné masné.
Štrasburk Malá Francie v Alsasku
Jezevčíci Alice Žáčková.
Velký münsterlandský ohař
František Křižík.
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
Exkurze Mitrovský Dvůr
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Evropa po třicetileté válce
Evropa na počátku novověku
Češpivová Simona 8.A Koně. Historie Žádné zvíře na naší planetě není tak těsně spjato s člověkem, s jeho dějinami a jeho vývojem, jako kůň.
Anglický plnokrevník Martina Kotíková.
Oliver Cromwell Tomáš Jadrný.
Jan Mačina.  Objevil se už ve 14. století ve Velké Británii  Nejprve byl užíván k vyslídění a nahánění zvěře při lovu se sokolem  Je schopen přinést.
Egypt.
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fríský kůň Pochází z Holandska Je velký cm Je vždy vraník
Dělení číslem 1 Hlavolam Doplňovačka Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 42.
PORTUGALSKÝ PODENGO MALÝ (Podengo Portuguese pequeno)
Pavel Beneš M ů j oblíbený samuraj. Osensei Morihei Ueshiba Morihei Ueshiba – zakladatel aikido – se narodil v přímořském městě Tanabe v dnešní prefektuře.
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
CHOV KONÍ Význam a využití koní – společenský význam – armádní , správní ; - antika - středověk (rytířský kůň) - novověk – výcvik a rychlost - tažné.
Nejznámější světová plemena, jejich historie a moderní užití
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Itálie Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes-honič, slídič Využití dnes: lov drobné zvěře Průměrná délka života:
BORDER KOLIE Hedvika Kočendová R1.A kellyamuninka.blog.cz.
Nejznámější plemena koní
ROTTWEILER.
Jack russel teriér.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Portugalsko Doba vzniku: starověk Původní využití: lov králíků a zajíců Využití dnes: společenský pes, lov králíků a zajíců.
Vývoj koně Vliv arabského, berberského a andaluského koně.
Fríský kůň Březen 2008 Březen Původ a historie:  Tradiční oblasti chovu fríských koní je Frísko na severu Nizozemí. Ačkoli nebyli chováni na rozsáhlém.
Karel Havlíček Borovský
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Dobrovolní hasiči.
KARLŮV MOST.
Vsetín Město ve kterém žiji
PLEMENA KONÍ domestikační centrum oblast západní Evropy.
Presentation by © Kristýnka
PLEMENA KONÍ.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Taťána Havlíčková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMuOV H Stupeň a typ.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Saturn Michaela Vidímová IX.A. Obsah  Saturn  Zajímavosti o Saturnu  Jméno planety  Roční období  Prstence  Historie pozorování  Závěr  Zdroje.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Zoologické zahrady.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Irský tinker.
Koně Arabský plnokrevník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
Náš mazlík Husky Autor: David Pšenička.
Ostrava Znak Plánek.
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
BRNO Matěj Pilát
Karel Čapek Anglické listy
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Shire horse Presentation by © Kristýnka

Shirský kůň je tak typicky anglický jako buldok a mnozí lidé ho považují za nejlepšího těžkého tažného koně. Říká se mu shire proto, že byl chován v středoanglických hrabstvích (shires) Lincolnu, Leicesteru, Staffordu a Derby.

Plemeno pochází od středověkého anglického válečného koně, tzv. velkého koně (Great Horse). Byl známý také jako anglický vraník (to jméno mu uštědřil Oliver Cromwell v tom krátkém odboví, kdy Anglie byla republikou).

Zásadní vliv na vývoj mohutného moderního shira měl těžký vlámský kůň. Během 16. a začátkem 17. století dovezli holandští podnikatelé, kteří odvodňovali anglická rašeliniště, své silné koně. Ti se křížili s původními anglickými. Další v pořadí byl fríský kůň, který zlepšil mechaniku pohybu černého koně. Za vlády Karla II.

Zakládajícím hřebcem shirského plemene byl Packingron Blind Horse, který působil v chovu v Ashby-de-la-Zouche v letech Je uveden v první plemenné knize publikované v roce Až do roku 1884 se jméno shire neužívalo, teprve když Shire Horse Society nahradila anglickou Cart Horse Society, vžilo se.

Shirští koně už dávno nehrají významnou roli v zemědělství, ale stále se ještě hojně pořádají soutěže v orbě a jsou velmi oblíbené. Se shiry se spíše setkáme v městech, kde tahají těžké pivovarské valníky. Pivovary patří k nejoddanějším podporovatelům tohoto plemene.

Masivně stavěný shirský kůň váží asi 1061 až 1220 kg. Na výstavě ve Wembley v roce 1924 pár shirů změřil svou sílu na dynamometru (přístroj na měření síly) a dosáhl nejvyššího výkonu, stupnice přístroje nestačila. Odhaduje se však, že jsou schopni utáhnout 50 tun.

Presentation by © Kristýnka Zdroj: Text : Velká kniha o koních ; Obrázky : různě po Internetu…