Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Čapek Anglické listy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Čapek Anglické listy"— Transkript prezentace:

1

2 Karel Čapek Anglické listy

3 Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl a Obrázky z Holandska patří k nejznámějším cestopisným fejetonům Karla Čapka. Původně vycházely v Lidových novinách.  Anglické listy autor napsal za svého dvouměsíčního služebního pobytu v Anglii (od 28. května do konce července roku 1924). Na cestu do Anglie se Karel Čapek vypravil jako host londýnského PEN klubu. Redakce Lidových novin mu ovšem zadala i jiné úkoly, ve Wembley se totiž konala Výstava britského impéria. 

4 Čapkovy „listy“ vycházely s autorovými kresbami v Lidových novinách od 16. června do 21. srpna Novinářskou podobu fejetonů Karel Čapek později podrobil důkladné revizi, některé kapitoly doplnil a přepracoval. Poprvé vyšla kniha ještě v roce 1924 a jen do roku 1937 se dočkala 22 vydání. 

5 Karel Čapek líčí své dojmy z Londýna, popisuje život ve městě, uprostřed rušných ulic či udržovaných parků. S laskavým humorem komentuje své návštěvy londýnských pamětihodností, Cambridge a Oxfordu. Nechybí ani postřehy z cest do Skotska a Walesu. Autor vykresluje i portréty velikánů anglické literatury. Výstižně charakterizuje anglickou národní povahu, upozorňuje na kulturní rozdíly mezi ostrovní říší a starým kontinentem a obdivuje britské demokratické tradice.

6 Poslechněte si ukázku z Anglických listů (Český rozhlas: Čtenářský deník)- První dojmy Začátek – 1:11 Co to jsou vehikly? Kdo je Bob? Co mohla autor před téměř sto lety stokrát o Londýně číst nebo vidět?

7 Poslechněte si další část http://www. rozhlas
Poslechněte si další část 1:11 – 3:35 a najděte v popise dva rozdíly mezi Anglii a životem u nás: 3:34 – 6:20 soustřeďte se na zvuky a vůně: Co jste slyšeli, cítili?

8 6:20 – 8:25 Jaká je londýnská ulice? Napište, co je typické pro ulici českou a co pro anglickou (v době autorova života):

9 8:25 – konec Jaký je autorův první dojem z Londýna? Použijte 3 přídavná a 3 podstatná jména (pocit):

10 Zdroj: http://www. rozhlas


Stáhnout ppt "Karel Čapek Anglické listy"

Podobné prezentace


Reklamy Google