EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Lilkovité.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Potraviny rostlinného původu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Rod Cucurbita.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny v okolí lidských obydlí
Tropický pás - rostliny
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Exotické plody.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Fíky Iveta Charbuláková, KMD FreeDeK
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.13 Název pro školu:
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Oceánie.

Hospodářsky významné rostliny - koření
Název rostliny: Papája obecná
Biosféra.
Tropický pás - rostliny
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Exotické ovoce Seminární práce Obsah I. Exotické ovoce - Úvod do děje
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Kmeny  Prvoci - Lamblie střevní (Ptáčková)  Lilkovité - Lilek rajče (Matlochová) - Rulík zlomocný (Pallová)  Bobovité - Hrách setý (Krejčířová)  Ostnokožci.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vyšší rostliny Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_59_Růžovité
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Čeleď Arekovité Štěpánková Tereza Votrubová Karolína Maršál Jakub.
Věnováno Kateřině Slámové 
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
Název projektu: Moderní škola
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
Austrálie a Oceánie - hospodářství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Transkript prezentace:

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA datle

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Datle  Datlovník pravý patří k nejstarším pěstovaným rostlinám, zmínky o něm nalézáme v Bibli archeologické výzkumy dokládají jeho úmyslné pěstění už v mladší době kamenné.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Datle  Datlová semena jsou zdrojem datlového oleje (používá se v kosmetice) či surovina pro výrobu kyseliny šťavelové. Mimo plodů se využívají i další části rostliny: dřevo datlovníku coby stavební materiál a listy jako zdroj celulózy nebo výzdoba při slavnostech

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Datle jsou nejlepší náhražkou sladkostí. Nejen dětem, ale i dospělým se mají místo bonbonů, které jsou nanejvýš kyselinotvorné, nabízet datle. Datlovníky nepřinášejí užitek jen v kuchyni. Drcená semena, obsahující více než 20 % tuků, jsou krmivem pro zvířata (velbloudy) a z listů až 3 m dlouhých se pletou užitečné věci: koše, klobouky, rohože a z vláken listových řapíků se splétají provazy.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA dozrávající datle

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 2. kokosový ořech

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kokosový ořech Čeleď: arekovité Kokosovník ořechoplodý se pěstuje ve většině tropického pásu.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kokosový ořech Semeno kokosovníku je vlastně ono ovoce, které běžně konzumujeme. Uvnitř nezralých semen je vrstva bílkoviny, která vytváří ve vodě emulzi - kokosové mléko. Při zrání se podíl kokosového mléka zmenšuje, ale úplně nevymizí. Při usušení dužniny vzniká průmyslově využitelná kopra.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kokosový ořech

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kokosový ořech Kokosovník se pěstuje již více než tří tisíce let, např. v Indii jsou první záznamy o jeho pěstování datovány již kolem roku 1000 př.n.l. Dříve se ze skořápek soustružily knoflíky a misky. Středoevropané se o kokosovníku dozvěděli v 16. století z antických spisů a herbářů.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kokosový ořech

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kokosový ořech Kokosový ořech býval také nazýván mořským ořechem, protože jeho plody dobře plavou a slaná voda jim příliš neuškodí. Po mořských vlnách se pravděpodobně ořechy kdysi samy šířily z ostrova na ostrov. Schopnost kokosu překonat po vodě velké vzdálenosti svedla už mnoho přírodovědců k hledání původního domova kokosovníku. Jeho skutečná pravlast ale zřejmě zůstane neodhalena, patrně pochází z jižní Indie, Oceánie či Indonésie.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Kokosový ořech Sušená dužnina z kokosu se často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny (zákusky a dorty). V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný. Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace V kosmetice se dá používat v tělových mlécích , sprchových gelech někdy i ve vůních.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 3. ananas

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA ananas Čeleď: bromeliovité Tato rostlina pochází z Brazilie a Paraguaye, odkud byla rozšířena místními kmeny indiánů do střední Ameriky a Mexika. Prvně byla popsána a pro Evropu objevena Kryštofem Kolumbem. Po příjezdu Španělů se domestikovaná rostlina stala velmi oblíbeným vývozním artiklem.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA ananas

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA ananas

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 4. pomeranč Pomeranč je plod pomerančovníku pravého.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA pomeranč Čeleď: routovité Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny aVietnamu. Nikde neroste jako planá rostlina.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA pomeranč

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA pomeranč V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Plody jsou bobule.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Pomeranč Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 5. banán Banán je plod banánovníku. Banán, resp. rostlina banánovník, byl domestikován v jihovýchodní Asii a podle archeologických nálezů to mohlo nejspíše být na území dnešní Papuy-Nové Guineje a to možná již 8000 př. n. l.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA banán Čeleď: banánovníkovité V roce 1502 portugalští kolonisté vybudovali první banánové sady v Karibiku a ve střední Americe

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA banán

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA banán

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Banán – banánovník je mohutnou bylinou

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 6. kiwi Botanicky aktinídie ovocná, je popínavá rostlina původem z Číny. Z jednoho stromku se sklidí až 200 kg plodů.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kiwi výborný zdroj vitaminu C dobrý zdroj draslíku obsahuje rozpustnou vlákninu, která pomáhá snížit krevní hladinu cholesterolu

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kiwi

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kiwi

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA kiwi

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 7. fíky Je považován za plod, ale ve skutečnosti je to uzavřené plodenství vzniklé dozráním specializovaného květenství, tzv. sykonia. Fíky mají symbiotický vztah s vosičkami fíkovnicemi.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA fíky Fíkovník je rod vyšších dvouděložných rostlin z čeledi morušovníkovité.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA fíky

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA fíky Plodem jsou nažky. Pochází původně z Přední Asie.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA fíky – list fíkovníku

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA fíky

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 8. papája Papája obecná je rod teplomilných rostlin z čeledě papájovitých, vyznačující se velkými jedlými plody.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Papája pochází pravděpodobně ze Střední Ameriky. Jsou to mohutné byliny s dřevnatějícími lodyhami.Mají tvar stromu a dosahující výšky až 10 m. Plodem papáji jsou bobule.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA papája

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Papája obecná se od pradávna pěstuje pro své plody, které se konzumují syrové nebo kompotované, připravují se z nich džemy i ovocné nápoje.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 9. liči

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Liči Liči čínské je jediný zástupce rodu liči z čeledi mýdelníkovité. Jeho ovoce je známo jako liči. Původem je z Asie, z Číny a Indočíny. Plody peckovice.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Liči Liči je plodem stálezeleného majestátného stromu, který může dorůstat 15 – 20 m a dožít se i přes 200 let.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Liči Sušené plody se často nazývají čínskými švestkami a konzervované plody čínskými jahodami nebo jablky. Liči se konzumuje čerstvé, kompotované nebo sušené.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA Plodící strom liči.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA 10. karambola = čínská hvězdice Ovoce stromu Averrhoa carambola. Nejčastěji se jí čerstvé v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Před konzumací se odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky. Vzniknou tak velmi dekorativní hvězdy.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA karambola Nezralé plody. Plody obsahují velké množství kyseliny šťavelové  a měly by se konzumovat jen v malém množství. Při nadměrné konzumaci mohou způsobit otravu.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA karambola Averrhoa carambola L., tzv. „malajská hvězda“, z čeledi šťavelovité je tropický stále zelený strom původem z jihovýchodní Asie, který se pěstuje pro šťavnaté, kyselé ovoce nazývané jako karambolky.

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA karambola – plody

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA karambola