Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Petržel Petroselinum crispum.
„EU peníze středním školám“
Simona Keková, KMD FreeDeK
Cibule obecná.
Zelinářské zahrady.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Celer.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Celer
BOLŠEVNÍK.
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Čeleď brukvovité Přídopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Miříkovité.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Aloe Vera Veronika Petříčková.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Zelinářské zahrady.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to dvouletá rostlina, která pochází pravděpodobně z Kypru.

Původ brokolice Brokolici znali už naši dávní předkové, ale její až zázračné účinky začaly být objevovány teprve v nedávné době. Pochází z oblasti Středozemního moře, s největší pravděpodobností z Apeninského poloostrova. Nyní se pěstuje a roste i v České republice.

Pěstování brokolice Brokolice je velmi vhodná na zahrádku a je málo náročná na péči. Sklízí se dvakrát do roka.

Příprava brokolice Nejlepší je brokolice syrová. Brokolici je možné vařit, smažit, zapékat, dusit. Připravujeme z ní polévky, omáčky, saláty. Brokolice se osvědčuje jako výborná příloha k mnoha pokrmům, zejména k masu.

Tepelná úprava brokolice Než začnete brokolici připravovat, měli byste jednotlivé růžičky odkrojit od tuhých stonků. Brokolici můžeme vařit ve vodě ale daleko chutnější je, když ji necháme vařit jen v páře.

Vitamíny a důležité látky brokolice Brokolice obsahuje značné množství vitamínů B a C, a minerály. Dále byl u brokolice odborně prokázána schopnost zastavit rakovinotvorný proces a čistí střeva od škodlivých látek.

Proč jíst brokolici? Stres, nervozita – hojný obsah vitamínů B posiluje nervy Vysoký krevní tlak – minerály mírně snižují krevní tlak Úbytek kostí – má významný počet vápníku Nachlazení – velkým obsahem vitamínů obsahem C zajišťuje prevenci proti rýmě

Pozor na brokolici ve větším množství Větší množství brokolice může snížit účinky některých léků, omezit by ji měli ti lidé, kteří berou léky na problémy s krví.

Druhy brokolice Už jako u většiny zeleniny má i brokolice více odrůd, které se liší stavbou i chutí. První nejpoužívanější odrůdou brokolice je chřestová a brokolice květáková.

Brokolice chřestová Brokolice chřestová je více používanější odrůdou u nás. Od květákové brokolice se liší rozvětvenějším stonkem s více výhonky a zelenou růžicí.

Brokolice květáková Méně používanější obdobou brokolice je brokolice květáková, která se podobá květáku nejen názvem ale i bílou až fialovou růžicí.

Závěrem Rozhodně je výhodné zařadit tuto zeleninu do svého jídelníčku ať už pro výbornou chuť nebo pro léčivé účinky …