Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Advertisements

autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
DOPLŇOVAČKA – pojmy nahosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
ROZMANITOST EKOSYSTÉMU LES
Základní vzdělání - 2. stupeň
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a.
vypracovala: Vendula skalová
VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Tato prezentace je věnována všem mladým a vášnivým houbařům. Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
PŘECHOD ROSTLIN NA SOUŠ- členění rostlinného těla
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY JEHLIČNATÉ STROMY
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
PŘÍRODOPISNÁ HRA KAPSA EKOSYSTÉM LES
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VĚDOMOSTNÍ TEST – orgány a pletivo semenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ROSTLINNÉ ORGÁNY I. KOŘEN Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VĚDOMOSTNÍ HRA JE TO PRAVDA, NEBO NE. VYŠŠÍ ROSTLINY II
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
MECHY Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Hydrosféra – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
VY_52_INOVACE_Atmosféra a hydrosféra- kontrolní otázky
Transkript prezentace:

Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková

Anotace: Soubor se skládá z eoretického příspěvku, který je námětem Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a očekávaný výstup.Žáci získají nové znalosti klíčové kompetence a očekávaný výstup.Žáci získají nové znalosti a utvrdí již nabyté poznatky. Důraz je zde kladen na environ- a utvrdí již nabyté poznatky. Důraz je zde kladen na environ- mentální výchovu – ochrana vodních zdrojů. Autor: Jitka Dvořáková Datum vytvoření: říjen 2011 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: řírodopis Obor: přírodopis Tematický okruh: eživá příroda Tematický okruh: neživá příroda Učivo: Učivo: hydrosféra Očekávaný výstup: Očekávaný výstup: chápe souvislosti jednotlivých sfér s životem na Zemi Speciální vzdělávací potřeby : žádné Klíčová slova: ydrosféra, voda Klíčová slova: hydrosféra, voda Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák II.stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

Vodní obal Země veškerá voda Země - není chemicky vázána - má souvislost se všemi ostatními sférami - neustálý přesun vody KOLOBĚH VODY

VODA V ATMOSFÉŘE povrchová - ledovce, oceány, moře, jezera, řeky … povrchová - ledovce, oceány, moře, jezera, řeky … podpovrchová - podzemní voda podpovrchová - podzemní voda v biosféře - v tělech všech organismů v biosféře - v tělech všech organismů

ROZLOŽENÍ VODY 1. SLANÁ VODA - oceány - oceány - moře - moře - slaná jezera - slaná jezera 96, 54% 96, 54% 2. SLADKÁ VODA - polární led, ledovce - polární led, ledovce - podzemní voda - podzemní voda - podzemní voda, voda v půdě - podzemní voda, voda v půdě - atmosféra - atmosféra - organismy - organismy 2, 53 % 2, 53 %

VLASTNOSTI VODY nezbytnost pro život nezbytnost pro život rozpouštědlo rozpouštědlo účast na chemických dějích - fotosyntéza, dýchání účast na chemických dějích - fotosyntéza, dýchání rozvod látek v tělech organismů rozvod látek v tělech organismů možnost přežití různých organismů - ( 4°C ) možnost přežití různých organismů - ( 4°C )

SKUPENSTVÍ VODY vliv sluneční energie - (oběh vody na zemi ) vliv sluneční energie - (oběh vody na zemi ) srážky - (kroupy, sníh, déšť ….) srážky - (kroupy, sníh, déšť ….) vypařování vypařování stékání - ( řeky, rybníky, oceány, moře ….) stékání - ( řeky, rybníky, oceány, moře ….) vsakování - ( podzemní voda ) vsakování - ( podzemní voda ) vše je závislé : vše je závislé : - klimatických podmínkách - klimatických podmínkách - podloží hornin - podloží hornin - rostlinném pokryvu - rostlinném pokryvu

VSÁKNUTÁ VODA vyplňuje pukliny a dutiny v horninách propustnost - štěrk, písek propustnost - štěrk, písek nepropustnost - jíl nepropustnost - jíl Nepropustnost vody způsobuje celistvost některých hornin. Nepropustnost vody způsobuje celistvost některých hornin.

PODZEMNÍ VODA Její hladina je nestálá a kolísá. závisí na : 1./ množství srážek závisí na : 1./ množství srážek 2./ objemu čerpané vody 2./ objemu čerpané vody PRAMEN : - místo, kde vyvěrá podzemní voda přirozenou cestou na zemský povrch přirozenou cestou na zemský povrch - místo, kde hladina podzemní vody protne - místo, kde hladina podzemní vody protne povrch (svah hory, údolí) povrch (svah hory, údolí) - zdroj pitné vody - zdroj pitné vody

POHYB VODY V HORNINÁCH ČIŠTĚNÍ (filtrace) ČIŠTĚNÍ (filtrace) - průchod vrstvami hornin - průchod vrstvami hornin - znečištění např. jílem a mikroorganismy. - znečištění např. jílem a mikroorganismy. MINERALIZACE MINERALIZACE - minerály rozpuštěné ve vodě - minerály rozpuštěné ve vodě (obohacení uhličitany, sírany a jinými prvky) (obohacení uhličitany, sírany a jinými prvky) TVRDOST VODY TVRDOST VODY - obsah solí ve vodě - obsah solí ve vodě čím větší obsah rozpuštěných solí = větší tvrdost čím větší obsah rozpuštěných solí = větší tvrdost srážková voda = malé množství soli = MĚKKÁ VODA

MINERÁLNÍ VODA odlišná od podzemní vody odlišná od podzemní vody větší množství rozpuštěných látek/litr větší množství rozpuštěných látek/litr vyšší teplota vyšší teplota radioaktivita radioaktivita léčebné účinky léčebné účinky lázeňské prameny : Karlovy Vary, Konstantinovy Lázně, lázeňské prameny : Karlovy Vary, Konstantinovy Lázně, Poděbrady, Rajecké Teplice ……. Poděbrady, Rajecké Teplice …….

OHROŽENÍ ČISTOTY VODY A JEJÍ ZNEHODNOCENÍ LIDSKÁ ČINNOST hnojení chemické látky únik ropy skládky odpadů místa uložení radioaktivního odpadu odpadní vody doprava ostatní faktory

OCHRANA VODY čističky odpadních vod čističky odpadních vod ochranná pásma zdrojů vody ochranná pásma zdrojů vody omezení nadměrné spotřeby vody omezení nadměrné spotřeby vody klimatické podmínky (globální oteplování) klimatické podmínky (globální oteplování) V současné době lidé obecně vodou nešetří, avšak jsou místa na naší Zemi, kde pitná voda znamená více než zlato. V současné době lidé obecně vodou nešetří, avšak jsou místa na naší Zemi, kde pitná voda znamená více než zlato.