Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem"— Transkript prezentace:

1 ROSTLINNÉ ORGÁNY II STONEK Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

2 Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci získají základní znalosti v oboru rostlinné tělo – stonek. Autor: Jitka Dvořáková Datum vytvoření: září 2013 Jazyk: čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: přírodopis Tematický okruh: biologie rostlin Učivo: anatomie a morfologie rostlin – stavba a význam jednotlivých částí těla – stonek Očekávaný výstup: porovná vnější a vnitřní stavbu jednotlivých orgánů, uvede praktické příklady jejich funkcí a vztahů v rostlině jako celku. Speciální vzdělávací potřeby : žádné Klíčová slova: rostlinný stonek Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák II.stupně Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 Charakteristika stonku
nadzemní válcovitá část rostliny směrem nahoru se zužuje Vyrůstají na něm listy Podzemní část stonku =oddenek Oddenek má listy v podobě šupin.

4 RŮST STONKU Na špičce stonku je VZROSTNÝ VRCHOL.
obsahuje dělivé pletivo chráněn šupinami s nimiž vytváří PUPEN Buňky dělivého pletiva v pupenu se za příznivých podmínek dělí, prodlužují = stonek roste do délky.

5 PUPENY Bývají po stranách stonku
Jsou v nich - základy listů (listové pupeny) - základy květů (květní pupeny) - nebo obojí Z některých pupenů vyrůstají postranní stonky, kterými se nadzemní část rostliny větví.

6 STAVBA STONKU vnitřní - podílí se zde různá pletiva, tvoří je
buňky, přizpůsobené různým funkcím povrch stonku bylin – pokožka pod pokožkou – kůra ve středním válci – tenkostěnné buňky tenkostěnné buňky - obklopují cévní svazky střed stonku - vyplněn měkkou dření nebo dutý (trávy) Kmen a větve dřevin každý rok tloustnou činností dělivého pletiva tzv. kambia.

7 CÉVNÍ SVAZEK Nejrozšířenější dvě části: dřevní, lýkovou
dřevní – dlouhé buňky se ztloustlými stěnami, blíže ke středu stonku - proudí jimi směrem vzhůru od kořenů k listům voda, ve které jsou rozpuštěné živiny lýková – protáhlé tenkostěnné buňky, blíže k obvodu stonku - proudí z listů do stonku a kořenů roztoky organických látek, které se vytvořily při fotosyntéze

8 Ukázka dutého stonku Dutý stonek smetanky lékařské Obr.č.1
Dutý stonek smetanky lékařské Obr.č.1

9 Zdroje použité v této prezentaci :


Stáhnout ppt "Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem"

Podobné prezentace


Reklamy Google