Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VĚDOMOSTNÍ TEST anatomie a morfologie nahosemenných rostlin Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VĚDOMOSTNÍ TEST anatomie a morfologie nahosemenných rostlin Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková."— Transkript prezentace:

1 VĚDOMOSTNÍ TEST anatomie a morfologie nahosemenných rostlin Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

2 Anotace: Soubor se skládá z vědomostního testu, který je námětem
pro vyučujícího k opakování nahosemenných rostlin jejich anatomie a morfologie. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci si v testu ověří své již dříve nabyté znalosti v uvedeném oboru. Vědomostní test lze použít jako soutěž družstev, odpovědi na otázky lze časově omezit. Odpovědi k testovým otázkám jsou v závěru prezentace vypracovány. Autor: Jitka Dvořáková Datum vytvoření: září 2013 Jazyk: čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: přírodopis Tematický okruh: biologie rostlin Učivo: anatomie a morfologie rostlin – stavba a význam jednotlivých částí těla Očekávaný výstup: porovná vnější a vnitřní stavbu jednotlivých orgánů a uvede praktické příklady jejich funkcí a vztahů v rostlině jako celku Speciální vzdělávací potřeby : žádné Klíčová slova: orgány a pletiva semenných rostlin Druh učebního materiálu: prezentace – vědomostní test Cílová skupina: žák II.stupně Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 otázka č.1 Jak získaly nahosemenné rostliny svůj název?

4 otázka č.2 Jmenuj rostliny, které patří mezi zástupce nahosemenných rostlin.

5 otázka č.3 Proč se semena jehličnanů dobře šíří větrem?

6 otázka č.4 Jaký je důležitý znak jehličnanů?

7 otázka č.5 Co to jsou BRACHYBLASTY?

8 otázka č.6 Může u některého jehličnanu šištice místo zdřevnatění zdužnatět?

9 otázka č.7 Co napomáhá dřevnaté šišce otevírat se a zase zavírat? Tento jev jehličnanům něco umožňuje, co to je?

10 otázka č.8 Který jehličnan má ploché, sytě zelené jehlice na rubu se dvěma bílými proužky.

11 otázka č.9 Jaký jehličnatý strom, jako jediný opadává na zimu?

12 otázka č.10 Patří mezi nahosemenné rostliny i jehličnaté keře? Pokud ano, uveď které.

13 Správné odpovědi. vajíčka sedí bez obalů (nahá) na šupinách šištic
jsou to jehličnany, cykasy, jinany mají křidélka, ta zpomalují pád a vítr je snadno odnese do větší vzdálenosti od mateřské rostliny tvar listu – velmi úzké jehlicovité čepele a kratičký řapík zkrácené stonkové články, na kterých sedí jehlice (nejnápadnější je modřín) ano může zdužnatět, příkladem je jalovec vzdušná vlhkost – za sucha se otevírá, navlhne-li opět se zavře - umožňuje uvolňovat semena za teplého počasí jedle bělokorá modřín opadavý ano, příkladem je jalovec a tis


Stáhnout ppt "VĚDOMOSTNÍ TEST anatomie a morfologie nahosemenných rostlin Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková."

Podobné prezentace


Reklamy Google