Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková."— Transkript prezentace:

1 VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

2 Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci získají základní znalosti v oboru vyšší rostliny krytosemenné a jejich charakteristika. Autor: Jitka Dvořáková Datum vytvoření: září 2013 Jazyk: čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: přírodopis Průřezové téma: environmentální výchova Tematický okruh: biologie rostlin – vyšší rostliny Učivo: systém rostlin – poznávání a zařazování běžných druhů krytosemenných rostlin, jejich vývoj a využití hospodářsky významných zástupců. Očekávaný výstup: žák rozlišuje základní systematické skupiny rostlin a určuje jejich význačné zástupce pomocí atlasů a klíčů. Speciální vzdělávací potřeby : žádné Klíčová slova: vyšší rostliny, krytosemenné rostliny, jednoděložné rostliny, dvouděložné rostliny Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák II. stupně Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

3 CHARAKTERISTIKA krytosemenných rostlin
Patří sem byliny i dřeviny Rozmnožují se pomocí semen Semena jsou uložena v plodech Vytváří rozmnožovací orgán – květ Rostliny se rozmnožují nejen generativně = oplozením vajíčka, ale také vegetativně = pomocí částí rostlinného těla (oddenky, Hlízami a šlahouny).

4 KVĚT samčí pohlavní orgány jsou TYČINKY - tyčinky obsahují pylová zrna
samičí pohlavní orgány jsou PESTÍKY - pestíky ukrývají vajíčka Květy bývají oboupohlavné mají tyčinky i pestíky nebo jednopohlavné, které mají samčí s tyčinkami a samičí s pestíky.

5 KVĚTNÍ OBALY Jsou rozlišeny na: vnější KALICH (povětšině zelený)
vnitřní KORUNA (barevná) nerozlišené OKVĚTÍ Květy některých rostlin tvoří soubory květů, kterým říkáme KVĚTENSTVÍ.

6 PRŮBĚH ROZMNOŽOVÁNÍ nejprve musí dojít k OPYLENÍ K opylení dochází přenesením pylu z tyčinek (hmyzem, větrem) na bliznu pestíku. průběh: pylové zrno klíčí a prorůstá čnělkou do semeníku, kde splývá s vajíčkem a tímto nastává oplození Oplozené vajíčko se mění v semeno, semeník se mění v plod.

7 HLAVNÍ ZNAKY – dělení rostliny DVOUDĚLOŽNÉ - mají dvě dělohy v semenu
- hlavní kořen s kořeny postranními - listy s rozvětvenou žilnatinou - 4 nebo 5 květních lístků př. fazole rostliny JEDNODĚLOŽNÉ - mají jednu dělohu v semenu - svazčité kořeny - listy se souběžnou žilnatinou - 3 nebo 6 květních lístků př. kukuřice


Stáhnout ppt "VYŠŠÍ ROSTLINY III. – jejich znaky krytosemenné rostliny Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková."

Podobné prezentace


Reklamy Google