3. 11. 2004 CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 30. a 31. říjen 2013 Bibliotheca academica 2013 Nová témata – nové výzvy.
Návrhy usnesení Členská schůze občanského sdružení MAESTRO CLUB Kolovraty dne
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Kariérové poradenství
Systém péče o nadané a talentované jedince v ČR
Informační zdroje v programu 1N Celostátní porada vysokoškolských knihoven České Budějovice Věra Kubíková, MŠMT.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
AKVŠ – silná asociace s jasnou vizí do roku 2020 Iva Prochásková Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno AKVŠ v roce 2010… a jak dál? Iva Prochásková
Obecná část rozpočtového práva III
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Návrhy usnesení Členská schůze občanského sdružení MAESTRO CLUB Kolovraty dne
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Komise pro elektronické informační zdroje CPVŠK Hradec Králové B. Katolická ZČU v Plzni.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Cheb, října 2007,
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Zpráva o činnosti Výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Valná hromada Komise knihovníků AMG ČR 6. září 2006, Praha, Národní muzeum.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
KISK MU Metody knihovnické práce 1. Vývoj knihovnictví po roce Knihovnická legislativa, normy, standardy 3. Organizace knihovnictví,
CPVŠK 2003 Asociace knihoven vysokých škol v roce 2003 Barbora Ramajzlová ČVUT Praha.
Archivnictví a spisová služba
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Regionální literatura v muzejních knihovnách. Česká Lípa, 8. září Základní dokumenty Zákon č. 122/2000 Sb. o ochraně sbírek muzejní povahy Novelizace.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Příprava novely knihovního zákona
Michal Šperling - EUREDIS
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Transkript prezentace:

CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa

CPVŠK, České Budějovice2 Rekapitulace iniciativy AKVŠ  Potřeba upravit postavení knihoven v zákoně podle skutečnosti Potřeba upravit postavení knihoven v zákoně podle skutečnosti Potřeba upravit postavení knihoven v zákoně podle skutečnosti  Evidence vysokoškolské knihovny Evidence vysokoškolské knihovny Evidence vysokoškolské knihovny  Spolupráce se zdravotními a muzejními knihovnami  Návrh novelizace § 13 Návrh novelizace § 13 Návrh novelizace § 13  Zdůvodňování

CPVŠK, České Budějovice3 Usnesení celostátní porady vysokoškolských knihoven října 2002 Účastníci souhlasí s návrhem výkonného výboru Asociace knihoven vysokých škol (dále AKVŠ), připravit novelizaci knihovního zákona v §3 a §§ souvisejících tak, aby zákon reflektoval skutečné postavení a funkci vysokoškolské knihovny v systému veřejných knihovnických a informačních služeb. Pověřují VV, aby se vážně zabýval návrhem formulace novely a aby učinil všechny kroky vedoucí k jejímu prosazení.

CPVŠK, České Budějovice4 Evidence vysokoškolských knihoven  Podzim 2002 – problém, jak se zaevidovat  Podzim 2004 –Knihovnu (knihovny) zapsalo do evidence dvacet dva veřejných vysokých škol  jedenáct jako knihovnu základní se specializovaným fondem  jedenáct jako knihovnu specializovanou –Dvě veřejné vysoké školy své knihovny zatím nezapsaly

CPVŠK, České Budějovice5 Novela navrhovaná AKVŠ v § 13 § 13 Specializovaná knihovna (1) Specializovaná knihovna (vysokoškolská, muzejní, lékařská … možno libovolně doplnit ) je knihovnou se specializovaným fondem zaměřeným na vědu výzkum a vzdělávání. (2) Specializovaná knihovna je součástí systému knihoven vykonávající koordinační, odborné, informační, vzdělávací, analytické, výzkumné, metodické a poradenské činnosti, v jejichž rámci zejména... 3) Specializovaná knihovna může být zřizována jako knihovna s celostátní působností. (4) Specializovaná knihovna s celostátní působností trvale uchovává historický a konzervační fond, vykonává činnosti...

CPVŠK, České Budějovice6 Změny v § 13 promítnuté do dalších paragrafů zákona §3 Systém knihoven  vypouští se celý odst. 2 §12 Základní knihovna  změna v odst. 1, vypouští se text... „  změna v odst. 1, vypouští se text... „nebo se specializovaným knihovním fondem.“

CPVŠK, České Budějovice7 Knihovny současnosti 2004  První den jednání: Knihovní zákon – systém knihoven –Koncepce rozvoje knihoven na léta –Vztah jednotlivých typů knihoven ke KZ –Rozbor zákona z knihovnického hlediska Novela je potřeba!

CPVŠK, České Budějovice8 Náměty na novelu KZ dle zápisu z jednání ÚKR dne  Užívání rodných čísel  Revize knihovních fondů  Správa a ochrana historických a konzervačních fondů  Termín připojení knihoven k Internetu  Typologie knihoven ?! –Podle zřizovatele –Podle fondu –Podle funkce

CPVŠK, České Budějovice9 Adresář evidovaných knihoven - pokus MK o typologii?  Vysokoškolská knihovna (Z i S) – typ „univerzitní“  Státní technická knihovna (S) - typ „vědecká“  Knihovna Akademie věd ČR (S) - typ „ústavní“  Knihovna Nejvyššího soudu (S) - typ „ostatní“  Parlamentní knihovna (S) - typ „administrativní“  Knihovna a tiskárna pro nevidomé K.E.Macana – podle zákona „národní“, v evidenci (S), typ „ostatní"

CPVŠK, České Budějovice10 Typologie podle funkce § 3 Systém knihoven (1) Systém knihoven tvoří Knihovny s funkcí národní (celostátní)Knihovny s funkcí národní (celostátní) Knihovny s funkcí krajskouKnihovny s funkcí krajskou Knihovny s funkcí základníKnihovny s funkcí základní Knihovny s funkcí specializovanouKnihovny s funkcí specializovanou (2) Odstavec je zrušen (3) Odstavec je beze změny

CPVŠK, České Budějovice11

CPVŠK, České Budějovice12 Pracovní skupina pro novelu KZ  PhDr. Ramajzlová (koordinátor skupiny) –PhDr. Balík –PhDr. Okrouhlíková –PhDr. Vyčichlo  Návrh novelizovaného textu bude předložen na dalším zasedání ÚKR ( )  Diskusní seminář k návrhu – jaro 2005  V legislativním plánu MK ČR je novela KZ na rok 2006 (Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta , oddíl 4 A: Formování knihovního systému, bod 2)

CPVŠK, České Budějovice 13 Děkuji za pozornost