ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz E n e r g e t i k a očima statistiky Praha – Žofín 22.říjen 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Výroba elektrické energie - obecná část
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Desetina slunečního záření se transformuje v chemickou energii rostlin „Stromy vznikly.
Výroba elektrické energie - obecná část
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Společenské a hospodářské prostředí
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Aktualizace Státní energetické koncepce
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Výroba elektrické energie - obecná část
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 E n e r g e t i k a očima statistiky Praha – Žofín 22.říjen 2008

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Úvodní informace  Současný stav statistiky energetiky  Legislativa statistiky energetiky schválená Evropským parlamentem  Energetická bilance a energetická náročnost  Tuhá paliva  Kapalná paliva  Plynná paliva  Elektřina a teplo  Obnovitelné zdroje Statistika energetiky

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Úvodní informace  Současný stav: Mezinárodní energetická statistika se skládá z pěti měsíčních a ročních statistik – Pevná paliva (Uhlí a uhelné plyny) Kapalná paliva (Ropa a ropné produkty) Elektřina a Teplo Zemní plyn Obnovitelné zdroje. Statistiky jsou společné pro tři mezinárodní organizace: IEA/OECD, EU/Eurostat a UNECE/OSN. Soubor statistik se vyznačuje vysokou mírou vzájemné propojenosti, To znamená, že výstup jedné statistiky je vstupem do druhé a zároveň části druhé vstupují do prvé atd. Některé tyto statistiky zajišťuje ČSÚ, některé MPO. Statistika energetiky

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Legislativa: Nařízení Evropského parlamentu a Rady o energetické statistice schválené vstoupí v platnost :  stanoví společný rámec pro vypracování, předávání, hodnocení a diseminaci srovnatelných energetických statistik v rámci EU  vztahuje se na statistické údaje o energetických produktech a jejich agregáty v rámci EU  statistická data o zdrojích uhlí, ropy a ropných produktů, zemního plynu a elektřiny předávají členské státy měsíčně  bilanční statistická data, tj. data o zdrojích transformaci a konečné spotřebě, uhlí a uhelných plynů, ropy a ropných plynů, zemního plynu, elektřiny, tepla a obnovitelných zdrojů předávají členské státy ročně Statistika energetiky

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Energetická bilance Vývoj palivoenergetického hospodářství v letech 2000 a 2004 až 2007  prvotní energetické zdroje (PEZ) Energetické vstupy do národního hospodářství České republiky se od roku 2000 až do roku 2007 trvale zvyšovaly. Přehled PEZ a dovozů energetických zdrojů Přehled PEZ podle forem energie Míra energetické nezávislosti (podíl přírodních zdrojů na PEZ) Česká republika72 % v roce 2007p EU-2748 % v roce 2006  konečná spotřeba paliv a energie 1 002,6 PJ (r.2000) -  1 128,4 PJ (r.2007p) p…předběžný údaj

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Vývoj energetické náročnosti HDP Vývoj palivoenergetického hospodářství v letech 2000 a 2004 až 2007 Od roku 1999 česká ekonomika vykazuje nepřetržitý růst. Podobný trend lze zaznamenat ve vývoji PEZ, jejichž spotřeba také v celém sledovaném období roste. HDP roste vyšším tempem.  Mezinárodní srovnání  Spotřeba prvotních energetických zdrojů na jednoho obyvatele: p[toe/obyv.] ČR3,934,46 OECD *) 4,714,72 *) průměr 30 členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Tuhá paliva – nejdůležitější domácí prvotní energetický zdroj Vývoj palivoenergetického hospodářství v letech 2000 a 2004 až 2007  Odbytová těžba tuhých paliv v tis. t  Dovoz a vývoz tuhých paliv

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Kapalná paliva Vývoj palivoenergetického hospodářství v letech 2000 a 2004 až 2007  Dovoz ropy do ČR  Výroba kapalných paliv  Ropa – konečný stav zásob: tis.t (2007), tis.t (srpen 2008)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Plynná paliva Vývoj palivoenergetického hospodářství v letech 2000 a 2004 až 2007  Dovoz zemního plynu do ČR p Konečná spotřeba celkem249,4290,9286,5277,0264,5 Konečná spotřeba průmyslu106,5124,6122,7117,0. Spotřeba zemního plynu v domácnostech86,299,096,895,087,1  Konečná spotřeba plynných paliv v PJ Spotřebu zemního plynu ve sledovaném období ovlivnilo: zpomalení plynofikačního procesu, rostoucí cena zemního plynu snížení spotřeby + návrat k levnějšímu způsobu vytápění (uhlí, dřevo), příznivé meteorologické podmínky  Zemní plyn – konečný stav zásob: mil.m 3 (2007), mil.m 3 (srpen 2008)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Elektřina a teplo Vývoj palivoenergetického hospodářství v letech 2000 a 2004 až p p*) Výroba el. energie celkem v tom: parní elektrárny vodní elektrárny větrné a solární elektrárny jaderné elektrárny  Výroba elektrické energie v roce 2000 a v letech 2004 až 2007 v GWh  Dodávka tepla pro rozvod v TJ  Instalovaný výkon elektráren k TJ (r.2000) TJ (r.2007p) MW (r.2000) -  MW (r.2007p)  *) Pramen: ERÚ  Podíl hlavních zdrojů na výrobě el.: parní elektrárny – 67,3 % (r.2007) jaderné elektrárny – 29,7 % (r.2007)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj palivoenergetického hospodářství v letech 2000 a 2004 až 2007  Dovoz a vývoz elektřiny historicky nejvyšší „čistý vývoz“ byl v roce 2003: GWh *) Pramen: ERÚ

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10  Obnovitelné zdroje Vývoj palivoenergetického hospodářství v letech 2000 a 2004 až 2007 Vodní elektrárny Pevná biomasa a odpady Bioplyn Metylester řepkového oleje (MEŘO) Energie větru Fotovoltaické systémy Solární kolektory Tepelná čerpadla  Statistická zjišťování v oblasti „obnovitelných zdrojů“ probíhají v ČR až v posledních letech po zavedení mezinárodního dotazníku IEA/OECD „Obnovitelné zdroje a odpady“

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Děkuji Vám za pozornost

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Prvotní energetické zdroje (PEZ) v letech 2000 až 2007 R O KPEZ [PJ] Index (PEZ) 2000 = 100 Dovoz [PJ] Index (dovoz) 2000 = 100 Dovoz / PEZ [%] p ,0 102,2 102,8 109,6 111,6 112,0 113,4 113, ,0 106,3 107,8 108,8 108,0 115,5 121,0 116,9 43,9 45,7 46,1 43,6 42,5 45,3 46,9 45,3 Energetická bilance

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Prvotní energetické zdroje

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Energetická náročnost HDP

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Mezinárodní srovnání Pramen: Electricity Information 2008 (OECD/IEA 2008) Měrná náročnost PEZ na jednoho obyvatele v toe (toe = tuna ropného ekvivalentu s výhřevností 41,868 GJ)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Tuhá paliva

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Obnovitelné zdroje Pramen: MPO