Autor: Mgr. Ilona Nováková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
Advertisements

České země za Václava IV.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Český stát v době předhusitské
Jan hus.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Český stát za vlády lucemburků
Karel IV..
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Zikmund Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zš a Mš Brno, Křídlovická 30b Veronika Topolářová VII.C 2011/2012
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
7. ročník Pozdní středověk
Český stát za Lucemburků
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Od Karla IV. k husitským válkám
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
Život po husitských válkách
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Český stát za Lucemburků
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Jan Hus, husitství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Ilona Nováková Název: Václav IV. a Zikmund Lucemburský VY_32_inovace_VL4_20 Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 4. ročníku. Materiál se věnuje vládě krále Václava IV. A jeho bratra Zikmunda Lucemburského. Prezentace se věnuje situaci, která nastala za vlády těchto panovníků v Českém království. Datum: 18.12.2011 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Václav IV. Syn Karla IV. – slabý král Na trůn vstoupil jako sedmnáctiletý. České království i Evropu zasáhla krize. Vypukly morové i další epidemie – snížil se počet obyvatel o 25 - 30%. Byl nižší výběr daní. Václav IV. byl vzdělaný, ale o politiku se moc nezajímal. Byl velmi pověrčivý. Znak Václava Věnoval se lovu zvěře, zábavám. http://xtree.cz/se_vizitka.php?osoba=420004 , http://prazskestezky.cz/kunrat/ku05.html

Vláda Václava IV. Proti Václavovi vystupovali čeští šlechtici, stavěl se proti němu i jeho bratr Zikmund. Dostal se do sporů s církví. V této době nastaly pro lid i království špatné časy. Rozšířil se mor = černá nemoc velice infekční, neléčitelná nemoc. Přenašeči nemoci byly krysy. V zemi působili loupeživé tlupy. http://katastrofy.info/mor.htm

Církev za vlády Václava IV. Lidé i šlechta se bouřili proti „zkažené církvi“ Církev stále více usilovala o moc. Stalo se, že najednou vládli tři papežové, lidé z toho byli zmateni. Církevní hodnostáři hromadili majetek místo toho, aby sloužili bohu. Prodávali odpustky, tím si bohatí vykupovali své hříchy. http://cs.wikipedia.org/wiki/Klement_VII._(vzdoropape%C5%BE) Papež Kliment VII.

Zikmund Lucemburský Proti chování církve se postavil Mistr Jan Hus = profesor, kněz. Začíná vznikat husitské hnutí. Král Václav IV. v této době umírá. Na trůn usedá Zikmund Lucemburský, který byl výborným diplomatem. Podařilo se mu urovnat spory uvnitř církve byl zvolen jeden papež. - měl rezavé vlasy - říkalo se mu „liška ryšavá“ ryšavá“ - Češi ho neměli rádi. http://www.panovnici.estranky.cz/clanky/zikmund-lucembursky.html , http://mojebrno.wz.cz/inka--brno-dalsi-zajimavosti-jost-lucembursky.html

Vláda Zikmunda Lucemburského V této době propukly husitské války. Husité Zikmunda neuznávali jako českého krále. K uznání Zikmunda došlo až po dlouhých husitských válkách. Češi mu nikdy neodpustili, že zradil Mistra Jana Husa postavil se proti němu při církevním soudu v Kostnici. Zikmund rok poté umírá. http://cr.ic.cz/index.php?clanek=zikmund&dir=husiti&menu=husiti