Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav IV. Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Leden 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis - středověk Výukový materiál doplňuje informace uvedené v daltonském listu Lucemburkové na českém trůnu o panovníka Václava IV.

2 Václav IV. Syn Karla IV. Spory s pražs. arcibiskupem Janem z Jenštejna, kt. vyvrcholily, když dal Václav IV. mučit Jana z Nepomuku = úředník z arcibiskupství Václav IV.

3 Spory s vysokou šlechtou, která se chtěla podílet na vládě (dvakrát zajat a vězněn) Spory s bratrem Zikmundem

4 Roku 1400 sesazen a zbaven hodnosti římského císaře

5 Reformní hnutí Již od vlády Karla IV. požadavky změn v církvi Snaha přiblížit církev prostému člověku Požadavek chudé církve, kt. nebude kvůli bohatství zanedbávat povinnosti

6 Kritici církve poch. z KU, kde Václav IV. Dekretem kutnohorským stanovil, že Češi mají v hlasování 3 hlasy a cizinci 1 (dříve opačně) = posílil český vliv na KU – moc na KU převzali reformátoři v čele s Janem Husem

7 Zdroje ČECHURA, J. – DUDÁK, V. – NEŠKUDLA, B. – RYANTOVÁ, M.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ – středověk a raný novověk. 2.vyd. Praha: SPN. 2004. ISBN 80- 7235-002-1


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav."

Podobné prezentace


Reklamy Google