Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o."— Transkript prezentace:

1 Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Baška 137, Baška Husitské války Anotace: Bitva u Sudoměře, u Domažlic, u Lipan - seznámení. Výstroj a výzbroj bojovníků - ukázka. Vzdělávací oblast: Lidé a čas Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce : , 4.třída Vyučovací předmět: Vlastivěda Číslo materiálu:VY_32_ INOVACE_09_VL

2 Práce zpracovaná v rámci projektu:
ZŠ a MŠ Baška př. org. Baška 137

3 v jeho bahně. Byli tak husity snadno pobiti cepy.
Bitva u Sudoměře Oddíl rytířů na koních zaútočil na skupinu husitských bojovníků. Žižka postavil vozovou hradbu na hrázi mezi dvěma rybníky. Jeden z nich byl vypuštěn. Pánská jízda uvízla v jeho bahně. Byli tak husity snadno pobiti cepy.

4 Křižácké výpravy do Čech
Král Václav IV. zemřel , dědicem trůnu se měl stát jeho bratr Zikmund Lucemburský . Vedl proto křižácké výpravy proti husitům. Skončily porážkou křižáků. V bitvě u Domažlic r se křižáci rozprchli, když uslyšeli chorál husitů Kdož sú boží bojovníci . Jan Žižka nebyl nikdy poražen.

5 Bitva u Lipan Mezi husity došlo k rozkolu . Část panstva se spojila s katolickou panskou jednotou věrnou Zikmundovi . Bitvou u Lipan husitské války skončily , husité byli poraženi.

6 Husitský bojový vůz - replika

7 Porážka železných pánů u Sudoměře

8 Klobouk památník bitvy u Domažlic

9 Památník bitvy u Lipan 1434 (Wikipedia)

10 Husitské zbraně, bojový cep

11 Památník J. Žižky v Táboře

12 Použité materiály: [cit. 2011-11-17].
PhDr. HARNA, Josef CSc. a kol. Vlastivěda : Obrazy ze starších českých dějin.Vyd.1. Praha : ALTER, Bitva u Sudoměře, Křižácké výpravy do Čech, Bitva u Domařlic,Bitva Lipan s ISBN [cit ]. Replika husitského vozu,Ludek, dostupný pod licencí Creative Commons jako na www: Porážka železných pánů u Sudoměře ,Hetteš, Ferdinand , zdroj ao-institut ,už. Jedudedek, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: _Por%C3%A1%C5%BEka_%C5%BEelezn%C3%BDch_p%C3%A1n%C5%AF_u_ Sudom%C4%9B%C5%99e_dne_25._b%C5%99ezna_1420.jpg

13 Klobouk, Karel Vovsík, dostupný pod licencí Creative Coommons na www: Lipanská mohyla,Miaow Miaow, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: Řemdih, hus. Zbraně,Tim Avatar Bartel, dostupný pod licencí Creative Commons jako na www: Pomník Jana Žižky z Trocnova , Miaow Miaow, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www:


Stáhnout ppt "Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o."

Podobné prezentace


Reklamy Google