Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček"— Transkript prezentace:

1 DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Materiál je součástí projektu „Odkaz Otce vlasti“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působících v oblasti předškolního, základního a středního vzdělávání v roce 2016“ spolufinancován MŠMT.

2 Markéta Lucemburská Dcera Karla IV. a Blanky z Valois.
Uherská a chorvatská královna. Sňatek s uherským následníkem Ludvíkem Zemřela během morové epidemie.

3 Kateřina Lucemburská Dcera Karla IV. a Blanky z Valois.
Jméno dostala podle oblíbené Karlovy světice, na den sv. Kateřiny svedl bitvu u San Felice 25. listopadu roku 1332. Česká princezna, rakouská, štýrská, korutanská a kraňská vévodkyně, tyrolská hraběnka a braniborská markraběnka. Provdána za rakouského vévodu Rudolfa IV., poté za Otu V. Bavorského. Nakonec opět ovdověla.

4 Václav Syn Karla IV. a Anny Falcké. Měl si vzít Annu Svídnickou.
Václav však umírá ve dvou letech. Annu Svídnickou si tak vezme sám Karel IV.!

5 Alžběta Lucemburská Česká princezna, vévodkyně rakouská, štýrská, korutanská a kraňská. Dcera  Karla IV. a Anny Svídnické. První manželka Habsburka Albrechta III. Umírá bezdětná v 15 letech.

6 Václav IV. * 1361 - 1419 Český (1363) a římský král (1376)
Syn Karla IV. a Anny Svídnické. Měl dvě manželky Johannu a Žofii Bavorskou, přesto nezplodil dědice. Záliba v módním oblékání výstředních barev. Slabý král, samotář a vášnivý lovec, holdoval alkoholu - přídomek „Líný“ nebo také „Opilec“.

7 Anna Lucemburská Dcera Karla IV. a Alžběty Pomořanské.
Anna „Česká“ („Good Queen Ann“). Anglická královna, krásná a laskavá. Manželka angl. krále Richarda II. Plantageneta Neměla děti. Díky ní zesílily vzájemné kontakty mezi Anglií a Českým královstvím. Zemřela na mor.

8 Zikmund Lucemburský Syn Karla IV. a Alžběty Pomořanské.
Velmi vzdělaný, mluvil 7 jazyky, velmi společenský a měl zálibu v rytířských turnajích. V Čechách neoblíbený kvůli Janu Husovi. „Liška ryšavá“- kvůli zrzavým vlasům a řádu „Draka“ (odměňoval své věrné stoupence). Hlavním cílem byla reforma církve a odstranění papežského schizmatu. Bez dědice, jen dcera Alžběta Lucemburská

9 Jan Zhořelecký Syn Karla IV. a Alžběty Pomořanské
Od otce dostal jako samostatné vévodství Zhořelec. Pomáhal nevlastnímu bratrovi Václavu IV. proti šlechtě i proti vlastnímu bratrovi Zikmundovi. Zemřel nečekaně v klášteře ve spánku. Byl ženatý s Kateřinou Švédskou. Bez dědiců.

10 Karel, Jindřich Lucemburský
Synové Karla IV. a Alžběty Pomořanské Zemřeli brzy po narození Karel *1372 Jindřich *1377

11 Markéta Lucemburská Markéta ,, mladší " Lucemburská.
Dcera Karla IV. a Alžběty Pomořanské. Manželkou norimberského purkrabího Jana III. z Hohenzollernu. Zemřela v necelých čtyřiceti letech.


Stáhnout ppt "DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček"

Podobné prezentace


Reklamy Google