Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Paříž Prezentace 5.B.
Kostelec nad Černými lesy
PRAHA-hlavní město ČR.
Druhá část Rok 2013 ……. Snímky navazují na první část kostelů a kaplí z minulého roku. Tyto byly pořizovány v jednotlivých městských částech Brna, ve.
Školní výlet Praha Ukážeme si, co všechno jsme v Praze viděli :)
Cathédrale Sainte-Cécile d'Albi.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Podívejte se, jaké to jsou.
VATIKÁN.
Cestovní kancelář Silesia
Milánský dóm – Duomo di milano
Plzeň – naše krajské město
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
VY_12_INOVACE_Vl_4.52. Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_Vl_4.52 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Sabina Adámková & Adéla Kusáková
Vypracoval: Jakub Šmídek
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Plzeň Plzeň.
Bechyně …tip na výlet.
Canterburská katedrála. Obsah: 1.Úvod – obecně o Canterburské katedrále 2.Historie Canterburské katedrály - Založení - Anglosaské období - Normanské období.
Památky Prahy a královská cesta - test
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Testove.otazky.I.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladruby.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Naši slavní předkové.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Karel IV. Jolana Muchová Obsah: Obecné informaceKarel IV. BylJeho StavbyManželkyDětiKvíz.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Katedrála - živý organismus Projekt připravovaný studenty Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové Prezentace.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
SNĚŽNÉ.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
vypracovala Markéta Jurečková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Pozdně gotická architektura v Čechách
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
Život Karla IV..
Frenštát pod radhoštěm
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Historie Nesovic Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
BAZILIKA V MOHUČI (NĚMECKO). Katedrála svatého Martina a svatého Štěpána (německy: Der Hohe Dom zu Mainz či Mainzer Dom) v Mohuči byla původně postavená.
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky. Je to nejvyšší stavba v Plzni. Měří přibližně 103 m. Je tedy o 17,4 m vyšší než plzeňský mrakodrap.

Vznik Přesné datum vzniku nelze určit, víme jen, že byl postaven někdy po založení Plzně, tedy po roce 1295. Výstavba začala prestybářem, který byl původně menší než je ten dnešní. Kolem roku 1360, byl vystavěn nový, i ten se však jeví kratší. Z plánovaných věží – severní a jižní, nebyla jižní nikdy dokončena.

Historie Patron kostela byl původně český král. Roku 1310 král Jindřich Korutanský udělil patronátní právo Řádu německých rytířů. Ještě onoho roku byl však král z českých zemí vyhnán, a Řád se tak neodvážil svého práva ujmout. Roku 1322 si pak od Jana Lucemburského toto právo konečně vymohl. Následoval spor o faru s kostelem Všech Svatých, který byl ukončen ve prospěch Řádu německých rytířů r. 1342. Řád německých rytířů zůstal patronem až do roku 1546, kdy tyto pravomoci získalo město Plzeň. Se založením plzeňské diecéze Janem Pavlem II. 31.5.1993 se z farního kostela stala katedrála, sídelní kostel biskupa.

Jak vypadá

Interiér

Andělíček Na malé mříži plzeňské katedrály je několik zlatých hlav andělíčků. Jeden z nich, podle plzeňské pověry, přináší štěstí tomu, kdo se ho dotkne. A tak se lidé tohoto andělíčka dotýkají, až je jeho hlava vyleštěna do stříbřitého lesku. Ostatní hlavy andělíčků jsou zlaté a duté, ale ta stříbrná je plná. Dodnes se neví, proč tomu tak je.

Otázky a zdroje Kolik metrů měří kostel? Čím je zvláštní Andělíček? Wikipedie Google – obrázky Plzeňský deník