Práce s nadanými Vojtěch Tutr Talentcentrum NIDV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dominika Kalasová, Karel Kolář Talnet, Praha Veletrh nápadů učitelů fyziky , Hradec Králové.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PERUN Péče Rozvoj a Uplatnění Nadání Návrh systémových opatření a verifikace základních prvků národního systému provyhledávání, rozvoj a uplatnění nadaných.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
Badatelské mimoškolní aktivity jako příležitost k identifikaci a rozvoji nadání i obohacení výuky Vojtěch Tutr.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Síť podpory nadání. Poslání Sítě Vytvářet prostředí pro systematickou péči o nadané žáky a studenty prostřednictvím sdílení informací a příkladů dobré.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Síť podpory nadání – propagace a společné projekty Vojtěch Tutr NIDV.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
PROGRAM Uvítání Představení konceptu Sítě včetně východisek – Rámec projektu PERUN – Zkušenosti ze zahraničí – Představení návrhu Sítě – Konkrétní možnosti:
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
MAP – Místní akční plán ORP RK
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Sdružený seminář SPN Talentcentrum NIDV
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Bc. Magdalena Zábranská
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
T-expedice a kurzy NVD Mgr. Pavel Rušar.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Statutární město Ostrava
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Informace o projektu IKAP
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Práce s nadanými Vojtěch Tutr Talentcentrum NIDV

OBSAH Koncepce podpory rozvoje nadání 2014 – 2020 Síť podpory nadání Způsoby práce s nadanými v projektu Talnet Pracovní listy pro nadané

Koncepce podpory rozvoje nadání 2014 – 2020 Rozdíly oproti předchozím: – Terminologie: zahrnutí co nejširšího okruhu - „rozvoj nadání dětí, žáků a studentů“ – Cíl: vytvoření vzdělávacího systému a)od předškolního vzdělávání b)S podílem mimoškolního neformálního vzdělávání – Zahrnutí i jiných resortů než MŠMT (MPSV, MPO, MZV, MF)

Vytvoření systému kontinuální systematická podpora identifikace, rozvoje a uplatnění nadání aktivní vyhledávání a vytváření příležitostí k identifikaci, rozvoji a uplatnění nadání; podpora rozvoje odborných kompetencí a vzájemné spolupráce všech aktérů podílejících se na rozvoji nadání a péči o nadané; upravit školskou legislativu tak, aby bylo umožněno současné vzdělávání na vyšším stupni školy formou „hostování“; mezinárodní spolupráce Monitorování a evaluace systému

Systém podpory nadání

Co z toho vyplývá pro pedagogy Zařazení oblasti identifikace a podpory do přípravy budoucích pedagogů Zařazení znalostí a dovedností do požadavků v kariérním řádu Do vzdělávání ředitelů začlenit téma organizace vzdělávání nadaných Poskytnutí vzdělávání (DVPP i jiné) k tématu nadání Podpora spolupráce škol se zaměstnavateli a experty Vytvoření na škole (a SVČ) pozici koordinátora pro podporu nadání

Postupné zavádění v krajích Vybrán Plzeňský a Královéhradecký (do června 2015) Následovat bude 6 dalších krajů od ledna 2015 O co jde: ustavení krajských koordinačních skupin Vytipování aktivit a organizací, které by mohly být podpořeny Centrální nabídka aktivit – inspirace Informovanost všech aktérů včetně „klientů“

OBSAH Koncepce podpory rozvoje nadání 2014 – 2020 Síť podpory nadání Způsoby práce s nadanými v projektu Talnet Pracovní listy pro nadané

Síť podpory nadání Hlavní činnosti Sítě 1.sdílení informací v Síti i mimo ni 2.sdílení zdrojů personálních, materiálních a případně finančních 3.zlepšování kvality a kapacity činnosti členů 4.vytváření vlastních projektů na podporu jednotlivých aktivit i systémových řešení

Kdo se může zapojit K účasti v síti jsou zvány organizace a jednotlivci, kteří aktivně vykazují soustavnou podporu nadaným žákům – Poradenské – vykonávající zájmovou činnost – Vzdělávací – Informační – podporující

Podmínky účasti A) Základní znaky činnost: dlouhodobá a systematická činnost v oblasti péče o nadané právní forma: právní subjektivita nebo záštita organizace s právní subjektivitou kompetentnost: schopnost poskytovat informace v rámci sítě, personální zajištění: ustavení zodpovědné osoby s funkčními kontakty ve věci talentcentra. B) Vyplnění registračního formuláře a jeho přijetí koordinátoremregistračního formuláře C) Prokázání že případný zisk aktivit na podporu nadání je využit k podpoře cílových skupin a ke zkvalitnění činnosti talentcentra a prokázání zaměření aktivit na uplatnění talentů v ČR

OBSAH Koncepce podpory rozvoje nadání 2014 – 2020 Síť podpory nadání Způsoby práce s nadanými v projektu Talnet Pracovní listy pro nadané

Talentovaní.cz Centrální informační bod k problematice nadání Odborná vrstva: Svět nadání – pololetník Odborně popularizační vrstva: O nadání a nadaných, Představujeme Servis: aktuality, aktivity, organizace, školy, publikace…

Možnosti Získávání informací Vkládání informací Služby poradny Dlouhodobá spolupráce

OBSAH Koncepce podpory rozvoje nadání 2014 – 2020 Síť podpory nadání Způsoby práce s nadanými v projektu Talnet Pracovní listy pro nadané

Kam směřuje vývoj? Charakteristika. Celoroční komplexní nabídka aktivit – Od úvodního soustředění po expedici – Vzdělávací kurzy, praktické exkurze, osobnostně rozvojové aktivity, metodické prosemináře, mezinárodní aktivity Multioborový rozsah přesahující přírodní vědy Dostupnost časová, místní a sociální – Bez poplatků, dotované ceny za prezenční aktivity Od studia k bádání od simulace k reálné činnosti Propojení se soutěžemi (DěO, OČJ, SOČ) Podpora učitelů (doporučení – vzájemný rozvoj: MOVS, Talentovaní.cz)

T-expedice příklad aktivity Prezenční terénní aktivita se systematickou online přípravou Účastníci sami vybírají badatelské záměry, Sami vedou mikrotým a jsou zodpovědní za výsledky Podpora experta, „kouče“, asistenta

T-expedice - formát příprava online - specifikace badatelských záměrů obhajoba záměrů před komisí a nábor badatelů - formování týmů příprava - rešerše, koučování bádání, vedení týmu zpracování výsledků, hodnocení, prezentace GARANT BADATELÉ KOUČ INSTRUKTOR EXPERT ASISTENT PODZIMNÍ POLOLETÍ JARNÍ POLOLETÍ PRÁZDNINYZÁVĚR PRÁZDNINZÁŘÍ -

Věkové spektrum 13 – 19 let Kroky k mladším cílovým skupinám (Malenovice) Ke starším (NAFTA, kurz pro instruktory) Základní linie komunikace žák – oborový expert

Aktuální nabídka T-exkurze Druhá pololetí T-kurzů Poradenství a konzultace průběžně Letní T-expedice (a příprava na ni)

Statistika dle krajů Dětí *) Jihočeský Jihomoravský Slovensko/Jiné Karlovarský Královéhradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha hl. m Středočeský Ústecký Vysočina Zlínský Grand Total

Statistika dle krajů

Talnet.cz

OBSAH Koncepce podpory rozvoje nadání 2014 – 2020 Síť podpory nadání Způsoby práce s nadanými v projektu Talnet Pracovní listy pro nadané

Výstup ze Sítě podpory nadání Záměr produkování materiálů do výuky a jejich zveřejnění Zpětná vazba

Děkuji za pozornost Talentovaní.cz